FOTO/VIDEO: XII. duhovni kapitul Osječkoga područnog bratstva

Od petka, 20. do nedjelje, 22. listopada 2017. god. stotinjak framaša Osječkoga područnog bratstva Frame uz dvije framašice Primorsko-istarskog područnog bratstva te uz bogoslove koji su trenutno smješteni u Zagrebu, a čije korijenje je u našem području, sudjelovalo je na XII. duhovnom kapitulu u Belišću. Geslo ovogodišnjeg Kapitula pronašli smo u poslanici Efežanima, a ono glasi: “Podnosite jedni druge u ljubavi!”.

Članovi područnog vijeća u četvrtak su, uz pomoć nekoliko domaćina, pripremili gotovo sve potrebno za vikend koji je uslijedio. Zidovi su bili ispunjeni sa svim zastavama s Hodova Frame, baloni s brojkama govorili su da će biti proslava 25. rođendana, odnosno 25 godina postojanja Franjevačke mladeži, a “štrik” s malim kvačicama postavljen je za framaške porukice. Sve je bilo spremno, samo je trebalo prespavati još jednu večer i okupiti se u što većem broju.

Petak

Kada smo stigli u Belišće, smjestili smo se u dvorane i preuzeli akreditacije. Nakon uvodnog pozdrava koji su izrekli Dubravka Hajek, područna predsjednica i fra Davor Filko, područni duhovni asistent u ime Područnog vijeća te Katarina Sopek, voditeljica formacije Frame Belišće u ime domaćina, slijedila je molitva krunice. Svetu misu predvodio je fra Matija Marijić, duhovni asistent Frame Vukovar, a nakon mise smo večerali te otišli na klanjanje koje je predvodio fra Andro Tomislav Gluščić, vukovarski đakon. Nakon klanjanja formirali smo se u grupe te je uslijedio rad u skupinama gdje smo razgovarali o dobivenim pitanjima. Dobili smo papire koji su izgledali kao naše osobne iskaznice. Nakon ispunjavanja papira, čitali smo ih međusobno u grupi i tako se bolje upoznavali. Nakon rada u skupinama izmolili smo večernju molitvu Časoslova i otišli u dvorane. Družili smo se neko vrijeme, a kasnije otišli na počinak.

Terezija Knežević, Frama Sikirevci


Subota

Dan s najviše događanja i posla započeo je genijalnom pjesmom koju smo pjevali za buđenje framašica. Iako smo puno falšali, uspješno smo probudili framašice i pripremili se za ovaj zahtjevan, ali zabavan dan. Kada smo se svi spremili i doručkovali, zaputili smo se u crkvu gdje smo započeli dan molitvom. Poslije molitve uslijedio je nagovor i kratko, ali poučno predavanje fra Ivice Janjića o vrijednosti jednog čovjeka. Koristeći novčanicu od 100 kuna (savijajući je, gužvajući i gazeći) simbolično je prikazao vrijednost svakoga od nas. Bez obzira na to što nas se u životu gazi, naša vrijednost se ne mijenja. Poslije predavanja zaputili smo se na rad u skupinama. Upoznajući se malo bolje, spremno smo prihvatili izazov i zajedničkim snagama smislili mnoštvo skečeva i pjesama, a na kraju je uslijedila i molitva. Izlagali smo svoje radove na vrlo zanimljiv način gdje je prvo pravilo bilo da nema pljeskanja, pa je uz vodstvo fra Ivice svih 14 grupa uzastopno izložilo svoj rad.

Strpljivo iščekujući ručak, imali smo slobodnog vremena kojeg je svatko iskoristio na svoj način. Dok su jedni odmarali, drugi su igrali nogomet. Najviše vremena smo provodili u dvorani provjeravajući jesu li nam stigle kakve porukice, ali i slali drugima poruke pune Božje ljubavi i pohvale. Nakon odmora i ručka zaputili smo se na radionicu Nine Prugović, predsjednice Frame Osijek-Jug II. Tema radionice bile su kreposti. Polovica skupina dobila je zadatak da napravi strip o šest kreposti po izboru, a druga polovica da napravi dramsku etidu – skeč bez razgovora! Svi smo spremno prihvatili zadatke te uspješno i na kreativan način ih izložili. Poslije rada, dobili smo papir i olovku te smo uz vodstvo fra Davora imali pokorničko bogoslužje prilikom čega smo imali zalijepljene svoje brojeve mobitela na majicama, bili vezani i imali novinske kape na glavama, pa smo bili nalik zatvorenicima. Upravo su nas naši grijesi zarobili. Nakon što smo zamislili da nam je dosuđena smrtna kazna i nakon što je svatko napisao posljednje tri želje, uputili smo se u mir i tišinu razmisliti o svojim grijesima.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F1816286505266621%2Fvideos%2F2062882110607058%2F&width=622&show_text=false&height=348&appId

Poslije toga smo otišli na sakrament ispovijedi i oslobodili smo se od vezica na rukama i grijeha koji su nas ometali. Mirno smo se zaputili na neizostavnu svetu misu te večeru, a onda nas je dočekalo pravo iznenađenje – proslava 25. rođendana Frame! Uz zabavan program tu su još bili baloni i torte na kojima smo mi animatori zajedničkim snagama ugasili svjećice. Na kreativan način je napravljena i izložba gdje su bili svi dostupni primjerci “Taua”, priručnika i zastava s Hodova te majice s Hodova koje smo mi animatori nosili pa smo tako postali živa izložba. Nakon zabave, pjesme i skeča predivnih “Jorgovana” (Mislava Fegera iz Frame Našice i Marka Vidakovića iz Frame Osijek-Tvrđa), pa čak i vlakića, iznenadili smo sestru Mirjam Jerković, koja je pred odlaskom iz našega područja, s preradom jedne poznate pjesme i poklonom, a ona je nas sa sestrom Dorotejom Krešić iznenadila večernjom molitvom. Proradile su i emocije te smo dvoje po dvoje kleknuli pred oltar, zahvalili Bogu za sve lijepo u našemu životu te izmolili vlastitu molitvu u srcu. Također smo dobili citate i zadatke simbolično prikazane na papiru u obliku srca. Poslije molitve smo se još malo družili te pošli na počinak nakon blagoslova koji nam je podijelio fra Davor.

Igor Radoš, Frama Osijek-Jug II


Nedjelja

Zadnji dan kapitula započeo je jutarnjim buđenjem te doručkom. Nakon doručka je bio rad u skupinama na temu kako nam je bilo na kapitulu. Svaka grupa imala je zadatak ponoći područnom vijeću tako što smo napisali pozitivne i negativne strane ovoga kapitula te savjete za daljnji rad vijeća. Drugi zadatak bio je predstaviti svoju grupu kako je ona funkcionirala, a moja grupa je to morala napraviti kroz skeč. Poslije toga bio je plenum gdje se svaka grupa predstavljala na drugačiji način – od skečeva, priča i intervjua do reklama, nadopunjavanja i Facebook-statusa. Nakon toga, a uoči samoga misnog slavlja, molili smo krunicu koju su prevodili naši framaši, a naravno i pjesmama uveličali svetu misu. Poslije toga bio je ručak na kojem smo se svi fino najeli, poslije ručka spremili stvari, još malo se družili, slikali i krenuli svojim kućama.

Stjepan Bešlić, Frama Đakovo

>>> Bogatu fotogaleriju pogledajte na Facebook-stranici Osječkoga područnog bratstva Frame.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s