FOTO/VIDEO: XI. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu

“Kako je bilo?”, pitanje je koje uslijedi nakon vjerojatno svakog framaškog događaja. Ne razmišljam puno i uvijek dam kratak i jasan odgovor: “Klasično framaški!”, a to bi značilo da je bilo – odlično.

I doista, susreti bratstva uvijek su nešto što napuni dušu toliko da ne možeš ni misliti da je trebalo biti imalo drugačije. Iz susreta u susret fascinira me sveobuhvatnost Frame; veselje među braćom, učenje o novome, produbljivanje postojećeg znanja, pjesma, igra, molitva, spoznaja Njegove Ljubavi i djelovanje Ljubavi kroz nas okupljene… Sve to, vjerujte, stane u jedan program. Ove se godine takav jedan program odvio u Šibeniku na XI. nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame.

Seminar, čije je geslo ove godine bilo “Evo me, mene pošalji!” (Iz 6,8), započeo je okupljanjem na Šubićevcu u ponedjeljak, 27. kolovoza. Nakon uvoda, euharistijskog slavlja i večere, Ivan Školka, nacionalni voditelj formacije, održao je prvo predavanje o vođenju bratstva, njegovu rastu i padu te poteškoćama na koje u životu bratstva nailazimo i načinima na koje se s njima suočavamo. Potom smo se podijelili u grupe u kojima smo svaki dan proveli neko vrijeme u razgovoru o predavanjima i pitanjima koja su nakon njih uslijedila.

Idući dan bio je posvećen temi Euharistije te je, nakon jutarnje molitve, predavanje “Bog čovjeku” održao fra Jerko Kolovrat koji nam je objasnio koliko bogatstvo u svetoj misi dobivamo te koji su sve simboli Kristove prisutnosti u njoj. Nakon rada u skupinama i ručka, s. Mirjam Jerković održala je radionicu “Čovjek Bogu”. Ona je framašima rastumačila sve ono što sudionici misnog slavlja čine, koliko strahopoštovanje i ljubav tada iskazuju Gospodinu, bilo gestama, bilo govorom. Nakon radionice, podijelili smo se po područnim bratstvima i razgovarali. Dan je, nakon večere i euharistijskog slavlja, zaključen klanjanjem kojega je predvodio župnik fra Mario Radman.

Srijeda, 29. kolovoza, bio je dan posvećen apostolskoj pobudnici pape Franje “Radujte se i kličite”, o kojoj nam je u svome predavanju govorio Pero Mihaljević iz Franjevačkoga svjetovnog reda. Nakon ručka i rada po područnim bratstvima, svoju radost i klicanje Gospodinu posvjedočio nam je još jedan član OFS-a, Marin Krapac, govoreći o svome svjetovnom franjevaštvu, obitelji i svim križevima koje je prihvatio, s pouzdanjem u Krista. Nakon euharistijskog slavlja i večere, framašica Matea Čelik vodila je večernji program sastavljen od različitih igara u kojima smo, natječući se, naučili koje su vrline posebno krasile neke svece.

Neizostavan dio framaškog djelovanja je, po uzoru na našeg serafskog ova, i ono karitativno. Zato je 30. kolovoza bio dan posvećen pomaganju i uveseljavanju onih kojima pomoć i veselje najviše nedostaju. Unutar svojih skupina zaputili smo se u dom za starije i nemoćne, centar za djecu s teškoćama u razvoju, Caritas, pučku kuhinju i svjedočenje po gradu.

Radosni i ispunjeni vratili smo se na ručak nakon kojega su se framaši iz različitih područja podijelili u dvije skupine te su tako, u radu među područnim bratstvima, izmijenili iskustva, podijelili probleme i jedni drugima udijelili savjete. Potom smo se zaputili u obilazak Katedrale svetog Jakova, gdje smo se susreli sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, a misno smo slavlje te večeri imali u šibenskom svetištu Svetog Frane. Po povratku na Šubićevac, večere i kratkoga zabavnog programa – ne zaboravimo da je ovo klasični framaški susret – evaluirali smo ovogodišnji seminar i izmolili večernju molitvu Časoslova.

Posljednjega dana Nacionalnog seminara, 31. kolovoza, framaši su Gospodinu u svetoj misi zahvalili na svim dobivenim darovima tijekom proteklih dana, a zatim su se uputili svojim obiteljima i svojim bratstvima kako bi sve naučeno pretvorili u djelo.

Bio je to događaj kojega svaki onaj koji služi svome bratstvu uistinu priželjkuje jer na njemu sakupi novu snagu i, odvojivši se od vreve svakodnevnog života, kroz svoju braću i sestre osluškuje što mu to Gospodin ima poručiti. Svako predavanje, svako svjedočanstvo i svaki susret bratstva veliko je bogatstvo za mlade duše željne znanja i Božje blizine.

Stoga, draga braćo i sestre, očekujmo skupa te “klasične framaške susrete”, vjerujući kako će nas Gospodin usmjeriti pravim putem samo ako spremno stanemo pred Njega, ponovivši Izaijine riječi.

tekst: Ana Kremenjaš, Frama Zagreb-Majka Božja Lurdska;
fotografije: Gabrijel Martinović, Frama Otok

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s