FOTO: Božić u Osječkom područnom bratstvu Frame

Mnogima najljepše vrijeme u godini naši su framaši iskoristili za brojne aktivnosti i karitativne djelatnosti. Pored dva igrokaza o kojima ste već mogli nešto pročitati, a od nedavno i pogledati, bilo je tu i brojnih drugih akcija u duhu ovog radosnog i svečanog božićnog vremena.

Brojni naši framaši su se, u duhu solidarnosti i evanđeoske ljubavi prema bližnjima, prisjetili često zaboravljene i namjerno zanemarivane skupine društva, a to su upravo naši stariji sugrađani. Unoseći radost Božića u njihove domove, ispunili su i njihova srca veseljem i zahvalnošću.

Svake godine na Badnjak nekoliko naših framaša s duhovnim asistentom dijeli paketiće župljanima i posjećuje ih u njihovim domovima. Cilj nam je da u podjelu odlaze različiti framaši da na vlastitoj koži osjete kakav je to osjećaj usrećiti nekoga za blagdane, ali i kako bi naši župljani vidjeli da ih uvijek mogu saslušati i neka druga lica. Paketiće obično dijelimo u jutarnjim satima da župljani ostatak dana provedu s veselim osmijehom na licu.

Svi nas uvijek dočekaju s velikom radošću i vrlo uljudno. Župljanima nisu toliko bitni paketići, koliko ono što im mi pružamo u trenutku kada dođemo, a to je ponajprije razgovor. Budući da su župljani koje posjećujemo uglavnom stariji ljudi, od kojih je većina slabo pokretna i zatvorena u svoja četiri zida, mi ih uvijek s razumijevanjem poslušamo i s njima razgovaramo.

Na kraju svakog posjeta župljanima poželimo svako dobro, blagoslovljen Božić i obilje radosti u Novoj godini, a zauzvrat dobijemo njihove osmijehe pa smo i sami sretni jer znamo da smo razlog njihovog veselja upravo mi.

Maja Korpar, Frama Belišće


Velik je broj naših Frama predbožićno vrijeme iskoristio u izradi brojnih i raznovrsnih ukrasa i dekoracija pomoću kojih su skupljali dobrovoljne priloge koje su, zatim, iskoristili za potrebe bratstva ili, češće, u humanitarne svrhe.

Tijekom prosinca vrijedni su framaši izrađivali božićne ukrase koje su prodavali posljednju nedjelju došašća nakon svetih misa, a prilog je bio dobrovoljan. Sav iznos koji je prikupljen ide u humanitarne svrhe. Naime, želimo pomoći financirati put framašici iz Đakova koja odlazi u misije u sunčanu Afriku. Ovim vas putem pozivamo da se pridružite Frami Sikirevci i pomognete našoj hvalevrijednoj akciji kako bismo joj osigurali put u daleku Afriku i tako potpomogli u uspješnosti misija!

Marija Lučić, Frama Sikirevci


Naša najmlađa Frama je, ponukana primjerom svetog Franje koji je i sam 1223. u malome mjestu Grecciu u brdovitoj Italiji izveo prve žive jaslice, odlučila i sama izvesti prikaz Spasiteljeva rođenja i tako doprinijeti svečanoj proslavi Božića u svome gradu.

Frama Vinkovci – BSM je nakon dugog niza godina ponovno započela s radom 22. rujna kada nam je u goste došla Frama Otok objasniti što je to uopće Frama i kako ona funkcionira. Okupio nas se veliki broj, a sada brojimo oko 40 članova. Susrete održavamo nakon nedjeljnih večernjih misa. Susrete započinjemo molitvom Časoslova, a zatim obrađujemo duhovne teme, družimo se uz razne društvene igre, a ponekad se okupimo i pogledamo film. Djelujemo već tri mjeseca i za to vrijeme smo učili kako žive framaši.

Kako nam se približilo najljepše vrijeme u godini, vrijeme Isusova rođenja, pod vodstvom duhovnog asistenta, a ujedno i župnika župe Bezgrešnog srca Marijina, uvježbali smo i izveli program pod nazivom “Žive jaslice”. Ideja nam je sinula jer smo kao novoosnovana Frama željeli prikazati pravi duh Božića kroz naše zajedništvo.

S pripremama smo započeli sredinom studenog i imali smo probe nekoliko puta tjedno, prvo kao individualne grupe, a kasnije i svi zajedno. Tekst i kostimografiju osmislili smo i napravili sami. Na probama je, kao i uvijek, bilo smijeha i veselja, ali, naravno, i marljivog rada. Prvi put smo program izveli 23. prosinca u sklopu Adventa u Vinkovcima u gradskome parku, a drugi put 28. prosinca. Naši sugrađani su nas prihvatili s veseljem pa se nadamo kako će ovo postati naša tradicija!

Sara Božić, Frama Vinkovci – BSM

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s