FOTO: VII. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame u Bosni i Hercegovini

VII. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame u BiH održao se od 9. do 11. ožujka u Međugorju. Zadnji put bio sam ondje prije svog pisanja mature (prije pet godina!). Trebalo je tada stavit u Gospine ruke svu tadašnju zbrku oko mature, faksa i životnih odluka. Fino mi je pomogla, a nije škrtarila na svom zagovoru ni tijekom ovog posjeta…

Nisam baš planirao ići na taj seminar. Učenje, ispiti, obveze ovdje-ondje, Međugorje je na kraju svijeta, ovo-ono… Ali javila mi se Ana-Marija, nacionalna voditeljica formacije BiH i pozvala me da održim predavanje. A brate mili! To je onda bio, ne odlazak u Međugorje iz mog hira, nego odaziv na poziv. Huh. Uglavnom, skratit ću ti dugu priču i reći da sam pristao.

Bio je to poziv na jednu Božju avanturu za koju mi se činilo da bi je bilo šteta propustiti. Bog je odradio neke radnje i sve uredio da se odvažim i uspijem doći. Ali stvarno me bilo trta. Trebalo je to predavanje pripremiti. S jedne strane, bio sam ohol i htio da to bude savršeno. A s druge strane, bio sam izrazito zabrinut jer sam imao u svijesti da sam ja momak jako sposoban – uprskati stvari.

Bio mi je sve to jedan križ koji sam prikazao za one kojima sam bio poslan. Bog se baš proslavio. I svakim danom sve više kontam istu stvar koju je rekao sveti Franjo: “Ako Bog može djelovati kroz mene, e pa brate mili može i kroz svakog”. (Tako je nešto rekao. I vjerojatno nije rekao “Brate mili”, ali možda i je.)

Došao sam u Međugorje u petak navečer i zatekao 100 mladih framaša u jednoj dvorani u jednom dvorcu. Ti framaši su bili stvarno super – talentirani, vedri, u početku malo stisnuti i izgubljeni (manje nego ja), a kasnije otkačeni (skoro više nego ja)… Bilo mi je baš lijepo s njima. Brzo ih čovjek zavoli. Prekrasno je što smo dio istog velikog bratstva jedne velike i lijepe obitelji.

E, a zašto dvorac? Riječ je o jednom projektu bračnog para – Nancy i Patricka. Oni su izgradili dvorac (doslovno dvorac) koji služi kao mjesto susreta i duhovne obnove u Međugorju većinom za svećenike, redovnike i redovnice. Tako da smo bili povlašteni gosti na jednom tako lijepom i blagoslovljenom mjestu.

A Nancy i Patrick su stvarno zanimljivi. Ispričali su nam svoju životnu priču i baš je zanimljiva i poticajna. Tko zna, možda jednog dana budeš u prilici slušati ih ili pročitaš nešto na netu o njima?! Mene se dojmila njihova ljubav nakon tolikih godina braka i mnogo rana i teškoća koji bi većinu parova razdvojili. Gospa je tu posredovala milost odozgor i učinila da se njih dvoje približe Bogu te i dalje nakon svega vidno vole. Oni danas služe drugima u velikoj ljubavi Bogu na slavu.

Bilo mi je lijepo kada smo zajedno molili krunicu penjući se na Podbrdo u subotu navečer. Doris, nacionalna predsjednica Frame BiH, komentirala je kasnije da je bilo prekrasno kako smo si međusobno osvjetljavali put mobitelima dok smo se penjali prema mjestu ukazanja.

Sa mnom su u Međugorju bili i Anamarija, Marijana i Dominik iz Hrvatskoga nacionalnog vijeća Frame.

Uglavnom, jako mi je drago što sam bio. Bog je u meni posložio neke stvari. Trebao mi je taj duhovni izlet. I baš sam Mu zahvalan što me potaknuo da idem. Ne bih išao bez Njegova “gurkanja”. Ako se nešto isplati, onda je to zasigurno odvažiti se na Božju pustolovinu. I kao što je Gospa svojim zagovorom posredovala kod Boga prije pet godina, učinila je da se On proslavi u svemu što sam joj predao u ruke i ovaj put. A ono u čemu nije – samo nije još.

Ivan Školka, Frama Osijek-Tvrđa, nacionalni voditelj formacije

U Međugorju je od 9. do 11. ožujka održan VII. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame BiH pod geslom: "Braćo, mnogo smo obećali, ali je više obećano nama." (sv. Franjo)

Posted by Frama i OFS Bosne Srebrene on Wednesday, March 14, 2018

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s