Superheroji

Svjedočimo kako su u zadnje vrijeme superheroji ponovno popularni. To je najočitije u filmskoj industriji. Zadnjih nekoliko godina proizvedena je hrpa filmova s glavnim likovima superherojima. No nije više dovoljan jedan film za jednog (ili nekoliko) superheroja pa se netko dosjetio ubaciti ih što više u jedan film.

Rezultat? Avengersi, i to nekoliko nastavaka. Ne bilo mi teško, provjerio sam rang listu zarade na kino-blagajnama (diljem čitavog svijeta) svih filmova svih vremena. Što sam otkrio? Jedan od Avengers filmova drži četvrto mjesto sa zaradom nešto većom od dvije milijarde dolara. Ono što je bilo zanimljivije jest činjenica da su na šestom i osmom mjestu druga dva Avengers filma, svaki za sebe sa zaradom od skoro 1,5 milijarde dolara. Ovo samo za sebe govori o njihovoj popularnosti te Avengerse čini najuspješnijom filmskom franšizom ikad ako uzmemo u obzir sve nastavke zajedno, po pitanju zarade, naravno.

Zašto je porastao interes za filmove o superherojima? Zašto su u naše vrijeme hit? Čini se da svijet ima potrebu za superherojima. Rekao bih da je to odraz duboke nutarnje čežnje za nečim što je iznad, što je moćnije, što nadilazi, što svaki čovjek nosi u dubini srca – ukratko, čežnja za Bogom. Osobito danas kada se duhovno nastoji istisnuti te sve svesti na razum i znanost. No ipak čovjek ne može silom bez duhovnoga. Ako nema prave duhovnosti, posegnut će za izmišljenom, umjetno stvorenom. Shvaćamo da kao ljudi ne možemo sami, da nam treba netko jači, neki superheroj. To je ono božansko u nama. Koja je radosna vijest? Isus Krist – Bog je naš superheroj. Čovjek kada ne prepoznaje Boga, kada zatvori istinskom Bogu – Isusu vrata, time mu se ne briše čežnja za tim nekim superherojem, pa kada Istinskom zatvori pristup onda stvara sam sebi idole i evo nas…

Jeste li primijetili pojedine detalje vezane uz popularne superheroje? Hulk, primjerice, dok je običan čovjek ne može ništa. Moralo je doći do preobrazbe da bi nešto mogao. Captain America slijedi isti princip. Neki zahvat je potreban, ne ide samo od sebe. Običan čovjek ne može. Nije li to duboki vapaj u svakome čovjeku koji govori da ne može sam, da je potrebna suradnja s Božjom milošću, da je potrebna preobrazba, promjena, zahvat, kako bi činili ono što On zahtijeva od nas? Nije li to duboki vapaj za milošću koju jedino Bog može dati, a opet je često tražimo na krivim mjestima? Dok čovjek teži tome da bude Bog, Bog je postao čovjekom ne izgubivši božanstvo, štoviše, nudeći nama to božanstvo, udioništvo na životu Trojstva! To nije mala stvar!

O Supermanu sam nekad davno ovdje već pisao. Ipak ću ponoviti detalj da Supermana njegov otac šalje na zemlju da spasi čovječanstvo. Poznato? Već viđeno 2000 godina ranije. Prelazimo na Batmana. Tko je gledao treći dio The Dark Knight sage sjeća se scene kada Batman ulazi u helikopter uzimajući sa sobom bombu i žrtvuje sebe da spasi ostale. Poznato? Već viđeno. Isus koji je uzeo sve grijehe svijeta na sebe i žrtvovao se (na križu) da nas spasi. Kod superheroja ništa novo.

Velika je razlika što su oni izmišljeni likovi, a pridodaje im se pažnja (i ne samo pažnja nego i pet milijardi), dok Bog – Isus koji je uistinu nešto učinio za nas, i to ne nešto nego nam se predao cijeli, prolio krv za nas – pa mnogi ostanu ravnodušni. To je velika tragedija današnjice. Indiferentnost. Razmišljamo li o tome? Bog je učinio za nas nešto na što ne možemo biti indiferentni, to traži odgovor od nas – ili prihvaćanje ili odbacivanje. Ipak, indiferentnost jest već odgovor: odbacivanje.

Superheroji bi jednom kršćaninu mogli iskriviti poimanje kreposti jakosti. Mali podsjetnik: pored tri bogoslovne kreposti (vjera, ufanje i ljubav), imamo i četiri stožerne od kojih je jedna krepost jakosti. Što je to? Krepost jakosti nije ona slika koju nam daju superjunaci – a to je ono kad si nedodirljiv, kada ti nitko ništa ne može. Jer ako je to jakost, onda je naš Isus – Bog koji je umro na križu, bio slabić. A ne može biti jer je Bog, a Bog je jači od bilo kojega stvorenja. Tako od Isusa, a ne od superheroja, učimo što je prava jakost.

Jakost jest kad si slab, kad možeš biti ranjiv, kad ti netko nešto može učiniti, raniti te, ali ti to podnosiš, izdržavaš Božjom snagom, ustraješ na dobivene udarce, ne uzvraćaš istom mjerom – kako je teško to postići! Pokušajte pa vidite! Nije uzalud blaženi Alojzije Stepinac govorio da je lakše biti čekić nego nakovanj. Teže je podnositi trpljenje – a da bismo to mogli, potrebna je milost Božja. Sami ne možemo.

Krepost jakosti znati je radi ideala trpjeti. Zašto mi veličamo svece koji su umrli mučeničkom smrću? Zato što su dali život, bili spremni odreći se života i umrijeti? Ne zbog toga. Nego zbog onoga zbog čega su dali svoj život. Nije isto dati svoj život radi Krista ili dati svoj život da uspije pljačka banke. Razlika je ogromna. Krepost jakosti je u tome radi čega se daje život.

Nije krepost jakosti u tome što si spreman za nešto umrijeti – ne! Krepost jakosti je u tome za što si spreman umrijeti. Kriminalac krade, ima hrabrosti i jakosti možda i umrijeti da uspije u nakani, ali to nije krepost jakosti. Istinska jakost je znati podnijeti mučeništvo za ispravnu vrednotu, ideal – u kršćanskom smislu radi Krista i njegove istine.

Koja je glavna razlika između Isusa i superheroja? Kako se Isus “bori” protiv neprijatelja? Kako se superheroji bore protiv neprijatelja? Što Isus radi kada se griješi protiv njega? Što je rekao onima koji su ga pribijali na križ? Knjiga proroka Jone počinje ovako: “Riječ Jahvina dođe Joni, sinu Amitajevu: Ustani, reče mu, idi u Ninivu, grad veliki, i propovijedaj u njemu, jer se zloća njihova popela do mene” (Jon 1,1-2). U Ninivi je tolika zloća, toliki grijesi protiv Gospodina – a što Gospodin radi? Šalje proroka Jonu da im propovijeda da se obrate, da se spase. Ne šalje tenkove i vojsku da ih potamani, nego nudi šansu za popravak.

Ljube li superheroji svoje neprijatelje? Koliko se ja sjećam, ubiju ih, unište, srede. Ako se dogodi da im netko promakne pa se vrati u novom nastavku, onda nastavljaju dalje dok ga ne “koknu” jednom zauvijek. Što Isus radi? Ljubi neprijatelje. Element ljubavi presudan je.

Na prošlogodišnjem Hodu Franjevačke mladeži (u Osječkom područnom bratstvu) grupe su nosile nazive po superherojima. Stoga sam dao zadatak da u radu po skupinama za svoje superheroje framaši pronađu barem jednu pozitivnu stvar koja se može primijeniti u kršćanskom smislu. Nisam provjeravao odgovore, ali izdvojio bih dva. Grupa Spiderman je za svoga superheroja primijetila da nikoga ne ubije, već zaplete u mrežu – što je izvrsna pouka! Grupa Superman uočila je kako on ne šeta cijeli dan po cijelom svijetu u Supermanovu odijelu, nego se u slobodno vrijeme skriva iza građanske odjeće – poniznost, ili, ako ćemo biblijski – u skrovitosti djelovati!

Završio bih ovomjesečni poduži tekst (nova godina, nove odluke) s jednim primjerom iz života svetoga Franje. Dok je još bio s prvom braćom, onim krajevima prolazio je car Oton IV. da primi krunu zemaljskog carstva. Sveti Franjo s braćom je boravio u staji dok je car prolazio. Za razliku od ostalog puka, koji je izišao na ulice da ga pozdravi, sveti Franjo zabranio je braći da ga izlaze pozdravljati niti je on sam izišao vidjeti ga. Samo je dozvolio jednom bratu da ode do cara, a taj brat je caru navješćivao da će njegova slava biti kratkotrajna. Ovo se proroštvo ispunilo jer je Oton IV., kojega je u Rimu 4.10.1209. papa Inocent III. okrunio za cara, već 18.11.1210. bio svrgnut s vlasti, a samo osam godina poslije je umro.

Ovime ne želim istaknuti karizmu proroštva kod prve Franjine braće, što se ne smije zanemariti, već kako se sveti Franjo s prvom braćom odnosio prema stvarima koje su u svijetu popularne – nije im pridavao veliku pažnju. Zašto? Zbog jedne duboke i jednostavne istine sadržane i u Svetom pismu: prolazi obličje ovoga svijeta, prolazi svjetska slava. Sve što je od svijeta nema vječnost. Vječno je ono Božje, ono neprolazno, zato se toga treba čvrsto držati. Tako i ja svima vama koji ovo čitate, koji posjećujete ovaj portal, želim čvrstinu u vjeri da unatoč svim stvarima koje nas ljuljaju ostanemo vjerni Bogu pa da Boga uistinu obradujemo kada dođe do ponovnog susreta!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s