Provjerite kako žive sestre Kćeri milosrđa TSR sv. Franje

“Idite kćeri moje po svijetu s križem, sv. Evanđeljem i sv. Konstitucijama spašavati duše”

Dana 9. srpnja Crkva proslavlja hrvatsku blaženicu Mariju Propetog Isusa Petković, utemeljiteljicu družbe Kćeri milosrđa. O ovoj čudesnoj družbi porazgovarala sam sa s. Jelenom Krilić, učiteljicom novakinja koja je s radošću pristala udovoljiti znatiželji ljudske duše.

Bl. Marija od Propetog Petković rođena je 10. prosinca 1892. godine u Blatu na otoku Korčuli. Dolazila je iz bogate obitelji koja je imala goleme posjede i mnoštvo radnika koji su obrađivali njihovu zemlju. Međutim, bogatstvo nije kvarilo njihove duše. Sama Marija je gajila strašno veliku ljubav prema svome ocu jer je, kako je ona sama rekla, on bio jednostavan, čist i volio je siromahe. Tu ljubav je zrcalila prema Nebeskome Ocu, čiju je pobožnost kasnije i razvila.

Poput sv. Franje Asiškog i Marija je odmalena ljubila prirodu. S ocem je često šetala uz more slušajući pjev ptica i moleći krunicu. Također je bila veoma vezana uz crkvu, a kao djevojka je i sama bila trećoretkinja. Već je u toj dobi okupljala djecu siromašnih obitelji te ih poučavala vjeronauku i osnovnim predmetima pučke škole.

Počela je prepoznavati Kristov poziv u sebi. Pobjegla je od kuće u namjeri ulaska u klauzurni red kako bi mogla oplakivati bijedu ovoga svijeta, ali ju je molba i želja biskupa Marčelića predomislila te se vratila u Blato kako bi pomagala onim najbijednijima. U tom duhu osniva Kćeri Milosrđa zajedno s još pet djevojaka koje je biskup smjestio u napuštenu pučku kuhinju Službenica Milosrđa – Ančela. Već je tada znala kako se želi pripojiti franjevačkim redovima te preuzima njihovo pravilo jer želi da njezine sestre budu jednostavne i milosrdne.

Družba se veoma brzo počela širiti i sestre otvaraju kuće i sirotišta diljem cijele Hrvatske, a već 1936. godine ih franjevci pozivaju u Latinsku Ameriku kako bi im pomogle u služenju.

bl. Marija od Propetog Petković

Danas broje oko 350 redovnica diljem cijeloga svijeta. U hrvatskoj provinciji Krista Kralja su prisutne u Blatu gdje je i matična kuća Družbe zajedno sa svetištem bl. Marije i kućom sestara za odmor na Prižbi, Subotici, Zemuniku, Ugljanu, Splitu, Šestinama, Ivanić Gradu, Marincima, Cavtatu, Puli, Zadru, Valpovu, Zagrebu u kojem je smješteno provincijalno središte, Novskoj u čijoj je kući i novicijat, Ninu, Čakovcu, Pločama, Dubrovniku i Osijeku. Pored Hrvatske, Kćeri Milosrđa služe i u Sloveniji, Vojvodini, BiH, Italiji, Rumunjskoj, Njemačkoj, Kanadi, Argentini, Paragvaju, Čileu i Peruu.

Sestre su posvećene radu u pastoralu, brinu o siromašnima i napuštenima, otvaraju vrtiće, sirotišta, pučke kuhinje. Ukratko, njihova karizma je svjedočiti Božju ljubav i milosrđe gdjegod pošle. Sestre također imaju iskustvo rada s Framom, iako su na taj način više prisutne u misijskim zemljama nego u Hrvatskoj.

Bl. Marija je veoma štovala Propetoga, zbog čega na svojem križu imaju prisutan korpus. Prije su nosile i kordu oko pasa, ali to se nakon Drugog Vatikanskog Koncila promijenilo te tako više  nemaju vanjska franjevačka obilježja.

Sestre Kćeri Milosrđa također redovno drže duhovne obnove za mlade, kao i suživote za djevojke. Sve ove događaje redovito objavljuju na svojoj internetskoj stranici, gdje također možete još više pročitati o bl. Mariji i njenim Kćerima Milosrđa.

S. Jelena svim mladima želi poručiti neka “gore i ostave trag jer Bog je stvorio svako biće i s njim ima neki plan, stoga se mladi ne trebaju bojati dati se za dobro”.

Marija Hardi, Frama Vukovar

2 Comments

  1. Što mlade sestre milosrđa sa njihovom odgojiteljicom nisu posjetile svoje najstarije i nemoćne sestre u Zadru – ne iskazuje se milosrđe i ljepota poziva u poziranju na morskim orguljama!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s