VIDEO: XIII. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima

Framaši iz svih dijelova Hrvatske okupili su se kako bi sudjelovali na XIII. nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame. Seminar se odvijao od petka, 11. do nedjelje, 13. rujna u Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, pod posebnim epidemiološkim mjerama.

Petak, 11. rujna, bio je naš početak. Naša kušnja. Priprema za povratak uz obilje plodova u bratstva. Trsat je taj vikend bio obilježen koracima mladeži.

Trinaesti nacionalni seminar započeo je uvodnim govorom. Objasnili su nam kako bi seminar trebao izgledati, kojih se mjera treba pridržavati na predavanjima i u zajedničkim prostorima, dezinfekcija ruku, mjerenje temperature, maske… Prije samog uvoda imali smo priliku saznati koja nam je tjelesna temperatura, popričati s framašima koje otprije poznajemo te, naravno, upoznati nove u posebnim kutcima za upoznavanje.

Nakon uvodnog govora, uslijedio je rad po grupama u kojem smo se upoznali s članovima naše grupe i na zabavan način te kroz razgovor odgovorili i razriješili zadana pitanja i zadatke.

Poslije euharistijskog slavlja slušali smo predavanje “Utjecaj korone na život bratstva (strah i bojazni)” fra Filipa Pušića. Govorio je o tome kako korona utječe na bratstvo, o svim strahovima koje je unijela u nj i njegove članove te kako se tim problemima možemo suprotstaviti.

Vraćajući misli na taj dio susreta, dolazim do zaključka kako je upravo to stavilo pred nas pitanje na koje se traži odgovor i naše djelovanje u ovim vremenima.

Podsjeća nas na ono veliko, “Sve mogu u onome koji me ojača”, osvješćuje koliko je naša uloga u teškim vremenima važna. Kako moramo naviještati i, posebice u vremenu krize, naoružati se strpljenjem i vjerom. Vjerom da ono što Bog sprema dolazi i veliko je. Stoga, najprije treba vjerovati kako bi naš duh i biće moglo djelovati. Prenositi radosnu vijest svima onima koji su klonuli.

Križni put, petak navečer. Usudila bih se reći, najčišći i najdublji dio ovoga susreta. Tišina i susret s Bogom. I ništa drugo ne postoji, osim tišine, osim Boga. Koji razgovara, daje mir. Uvijek dolazi u pravo vrijeme, kako ne bi kada je istina jedina da od nas i ne odlazi.

Milost je velika osjetiti kroz dan u više navrata Njegovo prisustvo. Djelovanje, kao na križnom putu. On uvijek progovara, pitanje je slušamo li Ga uvijek. Slušati, biti duhom i tijelom od samoga početka križnoga puta, pa do vrha do posljednje postaje, bio je poseban način slavljenja Boga. Popraćen pjesmom. Sada kažem vam: najljepši način završetka dana i vrijeme za počinak.

Subota je bila velika, duga i bogata aktivnostima. Poštivanje mjera, radost franjevaštva i spremnost na usvajanje svih preporuka za naša bratstva bila su samo jedna od naših misija održanog susreta.

Kako odgovoriti na korona krizu pomoću Evanđelja? Odgovor na ovako veliko pitanje si je dao truda predočiti nam Mislav Feger, znatiželja ovog framaša dovela ga je do saznanja. Mislav nam je kao zadatak za rad po grupama zadao osmisliti antitijelo koje pomaže protiv korona krize u bratstvima i svijetu.

Svaka je grupa na originalan način predstavila svoje antitijelo u borbi protiv virusa i način na koji se protiv korone to antitijelo bori. Tu je bilo svakakvih ideja: od bakterija pa sve do pjesme “MultiviTAU” koja se pjevala do kraja seminara.

Nakon izlaganja svojih ideja, mišljenja i radova, otišli smo na ručak nakon kojega smo imali lijepu, dugu pauzu koju smo iskoristili za druženje, šetnju po Trsatskim stubama i upoznavanje grada.

Predavanje vrijedno spomena je bilo i na temu “Kriza kao mogućnost rasta” koje je održao fra Tomislav Faletar. On nam je govorio o raznim krizama koje su zadesile svetog Franju i kako se on s njima nosio.

Vjerujem da je njegovo održano predavanje mnogima otvorilo put, ne samo ovo vrijeme, nego i sva teška koja dolaze. Da iz svake krize rastemo, sa svakom se borimo i samo je važno ustrajati znajući da Bog pazi na staze kojim hodimo.

U radu po grupama bilo nam je zadano međusobno porazgovarati o krizama kroz koje je svatko od nas prošao u životu, kako smo se nosili s njima i koliko su nas zapravo mučile kroz život. Bio je plodonosan zahvaljujući aktivnosti svakog pojedinca, spremnosti na izražavanje svog mišljenja i otvaranje debate. Uvijek sa zaključkom i odgovorima na pitanja koja se pred nas stavljaju. Odgovore koje nosimo sa sobom, koje trebamo prenijeti na cijelo bratstvo Franjevačke mladeži. I osjetiti jedinstvo u ovome.

Po završetku izlaganja i rada u grupi, uputili smo se na molitvu krunice i večernju misu nakon koje smo imali vrijeme za druženje, pjesmu, razmjene iskustava i dojmove do tada stečene na seminaru.

Oslonac. Štošta toga naučenog je na poseban način iznio fra Franjo Vuk stavljajući pred nas sve ono što možemo (i trebamo) ponijeti sa susreta. “U vatri se ispituje željezo, a u kušnjama pravedan čovjek” (usp. Sir 31,31; 27,6), slogan ovoga susreta, mnoge je stavio na kušnju. Samo naša unutrašnjost govori kako smo iz te kušnje izašli te koliko smo u njoj ojačali.

Treći i zadnji dan ovoga seminara proveli smo u veselju i ozbiljnosti. Nakon jutarnje molitve, uslijedio je rad po grupama u kojemu smo trebali iskoristiti sve što smo stekli na seminaru, tema je bila “U bratstvu i zajedništvu mira i povjerenja”.

Tijekom rada razgovarali smo i iznosili svoja mišljenja i prijedloge o miru i povjerenju između ljudi i između Boga i čovjeka. Naše druženje i učenje zaključili smo plenumom i svetom misom.

“Tko hoće život svoj da sačuva, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj zbog mene, naći će ga. Jer što koristi čovjeku, ako dobije sav svijet, a pritom izgubi dušu svoju?” (Mt 16,25-26)

Ivana Perišić, Frama Osijek – Tvrđa
Adriana Rajko, Frama Pula – Sveti Antun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s