Pošto prolaz na ispitu?

Došlo je proljeće, sunce je izvirilo, tratinčice nikle, bube su posvuda… Ne, ovo nije jedan od onih sastavaka na temu “Proljeće u mom gradu” što ih školarci pišu svake godine početkom proljeća. Ali proljeće je odavno tu, a ljeto je blizu. Svi bismo najradije uzeli dekicu, knjigu, grickalice, poveli dobro društvo sa sobom i sjeli na svjež zrak upiti malo vitamina D, potamniti, odmoriti se.

Ah, da. Ispiti. Kraj školske godine. Matura. Ukratko, učenje.

Školarcima je bitno što bolje proći školsku godinu, maturantima napisati maturu da bi i jedni i drugi mogli nastaviti daljnje školovanje u željenom smjeru, a studentima položiti ispite. Mnogima je potrebno čudo. A gdje ćeš naći većeg čuda nego kod Isusa?

I tako to kreće. Svijeća na Kamenitim vratima, gužva u redu za ispovijed, posvećuje se više hostija nego inače… Lijepo je uključiti Isusa u svaki aspekt svog života. Pa i u polaganje ispita. Otići na misu da se pomoliš Bogu da ti pošalje svoga Duha koji će ti pomoći u polaganju tih istih ispita nešto je što bismo uvijek trebali raditi. U svakoj životnoj situaciji!

Međutim uvijek treba paziti da se naš odnos s Isusom ne pretvori u trgovinu. A imam dojam da se upravo to događa krajem proljeća; školske i akademske godine. Moja iskustva upravo su takva. Koliko sam samo puta čula svoje kolege prije testova i ispita: “Bože, daj da prođem, ma sve ću napraviti! Evo, ako prođem, počet ću ti se više moliti…”.

Isus nije trgovac. On ne posjeduje cjenik na kojem piše: termodinamika – pet krunica Božanskog milosrđa; dvojka iz kemije – deset Očenaša i zagovorna molitva svetom Josipu Kupertinskom; prolaz više razine na matematici – osam svijeći na Kamentim vratima; diplomski rad u mjesec dana – 13 utoraka svetom Anti.

I to nije sve! Ako jedan dan postite o kruhu i vodi, na sljedećem će ispitu biti pitanja koja najbolje znate!

Često govorimo: “Evo, Isuse, samo ako ovo prođem, ma učinit ću sve što hoćeš, ići ću svaki dan na misu, i petkom ću postiti o kruhu i vodi, i počet ću volontirati…”. Dajemo obećanja za koja znamo da ih nećemo održati. Postavljamo uvjete. Ako Isus napravi ovo, mi ćemo zauzvrat učiniti to i to. Cjenkamo se s Isusom kao da smo na tržnici!

Pošto dvojka iz njemačkog?
-Franjevačka krunica i volontiranje u pučkoj kuhinji.
Ali stignem izmoliti samo Očenaš!

-Ajde, k’o tebi, svoji smo, samo Franjevačka krunica.
Ali ne stignem!

-Žao mi je, ali onda ništa od dvojke! Poljubi ili ostavi!

Nije poanta u tome da se ne molimo prije ispita i važnih testova. Problem je u tome što često zaboravljamo da smo mi ti koji trebamo učiti. To je naša zadaća i naš križ! Isus je s tobom u svakom trenutku tvog života i sve trebate činiti zajedno. Zajedno. Kada učiš, uči. Bez muke nema nauke. Sjedni, odluči da to želiš, ukloni ono što te ometa u učenju, izmoli molitvu prije učenja, moli Boga da ti dâ snage i izdržljivosti, ustrajnosti i da ti prosvijetli pamet da u učenju možeš dobro uspijevati. Napravi plan! Organiziraj se i rasporedi si vrijeme! Teško da ćeš gradivo na 80 stranica stići naučiti u jednoj noći. Kreni pet dana ranije. Nemoj biti lijen i očekivati čudo od Boga! Ni Isus nas nije otkupio bez muke. Uzdao se u Oca i molio da bude uza nj, ali se i sam mučio. Zar nije predivan osjećaj kada sjediš, (m)učiš (se) i na kraju prođeš, budeš nagrađen? Zar se ne osjećaš ponosno?

Nekad se dogodi i da padneš ispit, iako si učio/la, iako si se pripremao/la, iako si se pomolio/la… Promatraj tu situaciju kao priliku da se približiš Bogu u svojoj nevolji. Zapni još više, možda još nisi dosegnuo/la svoj maksimum! Možda možeš više i bolje! A možda ti samo treba još onaj jedan dan koji uvijek nedostaje da sve zajedno još jednom prođeš i ponoviš.

I kada svi ti testovi, mature i ispiti budu iza tebe, nemoj zaboraviti zahvaliti Bogu što je bio uza te kad ti je bilo najpotrebnije, što ti je prosvijetlio pamet i vodio te. Nemoj na Boga gledati kao na trgovca “testovima od prošle godine”, već kao na prijatelja koji ti želi pomoći ne samo da prođeš ispit, već i da nešto naučiš.

Ne kažu naši stari zalud: “Pomozi sam sebi pa će ti i Bog pomoći”.

Tina Kamenčić, Frama Samobor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s