FOTO/VIDEO: Isuse, računaj na nas! – X. nacionalni susret Frame u Metkoviću

Deseti nacionalni susret Frame održan je od 20. do 22. travnja u Metkoviću gdje se, pod geslom “Služite Gospodinu u veselju!” (Ps 100,2), okupilo 450 framaša.

Susret je započeo u petak u popodnevnim satima kada su u Metković stigli framaši iz cijele Hrvatske, ali i predstavnici iz Bosne i Hercegovine te Slovenije kako bi proslavili 25 godina postojanja Frame u Hrvatskoj.

Nakon toliko radosnog iščekivanja, napokon smo zajedno bili okupljeni oko Isusa. Kako bismo ove dane ipak proveli što čistijeg srca, pristupili smo svetoj ispovijedi nakon koje je uslijedila misa koju je predvodio fra Duje Jukić u crkvi Svetog Ilije.

Večer je obilježilo šaljivo predstavljanje područnih bratstava te euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Filip Đurđević, nacionalni duhovni asistent. Razmišljali smo tome koliko nas Isus, dobri pastir, uistinu ljubi. Zahvalni Bogu na svemu, otišli smo na počinak.

Subota je uistinu bila prepuna blagoslova. Započeli smo je, naravno, molitvom. Nakon molitve, fra Mario Knezović održao je vrlo zanimljivo predavanje. Naglasio je važnost Isusove prisutnosti i molitve u našem životu.

“Trenutačno nema sretnijeg mjesta na svijetu od ovog ovdje sada! Ti si tu! Na najsretnijem mjestu na svijetu, to ti garantiram”, podsjetio nas je fra Mario koliko smo blagoslovljeni.

Kroz nekoliko šaljivih i poučnih priča, ukazao nam je na to kako moramo živjeti već sada, kako trebamo iskoračiti i biti promjena. Potaknuo nas je da Isusu kažemo: “Isuse, računaj na mene!” i da s Njim radosno podnosimo sve patnje i kušnje.

Zatim smo imali rad u skupinama kako bismo se bolje upoznali te razmišljali o predavanju. Razgovor u skupinama zaista je bio plodonosan, toliko različitih framaša s različitim pričama, a opet svi okupljeni u zajedništvu Isusa Krista.

Kasnije smo imali ručak i malo slobodnog vremena kako bismo razgledali prekrasni Metković i družili se. U popodnevnim satima odvijale su se razne radionice iz psihologije, pedagogije, spolnog odgoja, medija, znakovnog jezika itd., a neki su framaši imali i priliku naučiti šivati, plesti i pružati prvu pomoć.

Večer smo nastavili molitvom krunice i svetom misom koju je predvodio fra Josip Repeša, promicatelj duhovnih zvanja Provincije Presvetog Otkupitelja. Upozorio nas je kako se naša vjera treba temeljiti na ljubavi i kako svojom ljubavlju trebamo odgovoriti na Božju ljubav koja, kao što je rekao sveti Franjo, nije ljubljena.

Kako je ovaj susret ipak bio povodom 25. rođendana Frame, proslavili smo ga i uz puno kolača i torti te pjesme i plesa. Večer su nam uljepšali i članovi Hrvatskog Nadzemlja sa svojim izrazito duhovitim i skečevima iz kojih se štošta dalo naučiti.

Dan Gospodnji bio je zadnji dan našeg susreta. Nakon jutarnje molitve, ponovno smo se okupili po grupama i razgovarali o proteklom susretu. Doista smo bili ispunjena srca, radosni u Gospodinu i zahvalni na svemu proživljenom.

Uputili smo se potom u crkvu Svetog Ilije na svetu misu koju je predvodio provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Joško Kodžoman. Imali smo priliku još jednom zahvaliti Gospodinu na svemu što nam je pružio. Nakon mise, ostalo je još nekoliko trenutaka do samog završetka susreta. Nacionalna predsjednica Anamarija Tomašević rekla je kako želi ovaj susret završiti onako kako smo ga i započeli – molitvom.

Naposljetku, na red je došao najteži dio – odlazak kućama. U nestrpljivom iščekivanju sljedećih susreta, pozdravili smo se s braćom i sestrama koje smo tek upoznali ili koje rijetko imamo priliku vidjeti. Spakirali smo stvari u torbe i kofere, ali i mnoštvo lijepih uspomena i misli u srca. Bilo je vrijeme da se vratimo u svoju svakodnevicu i još hrabrije nastavimo svjedočiti svoju vjeru i služiti Gospodinu u veselju.


“Svaki framaški susret na neki je svoj način poseban i ostaje upamćen od strane svih framaša. Neki susreti ostanu zapamćeni po dobroj ekipi, neki po euharistijskom klanjanju, po nekom predavanju ili pak radu po skupinama, ali ovaj X. nacionalni susret Frame bio je nešto posebno.

Susret je uspio ujediniti sve gore navedeno u savršenu cjelinu, štoviše uspio je ujediniti framaše iz cijele Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine da posvjedoče da i u ovo, od svih ljudi osuđivano vrijeme, postoje mladi koji se žele odazvati na svaki poziv dobra i živjeti Evanđelje.

Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je: “Služite Gospodinu u veselju” pa je povodom toga bilo organizirano mnoštvo radionica koje su pomogle nama framašima da probamo otkriti svoj poziv u životu na zabavan i kreativan način. Smijeh, radost, toplina u srcu i zajedništvo zbilja su obilježili ovaj susret, ali ovih par redaka je kap u oceanu gledajući i prisjećajući se svih uspomena koje smo ponijeli s tog susreta.

Mate Tadić, Frama Split-Gospe od Zdravlja


“Zajedništvo. Dovoljna je samo jedna riječ za opisati ovo nevjerojatno iskustvo. Toliki broj mladih srca može skupiti samo vjera i ljubav prema Isusu. Kako od ova tri dana izabrati nešto što me posebno dotaknulo? Divan program, još divniji ljudi. Čast mi je biti dio ove velike obitelji.

Mislim da će se svi složiti sa mnom kad kažem da je najljepše upoznati nove mlade ljude koji imaju isti pogled na svijet, tako se u tren oka rađaju nova prijateljstva. Veselim se nekom novom susretu i prilici da se svi skupa sastanemo i slavimo Boga.”

Matea Perković, Frama Drniš


“Posebni vid zajedništva očitovao se u klanjanju koje je u petak nakon večernjeg programa predvodio nacionalni duhovni asistent fra Filip Đurđević. Već na samom početku mogli smo pred Živoga staviti sve svoje muke kako bismo u naredna dva dana u potpunosti bili sposobni usmjeriti se na braću i sestre oko sebe. Ljepota prisutnosti Božje završila je mirom i tišinom u kojoj smo se razišli te pošli na počinak.”

Marija Hardi, Frama Vukovar


“Često u životu odgađamo stvari, mislimo da ih imamo vremena izvršiti. Drago mi je što nisam tako razmišljao i o ovom susretu. Nacionalni susret Frame u Metkoviću – sam naziv zvuči tako sretno i moćno. Susret na kojem će biti moja braća i sestre iz cijele Hrvatske.

Zaista je divan osjećaj upoznati ljude iz drugih krajeva države i osjećati se kao da se znate 100 godina. Zahvalan sam na predavanju fra Marija Knezovića koji mi je posvijestio neke stvari vezane uz služenje, sad sigurno mogu reći: “Isuse, računaj na mene!”.

Geslo susreta bilo je “Služite Gospodinu u veselju” i sve je nekako bilo prilagođeno tome, od radionica i predavanja, do radova po grupama. Zahvalan sam Bogu na divnoj grupi i svim ljudima koje sam upoznao, Isus djeluje kroz svakoga od njih. I za kraj, budite sol zemlje i svjetlost svijeta!”

Antonio Andrijević, Frama Kloštar Ivanić


Hvala Gospodinu na ovom prekrasnom iskustvu preko kojeg nam je još jednom pokazao svoju neizmjernu ljubav. Isuse, računaj na nas!

Ana Matić, Frama Šibenik-Šubićevac

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s