FOTO: (Među)mjesne škole animatora Frama Zagreb-Siget i Samobor te Zagreb-Sveti Mihael

Prošle subote, 25. ožujka, tri mjesna bratstva Zagrebačkoga područnog bratstva Frame sudjelovala su na školama animatora. Frama Zagreb-Siget ugostila je Framu Samobor u župi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, a Frama Zagreb-Sveti Mihael održala je prvu mjesnu školu animatora u svojoj župi Svetog Mihaela Arkanđela u Dubravi.

Škola animatora na Sigetu

“Sve super stvari su sa S” nije samo reklama fasadne tvrtke Samoborka (koja ni u kakvom obliku nije sponzorirala ovaj članak). već je i prikladan opis međumjesne škole animatora Frama Zagreb-Siget i Samobor. Vođeni geslom “Gospodin mi je dao braću” oba su bratstva su u župi na Sigetu naučili kako svojim darovanim talentima mogu obogatiti jedni druge, kao i naš zajednički put formacije. Školu su vodile voditeljice formacije Ivana Dujmović i Tina Kamenčić, uz kratak nagovor fra Sandra Tomaševića o pronalaženju svoga poziva unutar bratstva.

Zajedno smo proveli deset sati. Zvuči malo naporno, ali prošlo je tako brzo da nam je bilo teško rastati se. Pa kako je to moguće? Evo jedan hint: dobra organizacija i zanimljiv sadržaj. Klara Znika, primljenica Frame Samobor, rekla je ovako:

“Mjesna škola animatora na Sigetu bila je posebno iskustvo koje ću pamtiti. Prekrasni ljudi, lijep ugođaj i koristan program koji mi je uspio otvoriti oči o važnosti Frame u duhovnom odrastanju i o doprinosu susreta i dijeljenja iskustva i znanja.”

Kao i svaki susret, započeli smo molitvom časoslova i prizivanjem blagoslova da sve prođe kako je i zamišljeno. Radost se proširila već na početku jer smo izvlačili papiriće s imenima i cilj je bio u 15 minuta što bolje upoznati osobu koju smo izvukli kako bi je predstavili ostatku framaša. Tako smo već na početku mogli otkriti zanimljivosti o svakome, od jezika koje uče pa do toga tko ne voli pande. S obzirom na to da je bila riječ o školi animatora, djevojke su preuzele riječ i održale nam poučnu prezentaciju o tome kako voditi susrete uz mnoštvo korisnih savjeta iz vlastitog iskustva.

*Važno je naglasiti potrebu ispunjavanja obrasca prije susreta kako voditeljice formacije ne bi počele dobivati sijede u dvadesetima.*

Nakon pozornog slušanja, uslijedio je rad po grupama. Vjerujem da je to svima najbolji dio jer možemo bolje upoznati jedni druge kroz razgovor o smjernicama koje smo dobili. A ono što je još bolje od rada po grupama u ovom slučaju bio je grah s kobasicama koji nam je pripremila časna sestra Ankica, pozdravljamo je ovim putem. Bilo je toliko ukusno da su neki čak na hlačama ponijeli malo za uspomenu.

Poslije ručka osmislili smo skeč koji bi također mogao proći kao epizoda svima poznate serije “Krv nije voda”. Tako smo na kreativan način prikazali kako riješiti neke probleme koji se mogu pojaviti u svakom bratstvu.  Tko kaže da zabavne stvari ne mogu biti poučne? Nastavili smo dalje u vedrom tonu sa zagonetnom igrom po grupama. Dobili smo tragove koji su otvarali pretince u kutiji sve dok nismo došli do skrivenog blaga. Kada se spojio komadić papira koji je svaka grupa pronašla u svojoj kutiji, sastavili smo veliko srce.

Svaka je skupina dobila i slatkiše pa, osim što širimo ljubav, širimo i potencijalni dijabetes. Šalu na stranu, za sve je bilo potrebno mnogo truda, pripreme i Božjeg blagoslova. Upravo je u tome ključ dobrog susreta. Bog nas nije savršene pozvao u bratstvo, ali On se preko naših nesavršenstava može proslaviti. Kao braća moramo obgrliti jedni druge, mane i vrline, jer preko svakog od nas Bog se očituje i proslavlja. Na kraju smo bili u šetnji, razgovarali i pripremali se za svetu misu na kojoj je Frama Samobor otkrila svoje glazbene talente pjevajući i svirajući u zboru.

Rastanak nam je teško pao, ali već su se dogovorila buduća druženja, razgledavanje Samobora i isprobavanje kremšnita. Za kraj, zaključak Klarina svjedočanstva:

“Ovakva događanja treba češće organizirati jer potiču zajedništvo i učvršćuju vjeru.”

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.1270858586325749.1073741830.1130640643680878%26type%3D1%26l%3D0faea84eb7&width=622&show_text=true&appId=91530572010&height=754

Josipa Orečić, Frama Zagreb-Siget
Paula Stier i Klara Znika, Frama Samobor

Škola animatora na Svetom Mihaelu

Dana 25. ožujka održana je prva mjesna škola animatora Frame Zagreb-Sveti Mihael. Započeli smo je svetom misom u 9 sati. Nakon mise smo, kao uvod u sam susret, odigrali jednu igru, tzv. Pronađi svoje ime. Nakon što smo se dodatno oraspoložili i razveselili igrom, naš gost fra Josip Pavlović održao je predavanje o službi animatora. Svojim izlaganjem i mnoštvom primjera iz vlastitog života pozvao nas je da kao animatori ne služimo samo tijekom susreta, već i u svakodnevnom životu.

Služba animatora znači još više i radosnije širiti Radosnu vijest, srdačnije služiti i poniznije djelovati na svakom području života. Kako je i za očekivati, framaški susret ne bi mogao tako lako proći bez hrane, stoga smo nakon odličnog predavanja fra Josipa imali kratku pauzu za okrjepu.

Kad smo naučili sve o animatorstvu, prionuli smo na posao. Podijeljeni u tri skupine, počeli smo teoriju pretvarati u praksu tako što je svaka grupa dobila određeni dio susreta na temu Franjevački simboli koji je trebala obraditi. Našim primljenicima ovo je bio prvi susret s pripremanjem susreta, a ovim zadatkom pokušali smo ih što bolje naučiti izradi susreta. Nakon izvršenog zadatka odlučili smo da ćemo susret koji smo pripremili tijekom rada u skupinama održati u nadolazećem razdoblju, a kao šećer na kraju došli su i formulari!

Govorili smo o ispunjavanju formulara kao važnoj sastavnici dobrog susreta i pobliže objasnili kako ispuniti dobar i kvalitetan formular. Kao i svaki novi “tečaj”, i ovaj uspješno položeni odlučili smo okruniti diplomama za naše polaznike. Nakon krunidbe, svi zajedno ostali smo u igri, plesu i bratskom zajedništvu još neko vrijeme.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D1899084920306711%26id%3D1565517453663461&width=622&show_text=true&appId=91530572010&height=870

Nikolina Bagarić i Karla Beljo, Frama Zagreb-Sveti Mihael

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s