Koji je poziv za mene: obiteljski ili svećenički/ redovnički?

Jedan od zadataka Frame kao zajednice Franjevačke mladeži jest da pomogne mladoj osobi koja je u njoj da raspozna koji je životni put za nju Bog namijenio. Zanimljivo, to stoji i u statutima:

“Franjevačka mladež (Frama) je bratstvo mladih katolika… (…) …otkrivajući i produbljujući vlastiti poziv, sudjelovanjem u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima.”

“Pristup u Franjevačku mladež ostvaruje se uključivanjem u mjesno bratstvo. Put poziva obuhvaća razdoblje upoznavanja s bratstvom, razdoblje priprave za obećanje i razdoblje raspoznavanja i produbljivanja vlastitoga poziva…”

“Budući da je Frama put postupnog raspoznavanja i produbljivanja vlastitog poziva…”

“Obećanjem se nastavlja raspoznavanje i produbljivanje vlastitog poziva kroz tjedne susrete i kroz upoznavanje…”

Nerijetko me framaši pitaju: “Nisam siguran/na koji je životni put za mene, možete li mi pomoći, kako da to otkrijem?”. To je legitimno i hvalevrijedno pitanje! Bog sa svakim od nas ima jedinstven i nevjerojatan plan – a to je da postanemo sveti, no to postizanje svetosti za svakoga od nas predviđa određeni put. Za neke je to put kroz redovništvo, za neke kroz svećeništvo a za neke pak kroz obiteljski život. Lijepo je i trebamo se pitati koji je poziv Bog za nas namijenio! Sveti Augustin je to jednom izvrsno sročio da Onaj koji te je stvorio najbolje zna i što će s tobom!

I tako mnogi dođu do onog trenutka kada se pitaju: “Bože, što želiš od mene? Kojim putem trebam poći? Bože, zašto mi jasnije ne otkriješ koji je Tvoj plan sa mnom? Bože, ma samo kad bih 100 posto znao što želiš odmah bih tim putem krenuo!”. Mi želimo jasnoću, naravno, jer se radi o našem životu. Nitko ne bi htio krenuti u budućnost nesigurnim i klimavim stazama.

Prvo što valja imati na umu jest da Bog ima sve isplanirano i da nam postepeno otkriva svoj plan. Nikada ne otkriva sve odjednom (sjetimo se, nije Mojsiju odmah rekao da će prijeći kroz Crveno more, pa da će nakon toga zaglibiti u pustinji, ne, on mu je samo rekao da za početak ide nagovoriti Faraona da pusti narod). Bog postupa s nama blago i nježno, korak po korak. Prvo smo naučili puzati, hodati pa zatim trčati. Sve ima svoje vrijeme.

Kada dođe vrijeme da uistinu stupiš u brak ili odeš u samostan, Bog će ti to jasnije i pokazati. Dokle god te drži u “magli” znači da je još vrijeme otkrivanja. Bog ne traži da doneseš o svom životu odluku za neku stvar za koju ti nije dovoljno toga otkrio. Bog traži od nas da živimo i da donosimo odluke u skladu s onim što nam je On dosad otkrio. Svakako, na nama je da se trudimo otkrivati svaki dan sve dublje.

Najvažnije je postati svet. A za to nam je Bog već dao i otkrio sve što je potrebno. To je uvijek polazište. Čini i radi u životu ono što te posvećuje. Kloni se grijeha, idi nedjeljom na misu, moli i razmatraj. Čini dobra djela. To neka ti budu temelji. Čineći to sve sa srcem, Bog će ti pomalo sve jasnije otkrivati svoj plan. Znam, mi želimo tu sigurnost da nam Bog svako malo govori što napraviti, koji put izabrati, ali Bog nam istovremeno govori: “Ja sam s tobom, ja ću biti uz tebe”. Naša sigurnost je u tome da je Bog s nama, a On je s nama po milošću povezan kad god nismo u stanju teškog grijeha, kad god se posvećujemo.

Nemoj sjediti skrštenih ruku! Ako trenutačno studiraš, onda nastavi sa studijem, dok ne budeš sigurniji poziva li te Bog možda u samostan. Sjeme raste gdje je posijano. Važno je da mi zaoremo, da mi krenemo određenim putem pri tome ostajući otvoreni za ono Božje. Nemoj sjediti i čekati da padne s neba odgovor na pitanje – koji je životni put za mene. Kreni jednim putem, a ako redovito moliš i otvoren si Bogu, prepoznat ćeš i otkriti gdje te Bog želi i treba. Ako se premišljaš je li za tebe možda svećenički poziv, budi slobodan, ako ti se određena djevojka svidi pokušaj s njom stupiti u vezu i tako ćeš najbolje raspoznati. Oni koji su u vezi mogu puno bolje razlučiti vide li se s tom osobom doživotno, u braku ili ih ipak vuče nešto drugo. Bog će te usmjeravati ako si otvoren Njemu, samo kreni onim putem za koji sada misliš da je vjerojatniji.

Skupljaj materijale! Dogodi se i to da ti se jedan dan čini da bi bio franjevac, a drugi da bi osnovao obitelj s mnoštvo djece. OK, nikakav problem – skupljaj materijale! Prati signale koje ti Bog daje kroz život i vidi gdje ima više “materijala”. Što me više vuče? Obiteljski život? Pomisao na očinstvo? Ili mi srce zaigra kad vidim kako se dim vine iz kadionice, kad promatram svećenika dok služi misu? Promatraj gdje te Bog više usmjeruje, u koju stranu, gdje si ti osobno zadovoljniji, sretniji, gdje te srce više vuče. Normalno je da je nama koji smo u posvećenom staležu nekad prije u životu došla misao da bi osnovali obitelj kao što je normalno da je netko tko je sada sretno oženjeni otac troje djece nekad prije razmišljao o svećeništvu. Ipak, za jednu od tih stvari Bog ti je dao više “materijala”, više naznaka. Otkrivaj to! I pomalo – za to treba vremena, ne ide sve u jednom danu.

Hrabro u razlučivanju! Imaj strpljenja s Gospodinom jer On ima itekako strpljenja s tobom. Od velike koristi može biti poslušati koje svjedočanstvo bilo svećenika, redovnika, redovnice ili nekoga tko je pozvan na brak. Slušajući svjedočanstva drugih i Božjeg zahvata u njihove živote i nama se često razbistre određene stvari glede vlastitog puta posvećenja!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s