FOTO: Duhovna obnova i obećanja Frame Vukovar

Pripreme za ovogodišnja obećanja Frame Vukovar trajale su tjednima u prostorijama Pastoralnog centra svetog Bone. Razmišljajući o prijašnjim godinama, shvatili smo da želimo biti još bolji i da želimo da se svugdje osjeća zajedništvo i bratstvo.

Uz pripreme programa nakon obećanja (vježbanje pjesme obećanja, vježbanje znakovnog jezika, vježbanje uloga u igrokazu), smišljali smo i izrađivali prigodne poklone za naše goste te kroz sve te aktivnosti jačali kao bratstvo i zbližavali se jedni s drugima.

Tjedan prije obećanja, našem mjesnom bratstvu Frame održana je duhovna obnova. Cilj naše duhovne obnove bio je što bolje se pripremiti za obećanja, ali da se ponovo probudimo, shvatimo za što živimo i koja je naša svrha. Duhovnu obnovu predvodio je fra Ivica Janjić, nakadašnji framaš našeg područja, a sada bogoslov smješten u Zagrebu.

Petak smo, umjesto “klasičnog” framaškog susreta, započeli uvodom u duhovnu obnovu u kojemu nas je fra Ivica odvukao u daleku prošlost. Kroz prvih nekoliko rečenica koje se nalaze u tekstu obećanja koji izgovaram, razmatrali smo značenje krštenja i svih sitnica vezanih uz taj sakrament na koje mnogi ne obraćaju pozornost. Dan smo završili prekrasnim klanjanjem pred Presvetim u tišini naše Crkve svetih Filipa i Jakova.

Subota ujutro bila je ispunjena predavanjem i radom u skupinama. Fra Ivica< nam je na vrlo lijep i opušten način objasnio značenje molitava koje svakodnevno usmjeravamo Gospodinu, a najviše se doticao Očenaša. Njegove riječi o snazi i veličini molitve pomogle su nam shvatiti koliko maleni i ponizni zapravo trebamo biti. Za kraj duhovne obnove naš duhovni asistent fra Matija Marijić predvodio je svetu misu, a uoči samoga blagoslova troje simpatizera postalo je primljenicima našeg bratstva.

Ispunjeni Duhom Svetim, sretno smo i blagoslovljeno dočekali naša ovogodišnja obećanja.

02. i 03. veljače 2018. god. Fra Ivica Janjić održao je duhovnu obnovu članovima našeg mjesnog bratstva Frame.U sklopu…

Posted by Frama Vukovar on Tuesday, February 20, 2018

Stigao je i 10. veljače, dan naših obećanja kojega smo dugo iščekivali i od ranog jutra bili na nogama kako bismo sve uspjeli pripremiti. Vježbali smo timski rad; dijeleći obaveze i zadatke učili smo oslanjati se jedni na druge, a pomažući jedni drugima usavršavali smo kako biti braća i sestre.

Naši dragi gosti pristizali su i iznenađivali nas. Gotovo cijelo područno bratstvo bilo je na okupu (Frama Požega koja nam je postala novi Frama prijatelj te bratstva iz Našica, Đakova, Sikirevaca, Otoka, Privlake, Osijeka, Belišća i Borova naselja), a imali smo i podršku Frame Virovitica (Zagrebačko područno bratstvo Frame) te Frame Domaljevac iz susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Podršku su nam dala i četvorica bogoslova koji podrijetlo vuku sa našeg područja te Milosrdne sestre sv. Križa među kojima su i nekadašnje framašice. Iznimno smo zadovoljni i zahvalni našim domaćim fratrima i časnim sestrama koji su također bili prisutni tijekom cijelog poslijepodneva s nama, ali koji su i inače naša najveća podrška – uz naše obitelji, rodbinu i prijatelje.

Posted by Frama Vukovar on Wednesday, February 21, 2018

Sveta misa bila je vrlo svečana i posebna, a predvodio ju je fra Marijan Vidović, duhovni asistent Frame Našice u koncelebraciji s domaćinima fra Ivicom Jagodićem, gvardijanom našeg samostana i fra Matijom Marijićem, duhovnim asistentom našega mjesnog bratstva te fra Dragutinom Bedeničićem, duhovnim asistentom Frame Osijek-Jug II i fra Bonom Kovačevićem, duhovnim asistentom Frame Domaljevac. Svetu misu pjesmama su uveličali članovi VIS Damjana, domaćeg zbora koji većinom čine sadašnji, ali i bivši članovi Frame Vukovar.

Nas desetero mladih obnovilo je svoja obećanja, dok je sedam framašica prvi put dalo obećanja življenja Evanđelja u bratstvu Frame. Broj obećanika konstantno mijenja i varira, ali nam je iznimno drago što se ove godine povećao jer je upravo to pokazatelj da Frama zaista živi i djeluje na mlade ljude.

Nakon svete mise uputili smo se u Pastoralni centar svetog Bone gdje nas je dočekala zakuska koju su pripremali naši roditelji, bake, tetke, ali i mi framaši sa samostanskim kuharom poznatijim kao tata Zlatko. Prigodni program je bio nešto duži nego prijašnjih godina, a bio je usmjeren na geslo ovogodišnjih obećanja koje je glasilo “Svojom me ljubavlju obavij!”.

Framaši su uspjeli prikazati kako se ljudi ponašaju i kako bismo se trebali ponašati prema osobama koje imaju vidljive “nedostatke” i koje se inače stavljaju na margine društva. Ukratko, kroz jedan dan u školi i prisutnost gluhonijeme osobe u razredu, prikazano je što mi svi inače činimo i što bismo trebali činiti da se takva osoba prihvati i da se osjeća prihvaćenom u društvu te naposljetku kroz znakovni jezik prikazali pjesmu “Snagom ljubavi Tvoje” iz koje smo povukli geslo i na koju smo se najviše osvrtali tijekom priprema za obećanja. Nakon programa koji smo osmislili i prikazali svima prisutnima, proslavili smo i rođendana troje framaša našeg područja te im uručili male znakove pažnje i svi zajedno zapjevali rođendansku pjesmu.

Druženje uz razgovore, pjesme i ples se u istim prostorijama nastavilo do dugo u noć nakon čega smo brzinom svjetlosti sve vratili u prvobitno stanje i pošli svojim domovima.

I ovim putem želimo zahvaliti prvenstveno našim roditeljima koji nas podupiru u našoj želji i odluci da budemo dio Franjevačke mladeži, našim fratrima i časnim sestrama koji nas svakodnevno usmjeravaju i poučavaju, zahvaliti članovima mjesnog OFS-a koji djeluje u našoj župi i ostalim zajednicama od kojih uvijek imamo podršku, svim dragim gostima koji su uveličali ovogodišnja obećanja naše Frame koja ćemo zasigurno dugo pamtiti i naravno, želimo zahvaliti Gospodinu koji nas iznova, svakoga dana blagoslivlja, okuplja i drži na pravome putu!

Mihaela Stanić i Vesna Pavlović, Frama Vukovar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s