SHKM: Veličanstveno djelo mladih za mlade

Susret hrvatske katoličke mladeži odvijao se u našoj Slavoniji i Srijemu protekloga vikenda, 29. i 30. travnja. Nije samo Vukovar bio prepun mladih, nego i mnoga druga mjesta istočnoga dijela Lijepe naše, pa su tako mnogi framaši našega Osječkog područnog bratstva Frame imali zadatak animirati i usmjeravati mlade koji su došli slaviti Gospodina. Pročitajte kako je izgledao Susret u očima domaćina.


Kao volonter grada domaćina Susreta hrvatske katoličke mladeži osjećala sam odgovornost prema gradu, prema župi i prema mladima koji su počeli pristizati već u petak u popodnevnim satima. Nakon nekoliko pripremnih susreta za SHKM, ništa nas nije moglo iznenaditi. Svatko od nas bio je zadužen za određeni zadatak (dočekivanje na punktovima, kontaktiranje obitelji za smještaj, pripremanje dvorišta naše crkve za dolazak mnogih mladih iz Hrvatske i dijaspore, priprema štandova, stolova, usmjeravanje gostiju, objašnjavanje i pojašnjavanje…), stoga je sve teklo po planu.

Subotnje popodnevne sate proveli smo dočekujući mnoga radosna i uzbuđena lica s kojima smo imali zaista odlično osmišljen program u crkvi sv. Filipa i Jakova, predvođen don Damirom Stojićem i Božjom pobjedom. Bilo je predivno biti dio tisuće mladih koji su, iako umorni i neispavani od puta, bili puni žara i želje za druženjem s Gospodinom i svakom osobom u njihovoj blizini. Čak ni kiši, koja je veći dio dana padala, nije pošlo za rukom da nas omete u zahvaljivanju Gospodinu na svakome od nas. No unatoč odličnoj suboti, pobijedio je cjelodnevni nedjeljni program.

Od samoga jutra, nakon molitve i propješačenih nekoliko kilometara ulicama našega grada Vukovara, mogli smo prisustvovati svetoj misi i slavljenju Gospodina – najvećem razlogu našega okupljanja. Predivno je vidjeti kako grupe mladih hrle ka ulazima dvorišta dvorca Eltz u želji i nadi da će moći reći: “Hvala Ti, Gospodine, na svim trenucima ovoga dana i što si mi omogućio da budem baš ovdje!”. Sveta misa ne može se opisati riječima jer je bila neopisivo lijepa i svečana. Radost, veselje, sreća, zadovoljstvo, ispunjenost, zahvalnost… To su samo neki od osjećaja koji su bili u meni. Istina, kao volonteru mi nije bilo baš lako, ali kada sam vidjela te osmijehe i tu radost, sve što je do tada bilo teško postalo je prava sitnica.

Ulice su postale prepune, naš grad je postao gradom mladih, a ja sam postala oduševljena, prezadovoljna i zahvalna Gospodinu na svim sestrama i braći koje sam imala priliku vidjeti i upoznati i sa kojima sam imala čast provoditi vrijeme. Susret ću zasigurno pamtiti po tome što sam u masi mladih iz Hrvatske i dijadpore nenadano mogla vidjeti mnoge framaše našega područja jer ne kažu bezveze “Bilo kuda, Frama svuda!”, kao i po mladima s kojima sam imala najviše kontakta, a koje sam imala priliku upoznati baš zato što su se odlučili na dolazak u naš grad te po svojoj braći i sestrama koji su po tko zna koji put dokazali da je potrebno nadati se dobrom i pozitivnom, a da je potom sve moguće učiniti u slozi i zajedništvu.

Vesna Pavlović, Frama Vukovar


Ovaj SHKM najviše će mi se urezati u sjećanje zato što je domaćin bio Vukovar – grad heroj i meni jako drag. Ovo je Vukovaru doista trebalo. Rijeka mladih po čitavom gradu, pjesma, smijeh i molitva te zajedništvo. Dojmovi se još nisu slegli i mislim da neće do idućeg SHKM-a. Animatori i volonteri bili su fantastični, podigli su atmosferu “na najjače”.

Najviše ću pamtiti ovaj SHKM po tome što sam bila dio Nadbiskupijskog zbora. Od siječnja smo se počeli sve više pripremati i probe su bile sve učestalije, skoro svaki vikend. Na svakoj je probi bilo predivno, upoznaješ puno novih ljudi, puno pjevamo i puno se smijemo i imamo najboljeg voditelja na svijetu s puno strpljenja i blagosti. Hvala mu na svemu jer nam se sve to na kraju isplatilo; silne probe i ponavljanje jedno te istoga 100 puta.

Kažu da je zbor bio veličanstven i najbolji do sada (nije da nas hvalim, tako su mi rekli). Imam želju, kao i još neki iz mojeg zbora u župi, da se i dalje nastavimo sastajati i pjevati te da bi nadbiskupijski zbor u biti trebao postojati. Molim na tu nakanu. Bog vas sve blagoslovio i veselim se idućem SHKM-u u Zagrebu, našem velegradu!

Marta Marjanović, Frama Slavonski brod


Unatoč svojoj urođenoj skeptičnosti prema skupovima na koje dolazi više od 100 ljudi, moram priznati da sam ostao jako iznenađen dojmom koji je na mene ostavio ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Od same mise pa do programa koji je uslijedio poslije nje, očito je bilo da su ovaj Susret pravili mladi za mlade i to s puno strasti, ljubavi, vjere i promišljenosti.

Koncerti su, po onome što sam vidio, bili sjajni, no prava magija dogodila se nakon mise, kada je grad počeo vrvjeti mladima. Izuzmemo li sveopći kolaps koji je ova gomila prouzročila po trgovinama, restoranima i kafićima, bio je to jedan predivan prizor. A tek skupine svirača i pjevača na svakom uglu. Ma predivno!

Najljepši trenutak moga posjeta Vukovaru bio je kada sam s dvojicom prijatelja lutao pješačkom zonom i naletio na ogroman plesni krug, usred kojeg se sviralo, pjevalo i mahalo barjacima. Što je najzanimljivije, nasumični ljudi iz gomile su dotrčavali i pridruživali se usred plesa, učeći korake usput i plješćući u ritmu. Doista nešto čarobno. To mi je ulilo nade da još uvijek, kao nacija, nismo propali u čovječnosti i vjeri; dapače, da smo daleko od toga. A to je vjerojatno i bio smisao svega ovoga.

Po nadu sam došao u Vukovar, nadu sam i dobio. Mislim da nam se to sâm grad na neki način odužuje. U devedesetima, kada mu je u najcrnijim trenucima trebalo nade, dobio ju je od cijele Hrvatske, a sada, kada Hrvatskoj treba isto… On je tu… I uvijek će biti. Jer doista braćo, toga dana, Krist je hodao Vukovarom. Hodao… I smijao se… Smijao od sreće. “Krist, nada naša.” Zagrebe, pripremi se jer stižemo!

Marko Vidaković, Frama Osijek – Tvrđa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s