Koji je poziv za mene: obiteljski ili svećenički/ redovnički?

Jedan od zadataka Frame kao zajednice Franjevačke mladeži jest da pomogne mladoj osobi koja je u njoj da raspozna koji je životni put za nju Bog namijenio. Zanimljivo, to stoji i u statutima:

“Franjevačka mladež (Frama) je bratstvo mladih katolika… (…) …otkrivajući i produbljujući vlastiti poziv, sudjelovanjem u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima.”

“Pristup u Franjevačku mladež ostvaruje se uključivanjem u mjesno bratstvo. Put poziva obuhvaća razdoblje upoznavanja s bratstvom, razdoblje priprave za obećanje i razdoblje raspoznavanja i produbljivanja vlastitoga poziva…”

“Budući da je Frama put postupnog raspoznavanja i produbljivanja vlastitog poziva…”

“Obećanjem se nastavlja raspoznavanje i produbljivanje vlastitog poziva kroz tjedne susrete i kroz upoznavanje…”

Nerijetko me framaši pitaju: “Nisam siguran/na koji je životni put za mene, možete li mi pomoći, kako da to otkrijem?”. To je legitimno i hvalevrijedno pitanje! Bog sa svakim od nas ima jedinstven i nevjerojatan plan – a to je da postanemo sveti, no to postizanje svetosti za svakoga od nas predviđa određeni put. Za neke je to put kroz redovništvo, za neke kroz svećeništvo a za neke pak kroz obiteljski život. Lijepo je i trebamo se pitati koji je poziv Bog za nas namijenio! Sveti Augustin je to jednom izvrsno sročio da Onaj koji te je stvorio najbolje zna i što će s tobom!

I tako mnogi dođu do onog trenutka kada se pitaju: “Bože, što želiš od mene? Kojim putem trebam poći? Bože, zašto mi jasnije ne otkriješ koji je Tvoj plan sa mnom? Bože, ma samo kad bih 100 posto znao što želiš odmah bih tim putem krenuo!”. Mi želimo jasnoću, naravno, jer se radi o našem životu. Nitko ne bi htio krenuti u budućnost nesigurnim i klimavim stazama.

Prvo što valja imati na umu jest da Bog ima sve isplanirano i da nam postepeno otkriva svoj plan. Nikada ne otkriva sve odjednom (sjetimo se, nije Mojsiju odmah rekao da će prijeći kroz Crveno more, pa da će nakon toga zaglibiti u pustinji, ne, on mu je samo rekao da za početak ide nagovoriti Faraona da pusti narod). Bog postupa s nama blago i nježno, korak po korak. Prvo smo naučili puzati, hodati pa zatim trčati. Sve ima svoje vrijeme.

Kada dođe vrijeme da uistinu stupiš u brak ili odeš u samostan, Bog će ti to jasnije i pokazati. Dokle god te drži u “magli” znači da je još vrijeme otkrivanja. Bog ne traži da doneseš o svom životu odluku za neku stvar za koju ti nije dovoljno toga otkrio. Bog traži od nas da živimo i da donosimo odluke u skladu s onim što nam je On dosad otkrio. Svakako, na nama je da se trudimo otkrivati svaki dan sve dublje.

Najvažnije je postati svet. A za to nam je Bog već dao i otkrio sve što je potrebno. To je uvijek polazište. Čini i radi u životu ono što te posvećuje. Kloni se grijeha, idi nedjeljom na misu, moli i razmatraj. Čini dobra djela. To neka ti budu temelji. Čineći to sve sa srcem, Bog će ti pomalo sve jasnije otkrivati svoj plan. Znam, mi želimo tu sigurnost da nam Bog svako malo govori što napraviti, koji put izabrati, ali Bog nam istovremeno govori: “Ja sam s tobom, ja ću biti uz tebe”. Naša sigurnost je u tome da je Bog s nama, a On je s nama po milošću povezan kad god nismo u stanju teškog grijeha, kad god se posvećujemo.

Nemoj sjediti skrštenih ruku! Ako trenutačno studiraš, onda nastavi sa studijem, dok ne budeš sigurniji poziva li te Bog možda u samostan. Sjeme raste gdje je posijano. Važno je da mi zaoremo, da mi krenemo određenim putem pri tome ostajući otvoreni za ono Božje. Nemoj sjediti i čekati da padne s neba odgovor na pitanje – koji je životni put za mene. Kreni jednim putem, a ako redovito moliš i otvoren si Bogu, prepoznat ćeš i otkriti gdje te Bog želi i treba. Ako se premišljaš je li za tebe možda svećenički poziv, budi slobodan, ako ti se određena djevojka svidi pokušaj s njom stupiti u vezu i tako ćeš najbolje raspoznati. Oni koji su u vezi mogu puno bolje razlučiti vide li se s tom osobom doživotno, u braku ili ih ipak vuče nešto drugo. Bog će te usmjeravati ako si otvoren Njemu, samo kreni onim putem za koji sada misliš da je vjerojatniji.

Skupljaj materijale! Dogodi se i to da ti se jedan dan čini da bi bio franjevac, a drugi da bi osnovao obitelj s mnoštvo djece. OK, nikakav problem – skupljaj materijale! Prati signale koje ti Bog daje kroz život i vidi gdje ima više “materijala”. Što me više vuče? Obiteljski život? Pomisao na očinstvo? Ili mi srce zaigra kad vidim kako se dim vine iz kadionice, kad promatram svećenika dok služi misu? Promatraj gdje te Bog više usmjeruje, u koju stranu, gdje si ti osobno zadovoljniji, sretniji, gdje te srce više vuče. Normalno je da je nama koji smo u posvećenom staležu nekad prije u životu došla misao da bi osnovali obitelj kao što je normalno da je netko tko je sada sretno oženjeni otac troje djece nekad prije razmišljao o svećeništvu. Ipak, za jednu od tih stvari Bog ti je dao više “materijala”, više naznaka. Otkrivaj to! I pomalo – za to treba vremena, ne ide sve u jednom danu.

Hrabro u razlučivanju! Imaj strpljenja s Gospodinom jer On ima itekako strpljenja s tobom. Od velike koristi može biti poslušati koje svjedočanstvo bilo svećenika, redovnika, redovnice ili nekoga tko je pozvan na brak. Slušajući svjedočanstva drugih i Božjeg zahvata u njihove živote i nama se često razbistre određene stvari glede vlastitog puta posvećenja!

1 Comment

  1. november is thanksgiving month we GOD TEMPEL we CATOLICS Pripravimo put Gospodinu… 9 srijeda u čast Malome Isusu 4. srijeda, 20. studenoga 2019.

    Rođenje Isusovo u betlehemskoj štali

    U ime Oca… • Bože, u pomoć mi priteci… • Gospodine, pohiti da mi pomogneš. Slava Ocu…

    1. Strpljivi Isuse, Ti si kao dijete, odbijen od nezahvalnih Betlehemaca koji te ne primiše u svoje domove, htio biti rođen u štali gdje su ti kao kolijevka služile jasle, kao postelja malo slame, a grijao Te dah dviju životinja. Udijeli mi milost da strpljivo podnosim tegobe i protivštine koje me u životu snalaze. Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…

    2. Preljubazni Isuse, Ti si, sjedinivši sa svojom božanskom osobom nježno djetinje tijelo i savršenu ljudsku dušu, htio čovječjem srcu pokazati neizrecivu ljupkost svoga djetinjstva. Molimo Te, užezi u našim srcima žarki plamen svoga prečistog Srca. Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…

    3. Isuse, dostojni svakog poklona, Tebi su se, čim si došao na svijet, kao djetešcu, a ujedno kao kralju neba i zemlje, poklonili svi nebeski anđeli: učini da svojim jezici nikad ne izrečemo uvrjede protiv Tebe, nego da vazda hvalimo i slavimo Tvoje sveto ime. Oče naš…, Zdravo Marijo…, Slava Ocu…

    Rosite, nebesa, odozgor i oblaci daždite pravednošću! Otvori se, zemljo, i procvjetaj spasenjem da sazrije izbavljenje!

    Pomolimo se! Bože, Ti nas svake godine veseliš dočekom rođendana našega Spasitelja, Tvoga Jedinorođenca. Sada ga s radošću primamo kao otkupitelja, a kad dođe suditi, daj da ga ugledamo bez straha, našega Gospodina Isusa Krista, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog u vijeke vjekova. Amen. i feel ashameed Friday, 22 November

    Thirty-third Week in Ordinary Time

    St Cecilia, Martyr

    Patron Saint of Church Music

    Psalm 1 Chronicles 29 : 10b-12

    We praise Your glorious name, O Lord.

    1st Reading – 1 Maccabees 4 : 36-37, 52-59

    Judas and his brothers said, ‘Now that our enemies have been defeated, let us go up to purify the sanctuary and dedicate it.’ So they marshalled the whole army, and went up to Mount Zion. On the twenty-fifth of the ninth month, Chislev, in the year one hundred and forty-eight, they rose at dawn and offered a lawful sacrifice on the new altar of holocausts which they had made. The altar was dedicated, to the sound of zithers, harps and cymbals, at the same time of year and on the same day on which the pagans had originally profaned it. The whole people fell prostrate in adoration, praising to the skies him who had made them so successful. For eight days they celebrated the dedication of the altar, joyfully offering holocausts, communion sacrifices and thanksgivings. They ornamented the front of the Temple with crowns and bosses of gold, repaired the gates and the storerooms and fitted them with doors. There was no end to the rejoicing among the people, and the reproach of the pagans was lifted from them. Judas, with his brothers and the whole assembly of Israel, made it a law that the days of the dedication of the altar should be celebrated yearly at the proper season, for eight days beginning on the twenty-fifth of the month Chislev, with rejoicing and gladness.

    Gospel – Luke 19 : 45-48

    Jesus went into the Temple and began driving out those who were selling. ‘According to scripture,’ he said, ‘my house will be a house of prayer. But you have turned it into a robbers’ den.’ He taught in the Temple every day. The chief priests and the scribes, with the support of the leading citizens, tried to do away with him, but they did not see how they could carry this out because the people as a whole hung on his words.

    Reflection

    Jesus is upset because the traders are misusing the place of worship. He drives away the merchants, turning their tables over and chasing them out. He is angry because the temple, His Father’s house, is being defiled. Our body is also the Temple of God. Jesus continues to cleanse the temple of our body through His word. The word of God has been called a double-edged sword to purify our thoughts and keep our hearts clean. As Jesus drives away the merchants from the temple, let us drive away all our evil and negative thoughts and actions with the help of God’s word, and make an effort to keep our temples holy and pure, undefiled by wrong acts. The virgin St Cecilia, best remembered for her chastity and holiness, was a martyr who was beheaded. She is also known as the patron saint of musicians.

    CLEANING THE TEMPLE

    The Lord showed me so that I did see clearly that He did not dwell in these temples which men had commanded and set up, but in people’s hearts…His people were His temple and He dwelt in them

    Den tis 19 nov. 2019 kl 10:46 skrev Franjevačka mladež :

    > Franjevačka mladež posted: “Jedan od zadataka Frame kao zajednice > Franjevačke mladeži jest da pomogne mladoj osobi koja je u njoj da raspozna > koji je životni put za nju Bog namijenio. Zanimljivo, to stoji i u > statutima: “Franjevačka mladež (Frama) je bratstvo mladih katolika.” >

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s