DOCAT: Alat za djelovanje mladih vjernika

Tijekom X. nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame u Varaždinu imali smo različita predavanja i različite radionice, svaka jedinstvena i posebna na svoj način. Svaka prožeta mudrošću i snagom Božjom. Posebno je bio uočljiv trud framaša i fratara koji su dali sve od sebe da nam to pripreme. Radionica pod nazivom DOCAT koju je predvodio Filip Polegubić s Frame Rijeka-Trsat bila je jako poučna i meni jedna od dražih. U radionici se vidjelo koliko se Filip trudio i dao je sebe u potpunosti te je iskrom u sebi uspio zapaliti iskru u svima nama.

DOCAT je socijalni nauk crkve, prvenstveno namijenjen mladim ljudima da upoznaju značajne dokumente crkve u izvornom obliku te da obogaćuju svoje znanje o vjeri. Socijalni nauk potječe ravno iz samog srca Evanđelja koji potiče na promjenu samoga sebe kako bismo vlastitim primjerom pokazali mladima i cijelom svijetu što to Gospodin želi da činimo i radimo danas. To nije bilo klasično predavanje da mi samo sjedimo i slušamo, bilo je energično. Filip nam je na početku objasnio što je DOCAT te je obradio teme Crkva i društvo te Načela socijalnog nauka Crkve.

Postavlja se pitanje: zašto Crkva uopće ima socijalni nauk? Čovjek je naime, socijalno biće i ima potrebu za zajedništvom, a upravo mu socijalni nauk rasvjetljava i pokazuje kako se odnositi prvenstveno prema obitelji, zatim zajednici,društvu, državi. Socijalni nauk započeo je s papom Lavom XIII. koji je izdao encikliku Rerum novarum (O novim stvarima).

Slušali smo o načelima socijalnog nauka. Personalističko načelo, opće dobro, supsidijarnost, solidarnost – sve su to načela socijalnog nauka u kojima možemo sažeti cjelokupnu društvenu stvarnost čovjeka. Ova načela proizlaze iz kršćanske vjere i pomažu nam da prepoznajemo što je dostojno čovjeka, što je na korist društva i što je pravedno. Ova se načela međusobno povezuju i ne smijemo ih razdvajati ni međusobno suprotstavljati. Među njima je i pojam s kojim se nikada nisam susrela, kao ni većina framaša – supsidijarnost.

Filip nam je supsidijarnost pojasnio na jednom primjeru. Ako neka obitelj ima problem, država se smije uplesti i nametati svoje rješenje. Država treba reagirati samo ako roditelji nisu dorasli tom problemu. Još jedna framašica objasnila taj pojam na primjeru Frame. Ako jedno bratstvo ima nekakav problem, onda ga prvo rješava mjesno vijeće, ako oni to ne mogu riješiti onda se u taj problem upliće područno vijeće, a ako ni oni to ne mogu riješiti tek onda intervenira Nacionalno vijeće.

Nakon toga kratkog, ali jako poučnog predavanja, imali smo rad u skupinama koji je Filip pripremio pomoću DOCATA. Bilo je deset kvalitetnih tema, pogotovo za današnju mladež: od ljubavi, obitelji pa do okoliša, političkih zajednica… Moja skupina, prorok Abraham, dobila je temu ljubav, što je ujedno i prva tema u DOCATU. Započeli smo tako da smo imali ispred sebe različite slike, životinja, prirode, djece i trebali smo izabrati jednu sliku koja nas podsjeća na ljubav. Već se tada vidio različiti pogled na ljubav. Zatim smo imali raznih pitanja o ljubavi na koja smo odgovarali i međusobno razgovarali o tome, ali kasnije smo i sve odgovore saznali iz DOCATA.

No to nije bilo sve. Imali smo zadatak i napraviti skeč na temu onoga što DOCAT donosi o temi kojoj smo razgovarali, a i sve ostale grupe imale su skeč na svoju temu. Kad smo izvodili te skečeve, to nije bio klasični plenum kakav nam je poznat. Uvedena je jedna novina, što se meni osobno jako svidjelo. Skupina za skupinom izlagala je skeč, a Filip je između njih bio pripovjedač. Od te radionice najviše mi se svidio taj zadnji dio s izlaganjem koji je bio dosta poučan i smiješan. Cjelokupna radionica bila je jako kvalitetna i smatram da nas je Filip dosta stvari naučio i približio DOCATU jer neki od nas nisu ni znali da postoji DOCAT. Ta mala knjižica sadržava sve odgovore kako danas djelovati u svijetu, a – dragi framašu – to je sve ono što u ovom trenutku i tebi i meni treba.

Marija Lučić, Frama Sikirevci

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s