Ima li mjesta svjetovnoj glazbi na framaškim obećanjima?

Jeste li ikada bili nekome na sprovodu? Zasigurno ste primijetili jedan detalj – velika većina, ako ne i svi, bili su obučeni u crno. Jeste li ikada gledali doktora dok operira? Zasigurno ste primijetili jedan detalj – imao je obučene rukavice. Jeste li ikada bili na svečanoj večeri? Zasigurno ste primijetili jedan detalj – svi su blagovali koristeći pribor, vilice i noževe, itd. Jeste li ikada bili nekome na vjenčanju? Zasigurno ste primijetili jedan detalj – velika većina, ako ne i svi, bili su svečano obučeni.

Jedna riječ koja povezuje sve ove događaje koji su sastavni dio našega života jest sljedeća: prikladnost. Ako ima netko kome nije jasno značenje ove riječi, riješit ćemo i te nedoumice. Prikladan znači: koji odgovara potrebi, zahtjevu, koji pristaje, pogodan, podoban (prema Hrvatskom jezičnom portalu).

I dok završavam s uvodom, ističem još jednom važnost riječi prikladan. Kada se prikladnost izgubi iz vida, tada se pojedine stvari zamagle pa se korak po korak nađemo u situaciji koje su neprikladne, ali iz nekog razloga ostanu neprimijećene. Možemo li reći da je prikladno slaviti Boga na framaškim obećanjima (jer je to bit i narav obećanja) svjetovnom glazbom?

Ako, recimo, subotom navečer framaši na obećanjima guštaju u svjetovnoj glazbi, pitam se, po čemu se razlikuju od onih koji tu istu večer, možda nekoliko metara dalje, slušaju iste stvari u nekom kafiću? Razlika je, čini se, jedino u mjestu boravka. Čak štoviše, oni koji bi, s obzirom na mjesto boravka, trebali biti primjer ovim drugima, čini se da je bolje da im se ne pokazuju.

Druga stvar koju smatram vrijednom spomenuti sama je narav obećanja. Što se događa na svetoj misi kada framaši obnavljaju svoja krsna obećanja? Oni javno izgovaraju da se žele posvetiti “službi Kraljevstva Božjega, nasljedujući primjer svetoga Franje Asiškoga”.

Je li dolično, prikladno i Isusu ugodno, da nakon svete mise gdje smo se s njim susreli intimno, kroz njegovu riječ i kruh, gdje smo ga kušali, slavlje nastavimo u nekom drugom tonu? Slavimo obnovu krsnih obećanja – nije li to baš izvrsna prigoda za duhovnu glazbu? Nije li to pogodan trenutak za slavljenje Gospodina pjesmom? Da mu tako na taj način još jednom zahvalimo, ne zbog toga što smo mu mi dali obećanja, nego zbog toga što nas je on izabrao, pozvao, i omogućio nam ovo sve? Ne raduje li se Gospodin kad s njim u istom duhu kličemo, radujemo se, družimo, pjevamo i molimo?

Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama! U svakoj se mudrosti poučavajte i urazumljujte! Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu! I sve što god riječju ili djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu” (Kol 3,16-17).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s