FOTO: XII. duhovni kapitul Zagrebačkoga područnog bratstva

Maleni zagorski grad Klanjec je imao čast biti domaćinom dvanaestog duhovnog kapitula Zagrebačkog područnog bratstva Frame koji se održavao od 22. do 24. rujna. Kroz ta tri dana Klanjec je bio bogatiji za 150 mladih ljudi različitih profila i godina, svatko sa svojom pričom i životnim kontekstom. Svi različiti, ali međusobno povezani zajedništvom u Kristu.

Možda nisu svi došli s istim motivima ni u istom raspoloženju. Neki su stigli puni entuzijazma, neki umorni od obaveza, neki bezvoljni – ali jedna stvar koja je bila sigurna jest da su svi došli s razlogom, iako toga možda nisu bili svjesni.

Tema koja je obilježila ovogodišnji kapitul bavila se kršćanskom kreposti čistoće. Današnjem svijetu, u kojem je spolnost jedan prilično banalan i komercijalan pojam, ova je tema ne samo teško shvatljiva, nego čak i paradoksalna. Cilj ovog susreta bio je, između ostalog, otkriti put do ljubavi preko odricanja, poniznosti i služenja. Kao i svaki duhovni kapitul, i ovaj je bio obilježen svakodnevnom molitvom, pjesmom, euharistijskim slavljima, radom u skupinama te predavanjima.

Fra Josip Serđo Ćavar održao je predavanje o življenju čistoće te na simpatičan način izložio razlike između muškaraca i žena, važne za skladan suživot sada i u budućnosti. Nakon duhovnog nagovora fra Filipa Đurđevića, framaši su imali priliku povući se u osamu gdje su meditirajući i osluškujući Božji glas mogli preispitati svoju savjest te se ujedno tako pripremiti za svetu ispovijed.

U subotu navečer imali smo priliku poslušati svjedočanstvo bračnog para Lamešić koji su nam ispričali svoje iskustvo življenja čistoće koje im je donijelo velike blagoslove u braku. Zahvaljujemo im još jednom na svjedočanstvu jer nam je njihova priča veliki poticaj kako da ustrajemo u življenju čistoće.

Tradicionalno, subotom navečer framaše očekuje zabavni program. Budući da ove godine Frama u Hrvatskoj slavi 25. rođendan, područno vijeće postavilo je “Fruzej” odnosno framaški muzej. Framaši su imali priliku vidjeti majice i zastave svakog Hoda franjevačke mladeži, sva izdanja časopisa “Tau” od njegovih samih početaka te fotografije brojnih framaških susreta od 1992. do danas.

Ovaj kapitul je svakom framašu bio prilika za preispitivanje i promišljanje. Vjerujemo da su se svi duhovno obnovili te da su ta tri dana svima pružila nadu i snagu za daljnje koračanje kroz život. Teško je živjeti kršćanski ideal čistoće, ali nije nemoguće. Kao što poručuje sveti Pavao u ovogodišnjem geslu – “Ako smo rođeni po tijelu, ne vojujemo po tijelu” (2 Kor 10,3).

Mir i dobro!

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.1960653997590280.1073741843.1446804665641885%26type%3D1%26l%3D1271268b90&width=622&show_text=true&appId=91530572010&height=641

Klara i Gabrijela Horvatek, Frama Klanjec

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s