VIDEO: Treći europski kongres Frame i OFS-a

Volite li obiteljska okupljanja? Hm, možete li zamisliti kako bi izgledalo druženje na kojem bi se okupili svi vaši bliži i dalji rođaci, oni znani i neznani?

Treći Europski kongres Frame i OFS-a bi mogao biti opisan upravo tim riječima – susret 130-ak bližih i daljih franjevačkih rođaka iz 23 europske zemlje, onih za koje se znalo te onih za koje se gotovo nije ni čulo. Valjalo bi čitatelja informirati da se takvo druženje dogodilo u Litvi od 20. do 26. kolovoza.

Te je dane franjevačka obitelj provela putujući i posjećujući prekrasne gradove i svetišta u Litvi. Geslo je susreta glasilo “Tkogod vjeruje u mene, rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!” (usp. Iv 7, 38) i jedan od glavnih motiva bio je povratak korijenima i produhovljenje europske franjevačke svjetovne obitelji, a s njima i čitave Europe.

Pozivam vas sada na jedno putovanje kroz prostor i vrijeme. Odvojite malo svog vremena, umirite se u svom trenutnom okruženju i… U Litvi ste sa svojom franjevačkom obitelji!


Nakon što uključite video prvoga dana vidjet ćete mnoga lica koja vam vjerojatno neće puno značiti. Nisu ni meni tada da budem iskren, samo je bilo čudno i neugodno. Pravo obiteljsko okupljanje. Uvečer toga dana rođaci su imali priliku okusiti i onjušiti, pogledati i čuti dirljivu raznolikost i rasprostranjenost svoje obitelji.

Drugi je dan bio jedan tipičan dan franjevačkog susreta s dva predavanja i dva razgovora u manjim skupinama. Međutim navečer su Bogu tijekom molitve i slavljenja bile upravljene pokajničke riječi pokornika koji su razmišljali o svom odnosu s Bogom, s Crkvom, odnosu prema franjevačkim idealima i bratskom životu te odnosima unutar franjevačke obitelji.

Treći dan otkrio je karakter ovog susreta kao putujućeg kongresa. Rođaci su spakirali dio svojih stvari i krenuli prema autobusima. Prvo je odredište toga dana bilo lijepo i osebujno marijansko svetište Šiluva.

Drugo je odredište bilo Brdo križeva – upečatljiv spomenik vjere u Litvi. Ondje su braća i sestre blagoslovili obiteljski križ s likom Franje, našeg serafskog oca. Dan je završio dolaskom u Kretingu gdje su svjetovni franjevci i njihovi duhovni asistenti proveli dvije noći u domovima srdačnih mještana.

Četvrti dan – karitatIvan i rekreatIvan, a video govori sam za sebe:

Petak je bio u znaku križa. Jedan križni put – 20 postaja – 7 km:

Šesti dan. Naravno da je morala pasti kiša. Prije kiše, vrijeme smo proveli u razgledavanju Vilniusa, glavnog grada Litve. Kiša nas je zatekla na putu u krasno marijansko svetište Trakai. Dok je kiša pljuštala izmolili smo franjevačku krunicu pred čudotvornom slike naše mile Majke.

‘Pali video i hajd’ u Vilnius! Prije polaska nije na odmet dati kratku napomenu. Ako vas ikada umorne i pokisle dovedu u neki franjevački samostan i spomenu vam bratsko druženje, zagrizite jezik i ne prigovarajte, pred vama je možda najljepša večer vašeg putovanja.

Posljednji je dan kongresa. Dobrodošli u dvoranu koja vam je sada već dobro poznata. Sudionicima je predstavljena inicijativa Well4Africa čiji je cilj omogućiti pristup pitkoj vodi lokalnim bratstvima OFS-a i njihovim mještanima u Africi.

Nadalje, ikona Marije, kraljice franjevačke obitelji s ugrađenim relikvijama svetog Franje, svete Klare i svete Elizabete, koja je izrađena u pripravi ovog kongresa, započela je svoje hodočašće u Europi. Odlučeno je da će prvo posjetiti Ukrajinu. Naposljetku, tijekom ovog je dana odlučeno da će sljedeći kongres biti organiziran u Španjolskoj.

Nemam dramatičnih ili spektakularnih riječi za kraj ovog izvještaja. Čitav kongres nije bio takav. Radije, bio je topao, ugodan, bogat i plodonosan. Ovaj ćete izvještaj prije ili kasnije zaboraviti. Međutim, neka vam ostane u srcu topla i ugodna činjenica da ste dio jedne bogate i širom rasprostranjene obitelji.

Nastavite sada ovo putovanje, vratite se iz Litve te prepoznajte i u onim najbližima i najdaljima svoju braću i sestre. Od srca vam želim plodonosan nastavak putovanja. Nastavljamo ga zajedno.

Ivan Školka, Frama Osijek-Tvrđa,
nacionalni voditelj formacije

>>> Više fotografija i videa pronađite na Facebook-stranici kongresa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s