Rodio se da bi umro

Prikazi Isusova rođenja na ikonama kršćanskog istoka kriju zanimljive detalje. Špilja u kojoj je Isus rođen oslikana je tako da aludira na grob ili euharistiju. Tako slika već teološki tumači razlog Isusova utjelovljenja i koje posljedice to ima za nas ljude.

Isus je na ikonama često prikazan povijen u povoje baš na onaj način kako će biti kasnije povijen kad ga budu polagali u grob. Kolijevka je na pojedinim ikonama oslikana kao grob, a na nekim drugima kao oltar. Kad crkveni oci tumače jaslice oni u njima vide sliku oltara. To je još zanimljivije ako znamo da riječ Betlehem na hebrejskom doslovno znači “Kuća kruha”. Dakle, rođenje Isusovo upućuje na muku i smrt Isusovu a potom i na posljedice toga – kruh života koji će nam ostati. On je ono zrno pšenice koje je, pavši na zemlju, umrlo, a potom donijelo obilne plodove.

Možda ovim tekstom uspijem nekome i ubiti romantiku Božića, no čini mi se da smo u naše vrijeme u opasnosti da razvodnimo Božić i napravimo od ovog slavlja ono što nije. Da – treba se radovati jer je Isus došao unatoč grijehu i bijedi u kojoj se nalazimo. Ta me pomisao uvijek iznova oduševi – kako se Bog nije libio kročiti u blatnu kaljužu čovjeka, kako se nije libio uzeti naše ljudsko tijelo koje je ograničeno sa svim potrebama, kako se nije libio biti dijete jedno vrijeme svojega života i tako potpuno ovisiti o nama ljudima. Sve to govori o Bogu puno više nego što mislimo na prvu.

Ako odemo malo dublje i zapitamo se – a zašto si Ti, Isuse, uopće došao na zemlju? – dolazimo do odgovora: radi golgote. Jer je čovjek toliko slab i nesposoban da sam od sebe zasluži spasenje. Ti si se, Isuse, rodio da bi umro, da bi nama dao život, da se zapravo mi možemo roditi da bi živjeli vječno. Kakve li čudesne razmjene! Bog silazi s neba podnijeti muku i smrt da bi čovjek koji je na zemlji mogao dospjeti u nebeske i božanske visine! Ti si Isuse postao hrana nama ljudima koji smo na zemlji kako bi mi hraneći se Tobom postali slični Tebi koji si na nebu!

Sjeti se, dragi framašu, ovog Božića, da je On došao na zemlju znajući da ga na njoj ne čeka veseli provod, znajući da će ga mnogi već od trenutka rođenja htjeti ubiti (čitaj: Herod), znajući da će njegova obitelj puno zbog toga propatiti, znajući da će On sam od mnogih još za života biti proganjan, znajući da ga pred kraj života čekaju bičevi, trnova kruna, poruge i pljuvanja. Radi toga svega se On rodio na Božić – i zanimljivo – nije odustao od te nakane. Svejedno se rodio. Može li onda netko prigovoriti Isusu da nas ne ljubi dovoljno? Dragi framašu – uđi dublje u ovo otajstvo Božića, uđi dublje u Božju ljubav preveliku, uđe dublje i spoznaj dublje zašto se Isus rodio i da to ima izravne veze s tobom, uđi dublje da dublje razumiješ ljubav Božju. Uđi dublje u te jaslice špilje rođenja.

Uz ove želje svima vam želim blagoslovljen Božić! I kao što dolikuje svakom rođendanskom partiju da je u središtu onaj čiji se rođendan slavi, tako i vi provedite ovaj Božić tako da ne zanemarite onoga tko ima rođendan, radi kojega su ovi dani zapravo posebno istaknuti, sveti i blagoslovljeni! Hvala Ti, Isuse, što si se rodio i došao na ovaj svijet te si nam na svoj rođendan dao poklon i to ne bilo kakav nego samoga sebe, a da je to istina znamo svaki dan na svetoj misi kad možemo primiti taj poklon – pričest – Tebe!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s