FOTO: Slavonska podrška Frami Tuzla i Frami Novi Šeher

Znate onaj osjećaj kada nekoliko sati bez prestanka morate sjediti u vozilu, prilagoditi se ljudima koji s vama putuju i nadati se da je cilj putovanja blizu, a njemu nema ni traga, ni glasa? Ja ne znam jer u subotu 11. studenoga proputovali smo pola Bosne kako bismo podržali našu braću i sestre u njihovom izgovaranju “Evo me!”, ali osjećaji i doživljaji bili su i više nego pozitivni.

Nedavno su članovi mjesnog bratstva Tuzla uputili pozivnice na proslavu obećanja, primanja i 20 godina postojanja njihove Frame svim bratstvima Osječkoga područnog bratstva Frame. Frama Tuzla je sve do 2005. godine, kada se dogodila regionalizacija, bila usko vezana uz naše područje i sudjelovala je na svim područnim susretima.

Nakon regionalizacije, odnosi su ostali jednako dobri, a povezanost ponovno, s godinama jača. Prisjećajući se kako je prethodnih godina bilo divno, odlučili smo se i ove godine poći na dalek put nadajući se da će nas dočekati poznata lica, ali i burek sa sirom!

U subotu, 11. studenoga bio je vrlo važan dan za 21 mladu osobu iz Tuzle te za osmero mladih iz Novog Šehera. U Framu Tuzla primljen je jedan mladi framaš, dok je njih 20 dalo svoja obećanja Gospodinu da će kroz godinu dana slijediti Isusa Krista po primjeru svetoga Franje. Svoja obećanja toga dana proslavila je i Frama Novi Šeher koja sada broji osmero obećanika spremnih odazvati se na svaki Božji poziv.

Svečanu svetu misu predvodio je fra Domagoj Šimić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene. Uz oltar bili su i dvojica bivših duhovnih asistenata Frame Tuzla – fra Mario Divković i fra Ivica Tomas te sadašnji duhovni asistent, fra Božidar Štrkalj, ali i duhovni asistent Frame Belišće, fra Dario Mican i duhovni asistent naše Frame, fra Matija Marijić.

Uz još nekoliko fratara, bila su prisutna i trojica bogoslova od kojih je jedan potekao upravo iz Frame Tuzla. Pjesmom su misu uveličali domaći framaši uz podršku svih prisutnih u crkvi među kojima su, osim župljana, bili framaši iz Tolise, Domaljevca i Kiseljaka te Belišća, Tvrđe iz Osijeka, Sikirevaca i Vukovara. Podršku mladima dali su i poneki bivši framaši Frame Tuzla kojima je zasigurno bilo lijepo sjetiti se vremena kada su bili dijelom Franjevačke mladeži. Po završetku mise, zapjevali smo i zaplesali naš Frama-ples dok su nas mnogi gledali u čudu, ali je bilo i mnoštvo osmijeha.

Nakon mise kratko smo se okrijepili u obližnjoj dvorani. Naši Bosanci pokušali su nas zeznuti i nudili nam grickalice dok smo svi iščekivali pravu bosansku trpezu. Pite nisu bile na vidiku, stoga smo se vratili u crkvu gdje su predsjednica Frame Tuzla Karla Obšivač i gvardijan fra Mario Divković kratko predstavili djelovanje Frame Tuzla u proteklih nekoliko godina te je uslijedio film o svih 20 godina postojanja domaće Frame.

Nakon filma i pjesme za kraj, ponovno smo promjenili mjesto boravka gdje se na stolovima čudnim čudom našlo mnoštvo hrane koja je, još čudnije, brzinom munje nestala (pogotovo burek sa sirom). Nastavili smo se upoznavati i družiti s mladima, sklapali i produbljivali prijateljstva te, nakon svih pozitivnih i divnih osjećaja u nama, zaputili se ka svojim kućama.

Vjerujem da svi framaši Osječkoga područnog bratstva Frame nose iste ili slične osjećaje i doživljaje kao i ja, stoga u ime svakoga od nas koji smo bili prisutni u subotu u Tuzli, domaćinima od srca zahvaljujem na izuzetnoj dobrodošlici, velikodušnosti, otvorenosti, strpljivosti, darežljivosti, a najviše na tome što smo mogli osjetiti zajedništvo i bratstvo! Čestitke svim obećanicima i neka vas na vašim putevima blagoslovi i vodi Gospodin!

Vesna Pavlović, Frama Vukovar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s