FOTO: XIII. duhovni kapitul Osječkoga područnog bratstva

“Budi svetac u trapericama i tenisicama!” Na prvi pogled geslo je neobično, barem meni. Vjerujem da je pitanje koje si svi postavimo: “Kako?” Upravo to, odgovor na to pitanje, naučili smo kroz na XIII. duhovnom kapitulu održanom u Retkovcima od 14. do 16. rujna.

Kapitul smo započeli u petak, 14. rujna u popodnevnim satima okupljanjem u osnovnoškolskoj dvorani, gdje smo i spavali. Uslijedio je uvodni pozdrav područnog vijeća, zatim smo se zaputili u crkvu na krunicu i svetu misu te večeru. Nakon večere održan je zanimljiv večernji program tijekom kojega smo, podijeljeni u grupe, igrali igru “Volim Framu”. Igra se sastojala od kvizova i igara pogađanja kroz koje smo se nastojali pobliže upoznati s Framom, životom svetog Franje te našim područnim bratstvom. Prvi dan završili smo molitvom Časoslova i odlaskom na spavanje.

U subotu, nakon doručka i jutarnje molitve, poslušali smo predavanje pod nazivom “Zamijenimo Statut ljubavlju”. Fra Vjeran Lazić, koji je autor predavanja, nije mogao doći, ali fra Andro Tomislav Gluščić, duhovni asistent Frame Vukovar-Borovo Naselje, odradio je izvrstan posao umjesto njega.

Cilj predavanja bio je da shvatimo kako je za sve što činimo kao mladi ljudi, katolici, framaši, potrebna ljubav. Mi kao framaši pridržavamo se svog statuta, on je naš zakon. To može zvučati zastrašujuće i ozbiljno. Ako se statuta držimo zato što vjerujemo da moramo, onda smo tu pogriješili. Ako se statuta držimo iz ljubavi i jer smatramo da će tako biti bolje i nama, ali i našim bližnjima, onda smo na dobrome putu.

Statut nije neka strašna knjižurina s milijun pravila koja za svoje nepoštivanje nosi određene posljedice. “Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je zakon” (Rim 13,8) A naš je zakon statut, zakon ljubavi framaša prema Bogu i bližnjemu.

Nakon predavanja održan je rad u grupama i plenum na kojem smo pokazali plodove svojeg rada preko zabavnih skečeva i nekoliko pjesama. Poslije ručka slijedio je popodnevni program u kojem smo se pjevajući zaputili do obližnjeg groblja udaljenog oko četiri kilometra, točnije održali smo jedan “mini hod”.

Na groblju je fra Vinko Brković održao kratki nagovor u kojem smo promišljali o našoj povezanosti s Bogom, želji da budemo sveti te o vječnom životu. Posebno je lijepa bila gesta kada je svatko od nas odabrao jedan grob koji je bio prazan ili zapušten te se pomolio za tu dušu za koju vjerojatno nema više tko moliti.

Cijeli put natrag do crkve proveli smo u šutnji pripremajući se za ispovijed. Nakon ispovijedi molili smo krunicu i sudjelovali na svetoj misi. Dan smo završili klanjanjem koje je predvodila s. Doroteja Krešić, članica Milosrdnih sestara svetog Križa iz Đakova, sa svojim kandidaticama.

Zadnji dan našega druženja započeli smo Časoslovom nakon kojega je slijedio završni rad u grupama te plenum gdje se svaka grupa predstavila na poseban način kroz skeč, pjesmu, Facebook-stranicu i slično. Kapitul smo zaključili nedjeljnom svetom misom na kojoj smo imali čast svjedočiti krštenju malog dječaka predivnog imena: Emanuel. Nakon ručka došlo je vrijeme za pakiranje i polazak domovima.

Ako se netko još pita kako biti svetac i to u trapericama i tenisicama, vrlo je jednostavno. Budi skroman i ponizan. Posveti Bogu svaki dan i sve svoje poslove. Sve što činiš neka bude prožeto ljubavlju i na veću slavu Božju. Neka svi u tvom životu i blizini prepoznaju Onoga koji nas sve ljubi. Nastoj oko toga da budeš svet u onome što radiš, u svakodnevnim stvarima i obavezama jer svetost nisu velika djela kojima se svi dive. Svetost je u malim djelima punima ljubavi. “Svetost ne znači puno znati ili puno razmatrati; velika tajna svetosti znači puno ljubiti” (sveti Toma Akvinski) I zapamti: “Punina dakle Zakona jest ljubav”. (Rim 13,10).

Petra Akalović, Frama Požega

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s