FOTO: Korizma u Osječkome područnom bratstvu Frame

Frama Đakovo i Frama Osijek – Tvrđa izvijestili su nas o aktivnostima koje su provodili za vrijeme korizme. Đakovčani su hodočastili u Međugorje, a Osječani imali seriju gostujućih predavanja na mjesnim susretima.


Kako svake godine organiziramo duhovnu obnovu za članove našega bratstva, ove godine smo odlučili predložiti bratstvu hodočašće u Međugorje jer mnogi koji su bili ondje dijele lijepa iskustva, a također ima i onih koji nikad nisu bili i ovo se činila kao lijepa prilika koju su i prihvatili. Na put smo krenuli u petak, 22. ožujka. Putovalo nas je 45 osoba uz pratnju duhovne asistentice s. Gabrijele i s. Pije.

Od 45 osoba bilo nas je različitih – od bivših framaša, starijih framaša – bivših obećanika, obećanika, primljenika do simpatizera pa je ovo putovanje mogla biti i dobra prilika za povezivanje članova bratstva. Uz povremena stajanja stigli smo u Međugorje ujutro oko 6 sati i nakon kratkog odmora, zalogaja i brze jutarnje kave uputili smo se prema Križevcu.

Zajedničkom molitvom križnoga puta popeli smo se na vrh Križevca gdje smo proveli određeno vrijeme u tišini i osobnoj molitvi. Poslije Križevca navratili smo u Oazu mira. Ondje smo posjetili kapelu i svjedočili raspelu na kojem na tijelu raspetoga Krista rastu dlake kao na pravome tijelu.

Nakon toga otišli smo u zajednicu Cenacolo u Međugorje gdje su nam dvojica bivših ovisnika, sadašnjih članova zajednice, ispričali svoja svjedočanstva o njihovome životnome putu – životu koji su vodili prije dolaska u zajednicu. Govorili su nam o trci za materijalnim kao mjerilu stvari i ispraznosti života u laži i pretvaranju, bez najveće Istine – Isusa Krista.

Nakon ispunjenog prijepodneva otišli smo na zajednički ručak poslije kojeg smo se smjestili u kuće u kojima smo spavali. Uslijedio je mali odmor od puta i slobodno vrijeme. Od 16 sati postojala je mogućnost ispovijedi koja je bila za mnoge posebno iskustvo. U 17 sati započela je molitva krunice, a u 18 sati sveta misa.

Nakon mise smo imali slobodno vrijeme, mogućnost večere i druženje do zajedničkog klanjanja u crkvi u 21 sati. Klanjanje se sastojalo od redova pjesme, čitanja molitvi i tišine. Molilo se i pjevalo na nekoliko jezika. S klanjanjem smo dovršili program toga dana.

U nedjelju smo se, nakon zajedničkog doručka, zaputili prema Brdu ukazanja. Zajedničkom molitvom krunice savladali smo i ovu uzvisinu i stigli na vrh gdje smo imali vrijeme za osobnu molitvu i tišinu. Poslije brda ukazanja, sudjelovali smo na euharistiji i nakon nje otišli na zajednički ručak.

Ručkom smo završili naš posjet Međugorju koji je za mnoge bio jedno posebno vrijeme kojeg će se rado sjećati, a mnogi su rekli da će se ovdje vratiti. Ova kvalitetna duhovna obnova u vremenu nam je poslužila za snažnije povezivanje s Bogom. Pri povratku smo kratko razgledali Sarajevo. U Đakovo smo se vratili u nedjelju nešto prije ponoći. Veliko hvala s. Gabrijeli na organizaciji hodočašća.

Mato Mićan, Frama Đakovo


Ove je korizme Frama Osijek – Tvrđa predala svoje animatorske palice. Pogodite kome? Za početak, framaši iz Tvrđe odlučili su organizirati korizmeni ciklus te pozvati vanjske predavače koji su na tjednim susretima obradili različite teme na vrlo zanimljiv način.

Prvi je susret vodio vjeroučitelj Josip Matezović na temu “Prava ljubav čeka – o predbračnoj čistoći”. Potom je s. Doroteja Krešić s kandidaticama vodila susret u obliku Lectio Divina. Časna sestra Ivana iz Osijeka vodila je susret o neumjerenosti i postu, a četvrti susret vodili su fra Marko i fra Vinko s Kaptola. Tema susreta bila je “Sveti Franjo i njegov rast u svetosti”.

Fratri su na osvježavajući način iznijeli već znane, ali i nove crtice iz Franjina života. Istaknuli su važnost i poruku koja se krije u izboru imena sadašnjeg pape, pape Franje, zbog čega je potreban taj Franjin duh danas i kako živjeti Franjinu duhovnost u vremenu u kojem se nalazimo.

Kroz odabrane dijelove teksta iz Franjevačkih izvora i pitanja u radu u grupama motivirali su framaše da još srčanije i srdačnije žive ono što su odabrali i obećali, a to je život s Bogom, braćom i sestrama u zajedništvu, ljubeći jedni druge ljubavlju kojom je Krist ljubio nas. Kako bismo iskrenije mogli ljubiti jedni druge moramo biti iskreno privrženi Bogu, a to se ostvaruje molitvom, euharistijom i čitanjem Božje riječi.

Framaši željno iščekuju posljednja dva susreta. Prvi od ta dva bit će o psalmima koji će voditi fra Ante Perković, duhovni asistent Frame Tvrđa. Na zadnjem će susretu u nizu ovog korizmenog ciklusa Krešimir Šimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku, održati predavanje o otajstvima vjere. Bogu hvala koji je po različitim ljudima obogatio mjesne susrete na kojima nisu sudjelovali samo framaši Frame Tvrđa nego i framaši Frame Osijek – Jug II te framaši iz Vukovara.

Valentina Fridrich, Frama Osijek – Tvrđa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s