FOTO: Dani Frame u Splitu

Prvi Dani Frame pod geslom “Za katolički Split” održani su od 12. do 14. prosinca. Organizatori su bili 3 splitske Frame – Frama Split-Gospa od Pojišana, Frama Split-Gospe od Zdravlja i Frama Split-Poljud. Naš cilj bio je pokazati našem gradu tko smo, što smo i čime se bavimo, a nadamo se da smo kroz širok i raznolik program to i postigli.

Dane Frame započeli smo u petak u večernjim satima u samostanu svetog Ante na Poljudu. Nakon zajedničke molitve časoslova slijedilo je predavanje za mlade na temu “Kako promijeniti svijet?” koje je održao fra Domagoj Runje. Nakon iznimno poučnog predavanja imali smo druženje, zajedno smo večerali te krenuli svojim domovima napuniti baterije za sutrašnji dan koji je bio jako bogat programom.

U subotu ujutro imali smo radionice s djecom na dvije lokacije – Samostan sv. Ante na Poljudu i samostan Gospe od Zdravlja. Djeci smo kroz priče, bojanke, igre i pjesmice nastojali približiti lik svetog Franje te njegov život,djelovanje i poslanje. Pokušali smo dati odgovore na sva pitanja malim znatiželjnim glavicama i djeca su bila oduševljena Franjinim likom. Možda se u među njima krije i koji budući framaš. Kako su radionice završile? Osmijeh na licu, a radost u srcu – i nama i djeci.

U popodnevnim satima došao je red i na nas starije da se igramo što nam nije nimalo teško palo. U samostanu Gospe od Zdravlja imali smo zabavni program za mlade gdje smo “tražili blago”, a kroz cijelu igru bili su prisutni elementi iz Franjinog života. Bilo je tu i još igara ali bitno je istaknuti da cijelo vrijeme nije nedostajalo smijeha i zabave. Nakon igara imali smo pokorničko bogoslužje i svetu misu da zahvalimo Bogu na predivnom danu i predivnim mladim ljudima koji su se zajedničkim snagama pobrinuli da sve prođe u najboljem redu.

Nastojeći iskoristiti svaku minutu darovanog nam dana, naravno da tu nije bio kraj našem programu. Nakon svete mise imali smo večeru pa filmsku večer. Pogledali smo film God’s not dead i to je bio kraj našeg dana. Trebalo je poći doma i pripremiti se za veliku svečanost koja nas u nedjelju čeka.

U nedjeljno jutro framaši su u sve tri župe iz kojih dolaze postavili info pultove gdje smo dijelili letke i citate svetog Franje nakon jutarnjih svetih misa i bili dostupni za sva pitanja. I na taj način nastojali smo pokazati tko smo i čime se bavimo ljudima kojima je riječ Frama možda nepoznanica. Nedjelja popodne bila je rezervirana za zajednička primanja sve tri Frame. Primljeno je čak 19 framaša, a od toga najviše framaša bilo je iz Frame Poljud koja je, nakon perioda obnavljanja ovim događajem i službeno postala Frama.

Dane Frame opisala bih kao jedno predivno iskustvo koje nas je sve obogatilo. Dali smo samo dio našeg vremena, a postigli smo ono što smo htjeli, a i puno više – dobili smo nove prijatelje i povezali smo se međusobno kao Frame. Shvatili smo koliko smo se zapravo malo poznavali i da je ovo samo početak jednog divnog velikog framaškog prijateljstva. Framaši su pokazali da su uvijek spremni na suradnju i puni volje i energije pa se jako veselim budućim zajedničkim susretima i projektima.

Sara Franić, Frama Split-Gospa od Zdravlja

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s