Vi ste Božje “sada”!

Znate li koji je po redu Međunarodni susret Frame održan u Panama Cityju? Za odgovor ću vas držati u maloj neizvjesnosti do samog kraja članka kako biste ga pročitali do kraja, iako vjerujem da je sama Panama dovoljna činjenica da vas privuče da pročitate ovih nekoliko redaka i saznate kako je bilo sredinom siječnja ove godine na drugoj strani svijeta, zajedno s Papom.

Vjerujem da revno pratite događanja u Crkvi pa znate da je 22.-27. siječnja u Panami održan 34. svjetski dan mladih, prije kojeg se redovito održava i Međunarodni susret Frame (mala pomoć: nije 34. međunarodni susret Frame. Još.). Dosad je bio običaj da je Svjetski dan mladih tijekom ljeta, no ovoga puta domaćini su predložili upravo siječanj jer su tada najprikladniji vremenski uvjeti za održavanje jednog takvog susreta. Naime, od sredine prosinca do sredine travnja u Panami traje sušna sezona, a od kraja travnja do početka prosinca kišna.

Panama je srednjoamerička zemlja koja spaja Sjevernu i Južnu Ameriku, a najpoznatija je po Panamskom kanalu kroz koji dnevno prolazi 40-ak supertankera i ostalih brodova koji tim prolaskom skraćuju put oko Južne Amerike za otprilike tri tjedna. Zemlja je to koja ima oko četiri milijuna stanovnika (i broj raste, ali uglavnom ne zahvaljujući natalitetu nego brojnim migrantima iz siromašnijih zemalja Južne Amerike), površinom je nešto veća od Hrvatske, a ubraja se u stabilnije ekonomije Latinske Amerike. Sad kad ste barem otprilike mogli smjestiti Panamu, red je da kažem koju riječ i o događajima zbog kojih je Panama bila poprilično spominjana zadnje vrijeme, barem malo više nego inače kod nas.

Od 17. do 21. siječnja 2019. u glavnom gradu Paname, Panama Cityju, održan je Framin susret pod geslom “Svi smo mi braća nasljedujući Učitelja, poput Marije” (usp. Mt 23,8). Neslužbeni dio susreta smo započeli tradicionalnim panamskim plesom i hranom u četvrtak navečer te klanjanjem, a službeni dio je započeo sutradan svečanim misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Panama Cityja, José Domingo Ulloa Mendieta, OSA. Na susretu se okupilo 120 predstavnika Frame uglavnom iz latinoameričkih zemalja te nekolicinom iz SAD-a, Kanade, Vijetnama, Mađarske, a hrvatske boje branile su Andrea Karlović, međunarodna koordinatorica Frame, iz BiH, te Ana Fruk, bratska animatorica na međunarodnoj razini, iz Hrvatske.

Ta raznovrsnost zemalja i kultura odakle potječu mladi koji se okupljaju na ovakvim susretima ono su što ostavlja poseban dojam na sve mlade. Tijekom Framinog susreta kroz nekoliko izlaganja dotakli smo se povijesti Frame koja je prošle, 2018. godine obilježila 70. godišnjicu postojanja. Bila je to prilika da se prisjetimo kako je Duh Sveti 1948. godine u Italiji nadahnuo stvaranje jednog bratstva koje će se kroz ovih 70 godina proširiti na 70-ak zemalja, i okupljati oko 45.000 mladih (iako je brojka i veća, ako računamo one koji su bili dio ovog bratstva prije nas).

Kad smo se prisjetili povijesti, tko smo i kako smo nastali, izlaganje koje nas je smjestilo u današnju realnost Crkve bilo je ono koje nam je približilo predsinodalni susret na temu mladih koji je u ožujku 2018. održan u Rimu, odnosno na sinodu biskupa održanu u listopadu prošle godine. Judith del Rocío iz Meksika, članica Međunarodne koordinacije Frame, predstavila nam je tijek tih susreta, smjernice i završni dokument tog važnog događaja u Crkvi, osobito za nas mlade. Tibor Kauser, generalni ministar OFS-a nam je u svojem izlaganju izdvojio sedam Marijinih riječi iz evanđelja koje nas upućuju da nasljedujemo Krista, te je napomenuo kako su te Marijine reakcije bile tipično ženske, a Isusove su bile tipično muške, što nam ukazuje na njihovu čovječnost, a samim time i mogućnost njihova nasljedovanja. Dopustite mi da ovdje navedem tih sedam riječi, zajedno s njihovim poticajem za nas danas:

  • Kako će to biti? (Lk 1,34) – Budi otvoren!
  • Neka mi bude po tvojoj riječi (Lk 1,38) – Ako si u strahu, ne možeš biti otvoren. Stoga budi hrabar i odgovori Bogu: Neka mi bude!
  • Veliča duša moja Gospodina (Lk 1,46) – Raduj se! Veličaj Božju veličinu!
  • Otac tvoj i ja žalosni smo te tražili (Lk 2,48) – Posveti se drugome istom brigom kao Marija!
  • Vina nemaju! (Iv 2,3) – Zauzmi se za druge i Isus će te čuti!
  • Što god vam rekne, učinite! (Iv 2,5) – Učinite štogod vam Isus kaže!
  • Uz križ su Isusov stajale majka njegova… (Iv 19,25) – Slušajte Isusa koji vam govori s križa!

Nakon ovih poticaja, koji su ujedno bili i uvod u temu Svjetskog dana mladih (SDM), Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi, imali smo priliku čuti i kako se bratstva Frame u Nikaragvi, Kostariki i Vijetnamu nose s pojedinim izazovima na koje se može naići i u svakodnevnom životu članova Frame (kako ispunjavati svoj poziv i poslanje u Crkvi i svijetu, kakav nam je odnos s OFS-om i kako naviještati Radosnu vijest koristeći društvene mreže).

Nakon ovih nekoliko točaka koje su se odvijale u školi Maria Inmaculada koje vode sestre franjevke, izišli smo van tog kompleksa i zajedno s Putujućim franjevačkim bratstvom (koje je činilo 20-ak fratara svih franjevačkih redova iz različitih zemalja) predstavili svijetu Franjevačku obitelj hodom do župe sv. Antuna Padovanskog. Prvotno predviđenih 45 minuta hoda pretvorila se u trosatni hod glavnom avenijom uz nevjerojatno glasnu duhovnu glazbu (u gotovo svim glazbenim žanrovima koje možete zamisliti) koja je izlazila iz pratećeg automobila nakrcanog zvučnicima, uz policijsku pratnju i ples, te plakate koji su upućivali na osnovne postavke iznesene u enciklici Laudato si.

Možemo reći da je hod, uz franjevačke, predstavio i one latinoameričke elemente kulture – ples i glazbu – i sve to glasno i šareno! Predzadnji dan susreta Frame imali smo kratak obilazak starog dijela Panama Cityja – Casco Viejo – te Amador Causewaya, ceste koja povezuje tri panamska otočića s glavnim gradom, i predstavlja točku gdje Panamski kanal izlazi na Tihi ocean. Završno misno slavlje predvodio je generalni definitor Reda manje braće fra Ignacio Ceja, a nakon tog završnog slavlja, posvetili smo se preuzimanju materijala koji su nam bili potrebni za Svjetski dan mladih.

Sam Svjetski dan mladih započeo je 22. siječnja misom otvorenja koju su predslavili panamski biskupi. Papa se mladima pridružio dan kasnije kad je sletio u Panamu. I ovog puta došla je do izražaja njegova spontanost budući da je prema programu bio predviđen samo doček u zračnoj luci i odlazak u Apostolsku nuncijaturu. Međutim, malo je skrenuo sa zacrtanog puta i provozao se gradom na opće oduševljenje mladih koji su ga čekali na svakom uglu.

Za vrijeme samog SDM-a članovi Frame su ostali smješteni zajedno u istoj školi, a priključili su se i ostali framaši koji nisu sudjelovali na Framinom susretu. Kako se to druženje tijekom SDM-a ne bi svelo samo na dijeljenje prostorija za spavanje i sanitarnih čvorova (posebno za cure, posebno za dečke – da ne bi bilo zabune!), svako jutro smo zajednički molili Jutarnju molitvu, a 23. siječnja smo u kompleksu gdje smo bili smješteni imali i susret s predstavnicima Generalnih ministara (sad već tradicionalni susret tijekom SDM-a otvoren svim članovima Franjevačke obitelji, a ne samo članovima Frame) tijekom kojeg smo imali prilike razgovarati o potrebama mladih i njihovim očekivanjima od braće franjevaca. Nakon tog susreta, koji se dijelom još jednom dotaknuo enciklike Laudato si, održan je i veliki koncert u dupkom ispunjenoj sportskoj dvorani.

Idući dan 24. siječnja na Campo Santa María la Antigua – Cinta Costera održan je svečani doček i otvorenje Svjetskog dana mladih u Panami. Dok smo šetali gradom i gledali događanja koja su se odvijala tijekom SDM-a, naišli smo na prepoznatljive crveno-bijele kockice. Tako smo otkrili da zaista postoji jedna skupina Hrvata na SDM-u, o kojoj je dotad samo kružila priča da bi trebali biti u Panami. Crveno-bijele kockice spajaju, osobito kad se nalazite na drugoj strani planeta. Tako smo dali brzopotezan intervju za HKR, razmijenili brojeve i dogovorili se da ćemo se sutradan naći u župi sv. Rite u kojoj je bila smještena ta skupina naših zemljaka jer je za 9:00 bila dogovorena misa na hrvatskom.

Budući da nije bilo kateheza na hrvatskom onda smo zaključili da bi bilo baš lijepo uhvatiti dašak Hrvatske dok smo u Panami. Na vrijeme smo se pojavili u drugom dijelu grada, u župi sv. Rite kako bismo zapjevali na hrvatskom. Doduše, našli smo skupinu Hrvata koju smo upoznali dan ranije, no prije mise je najprije uslijedila kateheza za vijetnamsku mladež. Eto, ni same ne bismo bolje pogodile jezik na kojem bismo htjele odslušati jednu poticajnu katehezu! Kad je australski biskup vijetnamskog podrijetla, ujedno i franjevac ;-), uvidio da osim Vijetnamaca, na katehezi ima i Hrvate te skupinu Australaca, odlučio je govoriti na engleskom. Tako da smo ipak razumjeli poticaje s kateheze.

Misa koju smo slavili bila je na vijetnamskom i engleskom jeziku, a pjesme smo pjevali na tečnom vijetnamskom. Nakon tog internacionalnog iskustva obojenog crveno-bijelim kockicama, uputile smo se u grad na već spomenuti doček Pape i svečano otvorenje SDM-a. Na istom mjestu se sutradan održao i Križni put koji je vodio papa, a čijih je 14 postaja bilo malo drugačijih naziva od onih koje mi imamo (npr. 1. postaja: Isus u Getsemanskom vrtu, 2. postaja: Isus biva izdan i uhvaćen; 3. postaja: Isusa osuđuju na smrt; 4. postaja: Petar zataji Isusa…). Svaka postaja križnoga puta imala je ključnu riječ koja je predstavljala križ današnjeg društva – moralna kriza, ravnodušnost, pobačaj, izbjeglice, prostitucija, trgovina ljudima, uništavanje prirode… Na kraju nas je Papa pozvao da u Mariji tražimo uzor našega djelovanja, našega “da” pred svakim od tih izazova koje muče naše društvo. Da poput Marije podržavamo, pratimo, štitimo, stojimo pod križem, samilosno i s poštovanjem. Mnogo nam je dano, mnogo će se od nas i tražiti, kako kaže evanđelje.

U subotu je najvažniji događaj dana bilo bdijenje održano u Parku svetoga Ivana Pavla II., gdje je sljedeće jutro održana i završno euharistijsko slavlje ovog Svjetskog dana mladih. Glavna poruka, koja se uostalom provlačila svih ovih dana, jest da mladi nisu „budućnost, nego Božje ‘sada’!“. Sada treba osjetiti, a ne sutra, da imamo poslanje i trebamo se u njega zaljubiti.

Spavanje pod vedrim nebom ima svojih čari, kao i slavlje mise s desecima tisuća mladih iz raznih zemalja, a ako ga još niste isprobali, onda je idući Svjetski dan mladih, koji će se 2022. godine održati u Portugalu (Lisabonu), pravo mjesto da to iskusite. Prije toga, naravno, nemojte propustiti sudjelovati na 10. međunarodnom susretu Frame!

Ana Fruk, OFS

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s