Marija – Majka Kristova

Bog je izabrao Mariju da bude ona preko koje će s neba doći na zemlju. Ako je Bog izabrao Mariju da bude put od Boga do ljudi, izaberimo i mi Mariju da nam bude put od zemlje do neba. Marija je najsigurniji put do Krista. Kako je tužno kad čujem da netko kaže: pobožnost Mariji potamnjuje slavu i čast koja pripada Bogu. Koji je cilj Marije? Što je Mariji jedino na srcu? Dovesti nas bliže svome sinu, jedinom pravom Bogu. Tko god se iskreno moli Mariji, toga će Marija privesti Isusu. Čim dođemo Mariji, Marijina je glavna i jedina briga dovesti nas bliže svome sinu Isusu.

Marija, koja je bila najsvetija, kraljica anđela, bezgrešno začeta, da bi ona nekoga odvela i udaljila od Boga? Tko misli da štujući Mariju zapostavlja Isusa, taj zapravo ne poznaje Mariju. Marija je rekla: „Što god vam rekne, učinite“. Marija je rekla: „Velika mi djela učini Svesilni“. Marija je tražila Isusa u hramu. Marija je bila puna milosti. Ozbiljno, zar nas netko tako velik, tako prožet Bogom, tako ponizan, tako ispunjen milošću Duha Svetoga može udaljiti od Boga ako mu se utječemo? Netko tako ponizan kao Marija? Marija uvijek upućuje na Boga. Zato se mi njoj molimo jer je to najsigurnije – ona će te uvijek privesti Bogu. Radila je to za ovozemaljskog života a pogotovo sada u nebu svojim zagovorom.

Zanimljivo kako se danas predbacuje da moleći se Mariji umanjujemo Krista, a ako čitamo neke druge svjetovne stvari koje sadrže upitan moral, koliko bi onda tek upijanje njihovih riječi moglo biti štetno za dušu i odvojiti od Boga? Neće li te više odvratiti od Boga čitanje štiva onih koji nisu nasljedovali Krista, koji nisu postigli svetost, koji se svojim naučavanjem udaljavaju od Kristove istine?

Što me Marija naučila? Promatrajući kako ona koja je puna milosti na dan Pedesetnice – skupa s apostolima – i dalje žudi za Duhom Svetim, naučila me da uvijek moram iznova tragati za Duhom Svetim. Promatrajući je kako je 30 godina odgajala Isusa, naučila me da za velike stvari valja biti strpljiv. Promatrajući je kako prva intervenira u Kani Galilejskoj, naučila me da valja uočavati potrebe drugih i pomoći im, a ne kritizirati. Promatrajući je kako promatra raspetog Sina na križu naučila me da si ništa ne svojatam, jer sve je Božje, i neka Bog čini što želi, makar to bilo teško i bolno pustiti i predati Mu. Promatrajući kako pati gledajući kako joj nedužna sina ubijaju naučila me možda i ono najvažnije: ako želiš biti Božji trpjet ćeš i bit će nepravde.

Mariji, jer je najponiznije ljudsko stvorenje, od svega je najviše stalo privesti sve svome sinu Isusu. Zato je nemoguće da onaj koji se iskreno moli Mariji odluta, štoviše, zato je pobožnost Mariji uvijek siguran i brz put do srca Isusova. Zato je papa sv. Ivan Pavao II. svaki dan molio ružarij, uzeo za papinsko geslo „Totus Tuus“ („Sav tvoj“), zato je bl. Alojzije Stepinac rekao da se ne boji za svećenike koji svaki dan mole krunicu, zato je, u konačnici, sv. Bernard mogao reći: „Tko Mariju ljubi, taj se ne gubi“.

fra Ivica Janjić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s