Doživjeti Božić s Marijom

Po čemu nam Marija može biti uzor i primjer na putu Isusova dolaska? Marija je živjela u malom gradu Nazaretu u kojem, možemo reći, sve počinje. Bog ne izabire neki veliki i moćniji grad, nego mali i neznatni Nazaret i na prvi pogled malu i neznatnu ženu, imenom Marija, kao središte izvršenja Svoga obećanja.

To nam je zapravo jako značajno jer nam pokazuje komu Bog nudi spasenje – poniznima, malenima i neznatima koji su spremni priznati Njega Bogom i predati mu se, njih uzvisuje i tako nam najizravnije pokazuje da Mu ništa nije nemoguće, čini stvari u našim životima koje sigurno ne bismo mogli pripisati našim snagama i mogućnostima.


“U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija” (Lk 1, 26-27)

Značenje je imena Gabriel “Bog je moja snaga”. Bog doslovno šalje svoju snagu djevici Mariji kako bi je učinio spremnom i sposobnom prihvatiti i izvršiti ono što će tražiti od Nje.

“Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!«” (Lk 1, 28)

Marija je bila žena koja je imala Boga u svom životu, bila je duhovna i radila je na svojoj duhovnosti, razvijala ju je i produbljivala te Bog šalje svog anđela k njoj kada je ona bila spremna za to. To nam ukazuje na važnost stalnog i postojanog rada na našoj vlastitoj duhovnosti koja je zapravo jako važan dio nas i ono je što nas čini ljudima i razlikuje od ostalih stvorenja.

“Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav” (Lk 1, 29)

Marija se uplašila, što je zapravo normalna ljudska reakcija na nešto neočekivano i nama nerazumljivo. Ali ona se ne prepušta tom strahu, ne dopušta da ovlada njome, nego se, zahvaljujući ohrabrujućim riječima anđela “Ne boj se, Marijo!”, usuđuje gledati iznad svog straha, iznad sebe i u svjetlu svoje vjere raspoznaje Istinu i poruku koja dolazi od samog Boga.

“Na to će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?«” (Lk 1, 34)

Marija je isto tako razumna žena koja ne prihvaća slijepo ono što joj je rečeno, nego razmišlja, ispituje, zanima se. Vrlo često nam nije sve jasno što Bog želi od nas, što očekuje od nas, često nam se javljaju sumnje i nedoumice. Tako je i s Marijom bilo, što je logično i ljudski. Naravno da ne možemo razumjeti sve što Bog želi jer nismo On, ali u tome i leži bit naše vjere – odazvati se unatoč tom nerazumijevanju!

“Na to Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!«” (Lk 1, 38)

Vjerojatno jedna od najvažnijih i najmoćnijih rečenica iz Biblije! To je zapravo ključan trenutak, dotad je sve bio uvod i priprema za izvršenje Božjeg obećanja, a ovo je sad početak – Marijin pristanak. Marija u ovom trenutku spoznaje koji je njezin poziv, zašto ju je Bog poslao i doveo točno tu gdje se nalazi i bez obzira što ne razumije sve, ne vidi ni načina možda na koji će se sve to zbiti i provesti u djelo, ona pristaje. Unatoč svome strahu, izdiže se izonad svog razuma i svoje ljudskosti, odbacuje svoju logiku i prepušta se Božjem djelovanju u svome životu. Čini veliku stvar – donesi odluku, to je sve što Bog od nje traži, to je sve što Bog od nas traži – da se odlučimo za njega, hrabro i otvoreno prihvatimo Njegov poziv i činimo velike stvari zajedno s Njim!

“Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu” (Lk 1, 39 – 40)

Nakon cijelog događaja s anđelom, Marija odlazi svojoj rođakinji Elizabeti da s njom podijeli svoju, ali i njenu radost. Marija je doživjela veliki događaj, iskusila je izravno Božje djelovanje u svome životu, ali to ne želi zadržati ljubomorno samo za sebe, ne uzvisuje samu sebe zbog toga i ne uzdiže se, nego žuri Elizabeti podijeliti s njom svoje iskustvo, želi Boga donijeti u život i svojim bližnjima, a za sve daje slavu i hvalu samo Bogu u svom poznatom hvalospjevu “Veliča”.

Istovremeno, znajući što se dogodilo s Elizabetom, odlazi joj pomoći do poroda i radovati se s njom i njezinoj sreći. Jako je bitno da svoju radost znamo podijeliti s drugima, ali isto tako biti i dionicima njihove radosti. Trebamo biti empatični i otvoreni za druge ljude, otvoriti svoja srca drugim ljudima jer na taj način nam srce postaje samo veće i veće.


Marija je u svakom smislu bila najbliža Isusu i baš zato nam ona može biti najbolja suputnica u životu u kojem smo pozvani stalno se pripremati za ponovni Božji dolazak. Mariju bismo uvijek trebali imati u blizini jer, osim što nas može voditi i usmjeravati svome sinu Isusu, kao nježna majka može nas i ponovno vratiti kada malo odlutamo.

Marija svoj život vjerojatno nije zamišljala tako i zapravo joj dolazak anđela u potpunosti remeti planove i unosi dozu nesigurnosti u njezinu budućnost. Mi sami vrlo često imamo određenu viziju svoje budućnosti, ali koliko puta nam se dogodilo da ju je nešto neočekivano poremetilo. Marija nam je tu savršen primjer otvorenosti Božjem naumu i spremnosti prihvaćanja Božjeg poziva unatoč strahu i nerazumijevanju.

Bog nam uvijek daje ono što nam je potrebno da bismo vršili Njegovu volju, ne šalje nas bez oružja u borbu. Dopustimo Bogu da nas iznenadi ovog Božića! Donesimo neku važnu odluku! Budimo ponizni, otvorimo srca Gospodinu, ali isto tako i našim bližnjima, pogotovo našim obiteljima jer i sam Isus odrasta u obitelji s Marijom i Josipom. Hrabro i ustrajno tražimo koja je Božja volja za naš život, ali bez žurbe, učimo se i strpljenju jer Bog nam daje onda kad smo spremni primiti.

Baš ovo tu gdje smo sada, ovaj trenutak u životu neka bude svačiji Nazaret – mjesto i trenutak kada odlučujemo pustiti Boga u svoj život. Neka nam Marija bude zagovornica na tom putu.

Mia Sušac, Frama Osijek-Tvrđa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s