FOTO: Susret Frama-prijatelja Lišane-Sveti Mihovil i Šibenik-Šubićevac

Lijepog nedjeljnog dana, 4. ožujka, mjesna bratstva Frame Lišane-Sveti Mihovil i Šibenik-Šubićevac održala su zajednički susret kako bi se framaši još više zbližili kao Frama-prijatelji unutar Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva.
Pozvali smo i naša bratstva OFS-a da nam se pridruže u druženju i duhovnom rastu.

Susret smo, naravno, započeli molitvom časoslova, a nakon toga su na red došle igre. Framašima igre nisu predstavljale problem, ali sestre iz OFS-a ipak su bile pomalo začuđene kada su shvatile da će morati skakati, vrtjeti se i raditi čučnjeve. Ipak, kada su se opustile, vidjele su kako stvari poput skakanja i sjedenja njih triju na istoj stolici mogu biti vrlo zabavne.

Kako bismo malo odahnuli od fizičkih aktivnosti, podijelili smo se u skupine gdje smo pričali o različitim temama razmatrajući tekstove iz životopisa svetog Franje i svete Klare. Tako je jedna grupa dotakla temu “gubavaca današnjice” i našeg odnosa prema njima.

Tko su zapravo ti “današnji gubavci”? To su svi oni koji su danas odbačeni od društva na bilo koji način, a mi ih zapravo ponekad ni ne primjećujemo. Isus i sveti Franjo nas uče da moramo svakome pružiti ruku i pomoći, što ne radimo baš uvijek. Lakše nam je ponijeti slabosti i patnje onih koje volimo (iako nam je i to ponekad teško), nego onih koje ne poznajemo.

Druga je skupina razmatrala Franjinu vjeru i povjerenje u Boga u situaciji susreta s Gubijskim vukom, a potaknuti tim tekstom, sami su se zapitali koliko se pouzdaju u Spasitelja.

Ostale su nas skupine igrokazima i razmišljanjima također potaknule da se zapitamo kako mi to zapravo živimo franjevaštvo. Vide li drugi iz naših života da smo mi svjetovni franjevci? Živimo li ono i jesmo li ono za što se izdajemo? Potičemo li druge na obraćenje? To su neka od pitanja kojima smo se pozabavili i koja su nedvojbeno ostavila traga na svakome od nas.

Nakon toga, išli smo na večernju svetu misu koju je predvodio fra Mario Radman, duhovni asistent Frame i OFS-a Šibenik-Šubićevac.

Poslije mise malo smo se počastili zahvaljujući našim vrijednim sestrama koje su pripremile puno hrane za nas. Naravno da se još nismo htjeli pozdraviti pa smo se nakon zakuske zabavili igrajući kviz o svetom Franji, utvrdili naučeno te stekli novo znanje o svecu koji nam je primjer u tolikim stvarima.

Svaki je framaš kasnije dobio svog para iz druge Frame s kojim se bolje upoznao te dobio zadatak da nastavi njegovati to prijateljstvo. Ipak, morali smo se pozdraviti, ali ne zadugo, već smo dogovorili novi susret!

Ni framaši ni sestre iz OFS-a nisu mogli skriti svoju sreću i oduševljenje susretom.

“Naši framaši sa Šubićevca, s framašima iz Lišana, priredili su nam veselo, zabavno druženje uz igre i smijeh. Pokazali su da njihova mladost, spontanost i radost može u nama probuditi dijete spremno na igru. Franjin duh osjetio se tijekom cijelog vremena druženja, a posebno u zajedničkoj molitvi časoslova koju su oni skladno predvodili”, rekla je Mirjam Tomljanović, sestra iz OFS-a Šibenik-Šubićevac i dodala:

“Ujedinjeni u ljubavi Kristovoj, izbrisali smo generacijske granice, a zajednička molitva hvale i slave našeg Gospodina uzdizala se u nebeske visine. Uživali smo u zajedničkim trenucima druženja, molitve i slavljenja euharistije. Želja nam je da se i u budućnosti međusobnim susretima potičemo na nasljedovanje svetog Franje u ljubavi prema Kristu i našoj Nebeskoj Majci, ali i ljubavi prema bližnjemu i svemu stvorenom.”

Ana Matić, Frama Šibenik-Šubićevac

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s