Kako se pripremiti u došašću?

Kada sam prije dvije godine prvi put bio na Ultra evangelizaciji one dane neposredno pred sam početak Ultra festivala uhvatila me tjeskoba, zabrinutost pa i nemir. “Kako će to biti?”, neprestano sam se pitao. Kako ću ja to? Što reći ljudima? Kako pristupiti? A što ako bude neugodnih situacija? Kako će to sve ići? Možda ipak nisam za to…

Tih dana uočio sam tamo u kapelici nešto što prve dane nisam iako je velika slika (koja oči izbija) cijelo vrijeme visjela na zidu. Na njoj je bio naslikan golub te blažena djevica Marija. Svima je jasno o čemu je riječ. Ono što je prodrlo u srce jesu riječi koje vežemo uz taj događaj: “Kako će to biti?” – pitala se Marija. Shvatio sam da se oboje pitamo isto pitanje. Pa, kako je onda ona to riješila – pitah se promatrajući sliku – da i ja upotrijebim njezinu metodu.

Da Marija tada nije prešla preko toga “kako će to biti” tko zna što bi danas slavili u ovo doba godine kada slavimo vrijeme došašća. Da je ovo pitanje razradila do u detalj gledajući samo u jednom smjeru vjerojatno ne bi ni začela i tko zna kako bi Isus došao na ovaj svijet… No da ne odemo predaleko “što bi bilo kad bi bilo” vratimo se blizu Isusu, a u adventu to znači biti i u Marijinoj blizini koja ga je devet mjeseci nosila u utrobi.

Nedavno sam na Facebooku pročitao zgodan status: “Ako je tlo kojim je Isus (Bog) hodao sveto, koliko li je tek sveta utroba koja ga je nosila”. Ako je neko doba u godini pogodno za razmatrati o Mariji, došašće jest, bez sumnje. No isto tako svjedočim par metara dalje od samostana iz kojega ovo pišem da je moguće imati “Advent u gradu” sasvim odvojeno ne samo od Marije, nego i od Isusa. Svijet je uspio odvojiti neodvojivo (i dalje to čini vrlo uspješno). Advent bez onoga radi kojega se slavi. To bi bilo kao kad biste došli meni na rođendan i slavili ga, a da mene tamo nema niti me itko uopće spomene. Ono kad slavlje postane samo sebi svrha.

Da se vratim na Blaženu Djevicu Mariju. Zanimljivo, baš u vremenu došašća slavimo njezino Bezgrešno Začeće. Bog je predodredio Mariju da mu bude majka pa je pripremio što treba jer dolikuje da Bog koji je najčišći, sam čistoća, dođe iz čiste utrobe, onda je u svrhu te pripreme oslobodio Mariju ljage istočnog grijeha. Međutim, ona je mogla sagriješiti kasnije tijekom života (kao što je Eva bila stvorena u stanju izvorne nevinosti i pravednosti pa ipak – nažalost – sagriješila) i tako bi ovo oslobođenje od ljage istočnog grijeha bilo uzaludno. Naravno, kako znamo, Marija je odlučila povjerovati Bogu i na koncu je ostala bez grijeha do kraja.

Kakve veze ovo ima s nama? Nas Bog, istina, nije oslobodio ljage istočnoga grijeha, no svakome je od nas dao jedan poseban talent, kao Mariji taj, u svrhu poslanja koje je nama namijenio. I na nama je da biramo kako ćemo to iskoristiti. U tom smislu smo svi mi predodređeni za nešto lijepo, konkretnije, za Božji plan koji ima s nama. Dakle, on nam unaprijed daje sve potrebno za ono što očekuje od nas – to mi se čini kao dublji smisao dogme o Bezgrešnom Začeću. No prepoznajemo li mi to? Prepoznajemo li te Božje darove? Oni nas usmjeravaju i prema njegovoj volji i planu za nas.

Nedavno sam pitao framaše što bi usputnom prolazniku rekli o došašću ukoliko bi ih upitao. Dobio sam jedan nadasve zanimljiv odgovor: jer je Isus po Mariji došao, bilo bi dobro kada bi se svatko sjetio svoje majke za vrijeme došašća. To je još jedna naša sličnost s Isusom. I mi smo, poput njega, po majci došli na ovaj svijet. Ako smo iznad istaknuli da je došašće prigodno vrijeme za razmišljanje o Mariji, itekako je tada prigodno i za razmišljanje o vlastitoj majci i odnosu s njom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s