FOTO/VIDEO: Dvadeset godina Frame Zagreb-Dubrava

Ulazeći u crkvu u nedjelju, 15. travnja članovi Frame Zagreb-Dubrava predali su brodice iz svojih ruku i dali ih na upravljanje Kristu prinoseći ih na oltar.

Učinili smo to spremni Njegovim putem krenuti, kako kažu stihovi pjesme koji su nas uveli u slavlje obećanja, te u srcu noseći želju i molitvu da nas On povede u žuđenu luku. Geslo obećanja “U žuđenu luku On ih povede” (Ps 107,30) predstavlja upravo tu našu spremnost za predanjem kormila našeg života u Njegove ruke kako bi nas On mogao povesti u luku svog smiraja i ljubavi, kako bi naše živote mogao upraviti na pravi put, Njegov put.

U olujnom i nemirnom moru ovoga svijeta mi imamo želju za pronalaskom mirne i sigurne luke koju nam samo Krist može pružiti, stoga smo odlučili svoje brodske konope privezati za Krista. Nas 31 braće i sestara dali smo obećanje da ćemo kroz godinu dana svoje živote posvetiti Kristu nastojeći živjeti Njegovo evanđelje po uzoru na svetoga Franju.

Prije nego što smo izrekli “Evo me” Gospodinu, odazivajući se tako na njegov poziv da činimo dobro i budemo svjetlo ovome svijetu, naš duhovni asistent fra Josip Serđo Ćavar u propovijedi nam je uputio ohrabrujuće riječi.

Pozvao nas je da se ne bojimo poput učenika krenuti i svjedočiti jer svijet treba nas mlade – neustrašive, pune ljubavi i vjerne Kristu. Upozorio je da Božju riječ nije dovoljno samo čuti, a s njom ništa konkretno u životu učiniti jer to bi bilo kao da dobro sjeme, umjesto da zasijemo u zemlju, čitav život držimo u džepu.

Pozvao nas je i da iskušamo Isusove riječi u praksi te se tako uvjerimo kako ih je lijepo živjeti jer nema ništa ljepše nego svoju mladost posvetiti Kristu i svoj život graditi na čvrstoj stijeni vjere.

Tijekom našeg obećanja Gospodinu uz nas je bilo i naših četrnaestero braće i sestara primljenika koji su tek dva dana ranije izrazili i svoju želju za nasljedovanjem našega Gospodina Isusa Krista, također slijedeći uzor svetoga Franje.

Slavlje naših obećanja svojim su dolaskom uveličali i brojni drugi framaši, kako iz Zagreba, tako iz okolice. Posebno nam je drago bilo ugostiti framaše iz nekoliko hercegovačkih bratstava – Framu Mostar, Humac, Posušje i Široki Brijeg. Njih pedesetak stiglo je u Zagreb još u subotu kada smo svi imali priliku zajedno se družiti.

Ove divne nedjelje naša Frama nije proslavila samo svoja obećanja, već i obilježila 20 godina postojanja naše Frame. Već petinu stoljeća bratstvo Frame u Dubravi okuplja mlade ljude i oblikuje ih za daljnji život vodeći ih putem franjevaštva i usmjeravajući ih prema Kristu. Kako je to na propovijedi rekao i naš duhovni asistent:

“Prije 20 ljeta Framina barka, još mala, ali puna snova, zaplovila je morem. I danas brodi, ukrcavajući u svoje krilo uvijek nova mlada lica, a ispraćajući u život izgrađene ljude koji odvažno hode kroz život, poput svjedoka koji su upoznali Uskrsloga.”

Povodom te obljetnice, prije mise i obreda obećanja, u prostorijama samostana održan je i program nazvan “Vremeplov” u kojem smo se s bivšim i sadašnjim framašima te duhovnim asistentima osvrnuli na 20-godišnju povijest Frame Zagreb-Dubrava. O samim počecima i razvitku ove Frame govorili su nam oni koji su bili prisutni u njenom nastanku, sudjelovali u njenoj izgradnji te tako postali dijelom njene priče.

Nakon mise i obreda obećanja uslijedilo je i druženje uz okrjepu te smo radosno proslavili ovaj iznimno važan događaj za naše bratstvo u društvu drugih framaša i prijatelja.

Hvala Gospodinu za 20 godina Frame, za Njegovo djelovanje kroz nju i sve blagoslove i plodove koji su iz nje proizašli te za sve ljude koji su kroz nju prošli i učinili je onime što ona danas jest. Nadamo se i molimo da će Bog i dalje blagoslivljati njen rad i da će se ona, uz Njegovu pomoć, nastaviti razvijati u onom smjeru u kojem bi to sveti Franjo želio.

Ana Martinović, Frama Zagreb-Dubrava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s