Isus ponovno u Kani Galilejskoj

Drugo znamenje Isus također čini u Kani Galilejskoj, a opisano je pred kraj četvrtog poglavlja Ivanova evanđelja. Čini se da u ovom slučaju više možemo naučiti od kraljevskog službenika, nego od Isusa (uz all due respect). Posrijedi je zagovorna molitva. Otac (kraljevski službenik) moli za svog sina. Ta molitva od njega zahtijeva puno više od pukog izgovaranja riječi. Možemo razabrati tri stvari.

Prvo. Piše da je kraljevski službenik imao bolesna sina u Kafarnaumu (usp. Iv 4,46). Redak kasnije piše da je on došao u Kanu da zamoli Isusa da mu ozdravi sina. Kafarnaum i Kana Galilejska udaljeni su otprilike 26 kilometara. Tko je išao na Hod Frame, sjetit će se da se otprilike toliko propješači u jednom danu, dakle, ima tu hodanja ako je išao pješke, to ne znamo. Je li putem govorio “Mir i dobro” svima koje je susretao, također ne znamo, no prvi korak govori nam o određenoj žrtvi koju je on morao podnijeti za sina.

Drugo. Pomno razmatrajući svete retke uočit ćemo kako kraljevski službenik najprije moli Isusa, pa ga Isus blago kori, pa ovaj opet moli Isusa. Uočljiva je ustrajnost u molitvi. Nije se ovaj predao nakon jednog zaziva, nego nastavlja. Nije mu “devetnica” trajala dva-tri dana, nego je ustrajao do konca.

Treće. Isus mu kaže: “Idi, sin tvoj živi!” (Iv 4,50). Što je ovdje neobično? Pogledajmo još jednom molitvene zazive kraljevskog službenika: “Ode k njemu pa ga moljaše da siđe i ozdravi mu sina” te “Gospodine, siđi dok mi ne umre dijete”. Oba puta Isus je zamoljen da siđe, dakle da dođe u Kafarnaum i da izliječi sina. Kraljevski službenik moli Isusa za pomoć, ali već ima zamišljeno u svojoj glavi kako bi uslišanje na njegove molitve trebalo izgledati: Isus se treba skupa s njim vratiti u Kafarnaum, možda malo dotaknuti njegovog sina (položiti ruke na nj?) i onda će sve biti dobro.

Što Isus čini? Isus razbija sve njegove predrasude. Isus mu samo kaže: “Evo ga, možeš se vratiti kući, sin tvoj živi”. Isus stavlja njegovu vjeru na kušnju. On sad, praktički, ima samo Isusovu riječ da mu je sin živ, nema apsolutno nikakvih dokaza. Sad se mora vratiti kući i tih 26 kilometara razmišljati: “Ma je li moguće da je Isus samo tih par riječi rekao i da je na temelju toga moj sin već ozdravio? A što ako nije?”.

Na tragu ovoga možemo se zapitati: “Ma je li moguće da je ono što čitam u Svetom pismu istina? Je li moguće da je sveta riječ živa i djelotvorna, oštrija od svakoga mača? Dok moje životno hodočašće ovom zemljom prolazi, vjerujem li, iako uvijek ne vidim, u snagu Isusovih riječi?”.

Dvadeset i šest kilometara između Kafarnauma i Kane Galilejske može biti slika mojega životnog puta na zemlji. Obećanje da je sin živ može biti slika obećanja da me na kraju čeka život vječni – nebo. No ostaje mi samo riječ Isusova. Vjerujem li iako ne vidim? Jer o tome vjerujem li ili ne vjerujem ovisi taj put koji sada traje, gdje je svaka minuta važna, kako je jedan poznati teolog zapisao: “Budući da je trajanje nepovratno, sve postoji samo jedanput, tako da svaki čin u tome poprima posebno dostojanstvo i istodobno strašnu težinu; pa upravo stoga što je svijet povijest, jedincata povijest, život je svakog čovjeka drama”.

Kad sve ovo zbrojimo, na koncu uočavamo tri radnje kraljevskog službenika: ustrajno je molio, podnio je određenu žrtvu te je prošao nutarnji put vjere. Eto izvrsnoga primjera što sve molitva treba sadržavati u sebi kako bi donijela ploda za drugoga. Naše vrijeme posebno vapi za takvim odanim i iskrenim moliteljima koji će zagovarati za druge. Svijet je potreban istinskih molitelja, istinskih tražitelja Božje volje, onih koji će, unatoč svim svojim dnevnim obvezama, znati izdvojiti ponešto vremena za Onoga bez kojega uopće i ne bi ni bili u svim tim obvezama.

>>> Prvu kolumnu s ovom tematikom pročitajte ovdje:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s