FOTO/VIDEO: Osječko područno bratstvo Frame u listopadu

Nakon dugog i ispunjenog ljeta te ljetnih praznika, došao nam je rujan. Započeli smo s ponovnim redovnim susretima mjesnih bratstava, održali područni duhovni kapitul u Retkovcima te proslavili obećanja Frame Sikirevci.

Listopad je bio sličan, ali različit. Početkom mjeseca proslavili smo blagdan svetoga Franje Asiškoga, našeg serafskoga oca, a potom je Frama Vinkovci – Bezgrešnog Srca Marijina, nakon nekoliko godina pauze, ponovno započela s redovnim tjednim susretima Frame te su održana primanja u Framu Otok. Određena mjesna bratstva zbližavala su se i pokazivala zajedništvo na klanjanjima, svetim misama i župnim događajima, a održan je i Holywin.


Redovni susreti mjesnih bratstava

Uobičajeno je da se susreti mjesnih bratstava našega područja održavaju jednom tjedno. U većini slučajeva je to petak, dan kada mnogima završava radni dio tjedna i počinje odmor uz pripremu za naredni tjedan, ali se susreti u nekim bratstvima održe i drugim danima.

Ako bismo gledali arhive, mogli bismo vidjeti raznolikost tema koje se protežu od svjetovnih do duhovnih te vrlo maštovite načine animiranja susreta kroz igre, pjesme, priče, šale i slično. Na svim susretima se potiču suradnja, zajedništvo i naravno, širenje Božje riječi u svakodnevici svakoga framaša.

Osim “standardnih” susreta svakog mjesnog bratstva pojedinačno, održani su i zajednički susreti više mjesnih bratstava uz pomoć Frama prijatelja, ali i susreti susjednih Frama.


VII. škola animatora

Iza nas je još jedna, VII. škola animatora Osječkoga područnog bratstva Franjevačke mladeži. Za dobrodošlicu i gostoprimstvo zahvaljujemo prelijepom slavonskom gradu Slavonskom Brodu, mjesnom bratstvu Frame Slavonski Brod te Franjevačkom samostanu i Klasičnoj gimnaziji Slavonskog Broda.

Okupljeni u Duhu pod geslom “Sve je milost!” u petak, 19. listopada započinje naš trodnevni boravak u Slavonskom Brodu uz podjelu akreditacija i uvodne riječi područnog vijeća Frame. Oformljene grupe imale su svojom animacijom priliku svejednako sudjelovati u igrama upoznavanja i promišljanjima unutar danih tema. U grupama nije postojao jedan animator, već su svi bili animatori koji svojim djelovanjem i idejama doprinose odnosima i radu svoje grupe kojoj pripadaju, a pospješuje se i suradnja s ostalom braćom i sestrama unutar drugih grupa.

Polazak na svetu misu i euharistijsko slavlje odvio se neposredno nakon rada u skupinama. U toj milosti nakon euharistijskog slavlja potražili smo, osim hrane za dušu, hranu za tijelo koja nas je dočekala u prelijepom franjevačkom samostanu tik uz crkvu. Nagovorom fra Gorana Malenice približena nam je činjenica odnosa u Frami. Tema nagovora “Kao braća zajedno živjeti” približila nam je skoro zaboravljenu temu bratske opomene. Iako iscrpljeni, na kraju dana pronašli smo snage za naš odnos s Bogom i promišljanje o našem odnosu prema Bogu i drugim ljudima unutar čina klanjanja koje su predvodile s. Rafaela Jozić i s. Kristina Lovreković. Okrijepljeni i tom snagom s daškom umora vraćamo se u Klasičnu gimnaziju na počinak.

Subota, 20. listopada nakon jutarnje molitve i doručka spremno se čekalo predavanje Marije Hardi i Matee Čelik (“Novi duh dahni u njih”) u kojem su nam pomno i postupno videouratkom i objašnjenjima dale naputke o različitim načinima animiranja susreta. Oplemenjeni tim informacijama i naputcima, uslijedio nam je rad po skupinama i plenum, odmah zatim i ručak, kao i slobodno vrijeme. Tad već osvježeni i spremni dočekali smo toliko željeno predavanje Marije Gadžić i Dubravke Hajek s temom “Top Tips & Tricks – animiranje” u kojem smo naučili nešto više o ponašanju različitih tipova osoba-persona i kako s njima postupati u problemskim situacijama kao dobri animatori.

Nakon svega toga odvijao se poduži rad u skupinama završen zajedničkim plenumom u kojem su prikazana pravilna ponašanja od strane jednih grupa i nekonvencionalna rješenja drugih animatora koji su na šaljive načine to prikazivali u obliku skečeva. Framaši su predvodili krunicu u predivnoj crkvi u Slavonskom Brodu i, naravno, slavili euharistiju. Velike pohvale upućene su domišljatom večernjem programu Marine Martinović i njenom asistentu Petru Škrobi koji je savršeno došao na kraju ovog ispunjenog dana u okviru zbližavanja jer sam spoj klasičnih igara s crkvenom tematikom oduševio je i sve skeptike.

 

Nedjelju, dan Gospodnji 21. listopada obilježio je završni rad po skupinama kao i osvrt na učinjeno. Euharistijsko slavlje i zajedništvo na nedjeljnoj misi, a i sam emotivni rastanak obilježio je zadnji dan trodnevnog boravka u predivnom Slavonskom Brodu. Područno vijeće podijelilo je 50-ak diploma animatorima koji su sad spremni za iniciranje što boljih odnosa i susreta unutar svojih mjesnih bratstava. Na školi animatora sudjelovale su i dvije framašice iz Frame Vinkovci – BSM koje je u osnutku i već prenose stečeno znanje na to mjesno bratstvo.

Dominik Peranović, Frama Otok

U Slavonskom Brodu je od 19. do 21. listopada 2018. godine odžana VII. Škola animatora Osječkog područnog bratstva Frame…

Posted by Osječko područno bratstvo Frame on Friday, October 26, 2018


Izbori Frame Belišće

U srijedu, 24. listopada u večernjim satima održani su mjesni izbori Frame Belišće. Izbore je predvodila predsjednica Osječkoga područnog bratstva Frame, Dubravka Hajek uz pomoć novog područnog duhovnog asistenta, fra Matije Marijića.

Novoizabrane vijećnice su:
Lana Loknar – predsjednica,
Nina Brajdić – potpredsjednica,
Korina Sinković – voditeljica formacije,
Marta Janjić – tajnica i
Lucija Mađarić – blagajnica.

Prethodnome Vijeću zahvaljujemo na svom uloženom trudu za napredak ovoga mjesnog bratstva, a novome Vijeću želimo puno uspjeha i obilje Božjeg blagoslova.

 


Obećanja Frame Sikirevci

Prije samih obećanja, koja smo proslavili u subotu 27. listopada, pod geslom “Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti”, održane su nam trodnevne pripreme koje je svojim prisustvom upotpunila područna vijećnica Matea Čelik.

Prvoga dana imali smo klanjanje u crkvi Svetog Nikole biskupa koje su predvodile naša sestra Petra i već spomenuta Matea. Matea nam je drugi dan održala i predavanja na temu Kraljevstva Božjega i obraćenja te smo imali i kratku meditaciju, a treći dan, dan uoči obećanja, prošli smo kroz tekst obećanja koji izgovaramo na svetoj Misi kako bi bili svjesni što i kome obećavamo.

27. listopada bio je dan obećanja Frame Sikirevci koji smo započeli tako da smo imali pokorničko bogoslužje i ispovijed, zatim svetu Misu koju je predvodio fra Matija Marijić, a pred koju smo molili molitvu Krunice.

Petnaest framaša je izreklo svoje “Evo me” i obećalo služiti Bogu i našem bratstvu poput svetog Franje. Nakon svete mise ostali smo u crkvi kako bi framaši održali svoju predstavu koja je pokazivala život mladića koji se obratio, a potom se preselili u obližnju osnovnoškolsku dvoranu gdje smo proslavili dana obećanja sa svojim obiteljima i prijateljima iz Sikirevaca te gostima iz raznih krajeva našega područnog bratstva Frame uz dobru hranu te razne igre, pjesme i ples.

Barbara Vukovac, Frama Sikirevci

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s