FOTO/VIDEO: “S Tobom sam spašen ja!” – Obećanja i proslava 15 godina Frame Vukovar

Dana 17. i 18. veljače Frama Vukovar organizirala je duhovnu obnovu povodom obećanja koju je predvodila sestra Samuela Župarić iz Đakova. Duhovna obnova započela je klanjanjem u petak u večernjim satima kada smo, okupljeni oko oltara, otvorili svoja srca za Gospodina zahvaljujući Mu što nam svima, grešnim i slabim stvorenjima, dopušta da se hranimo i napajamo Njegovom snagom i ljubavlju te što smijemo biti pred Njim točno onakvi kakvi zaista i jesmo.

Zatražili smo Ga da nam otvori sva vrata naše nutrine i da nas okrijepi i ozdravi. Prisjetili smo se kako nam je rekao da je On Put, Istina i Život. Klanjanje koje je pripremila draga nam sestra, uveličale su i prigodne pjesme svih nas okupljenih. Uslijed klanjanja, upisivali smo na svoje papire molitve, zahvale, odluke i sve ono što nam je u tom trenutku bilo u srcu i duši jer smo postali svjesni da nam je upravo Isus Krist darovao spasenje, da je On taj koji će nas uvijek slušati, koji želi da vjerujemo da nas može spasiti i osloboditi od svega. Te smo papiriće po izlasku iz crkve zapalili, a potom se radosni i ispunjeni uputili svojim kućama.

Sve se nastavilo sljedeće jutro za koje nam je sestra pripremila meditaciju. Prvo nam je čitala tekst o Isusovu razgovoru sa Samarijankom pokraj Jakovljeva zdenca i te smo scene zamišljali u glavi kao da smo ondje prisutni, a zatim je svatko za sebe zamišljao svoj razgovor s Isusom. Nakon toga smo imali kratku radionicu tijekom koje smo shvatili da nam je puno lakše kad pomažemo jedni drugima, kada je prisutno zajedništvo i složnost.

Naime, sestra nam je dala flomaster na koji je bilo privezano deset vrpci, svaka osoba držala je po jednu i zajedno smo trebali podebljati na papiru otisnuta slova gesla naše duhovne obnove i obećanja, za što nam je trebao zajednički dogovor i sudjelovanje svake osobe. Ako bi, naime, jedna osoba pustila svoju vrpcu, flomaster više ne bi bio dobro usmjeren. Za kraj duhovne obnove uslijedila je sveta misa na kojoj su, prije završnog blagoslova, održana primanja novih framaša. Za uspomenu na taj dan svi primljeni framaši dobili su narukvice sa znakom tau. Uslijedila je i tjelesna okrjepa te zajednička proslava rođendana našeg duhovnog asistenta, fra Marija Zubaka i sestre Samuele.

Ana Anđić, Frama Vukovar


Tjedan dana potom, 25. veljače, proslavili smo naša obećanja na večernjoj svetoj misi s početkom u 18:30 koju je predvodio prvi duhovni asistent Frame Vukovar, fra Josip Vukoja. Šestero mladih po prvi je put dalo obećanja, a nas sedmero obnovilo svoja obećanja na godinu dana koja su pred nama. Svetoj misi prethodila je krunica za koju se pobrinula naša predsjednica Marija tražeći prigodne odlomke iz Novog zavjeta.

Naš župnik i gvardijan, fra Ivica Jagodić, na početku misnoga slavlja pozdravio je sve okupljene i zahvalio svima na dolasku i podržavanju nas mladih koji smo se odlučili odazvati na Božji poziv. Uz oltar su ponosno stajali naš sadašnji duhovni asistent fra Mario i đakon koji prisustvuje svakom našem tjednom susretu, fra Matija Marijić. Uz njih su bili i duhovni asistent Frame Našice fra Péter Dezső koji je, uz svoje framaše, doveo i Framu Požega. Oba područna duhovna asistenta, fra Davor Filko i fra Marko Neretljak okupili su svoje framaše iz Osijeka – Juga II i Belišća te došli kako bi prisustvovali našem slavlju.

Duhovni asistent naše susjedne Frame Vukovar-Borovo Naselje fra Bernard Barbarić doveo je nekolicinu svojih framaša s kojima smo u odličnim odnosima. Svetoj misi prisustvovala je i Frama Privlaka predvođena sestrom Martom Kovačić i Frama Sikirevci sa sestrom Petrom Toman, kao i Frama Tvrđa sa svojim duhovnim asistentom, fra Marijanom Matijaškom, Frama Bošnjaci i Frama Otok te naše drage kandidatice iz Đakova koje je dovela sestra Mirjam Jerković.

Iznimno smo sretni što je i na ovogodišnjim obećanjima prisustvovala Frama koja je nekada bila usko vezana uz naše područje, Frama Tuzla, a koju je poveo njihov duhovni asistent, fra Božidar Štrkalj. Kao i svake godine, domaći VIS Damjan rado je prihvatio poziv da animira svetu misu svojim pjevanjem. Bilo ih je zaista divno slušati. Za čitanja tijekom mise, osim naših framaša, bili su zaduženi i članovi domaćeg OFS-a kojima smo također vrlo zahvalni na svakoj podršci koju nam pružaju.

Framaškim plesom i čestitanjem obećanicima završili smo dio večeri u crkvi te smo naše slavlje nastavili u Pastoralnom centru sv. Bone uz tjelesnu okrjepu, nakon koje smo pogledali filmić na temu koja se može povezati s ovogodišnjim geslom naših obećanja.

Povodom 15. godine postojanja naše Frame, pozvali smo bivše članove Frame i sve bivše duhovne asistente i asistentice, na što su se radosno odazvali sestra Robertina Zorić, sestra Petra, sestra Samuela te fra Josip i fra Ivica, a kojima smo priredili zahvalnice zatrud, rad i doprinos u vremenu kada su bili dijelom naše Frame. Posebnu zahvalu dobio je naš sadašnji duhovni asistent, na čijem se licu jasno moglo vidjeti zadovoljstvo. Također smo priredili i rođendansku tortu, čije su svjećice ugasili sadašnji vijećnici, i zanimljive porukice kao uspomenu s obećanja. Slavlje se potom nastavilo uz pjesmu, ples, druženje i veselje.

Zahvaljujemo od srca svim duhovnim asistentima i asistenticama bez kojih postojanje naše Frame ne bi bilo moguće. Zahvaljujemo i svima koji su prisustvovali našoj ovogodišnjoj proslavi obećanja i rođendana Frame Vukovar te se nadamo ponovnom druženju u skorije vrijeme.

Godina je dana duga, a čovjek malen i slab, stoga se preporučamo u vaše molitve i nadamo se da ćemo ustrajati u onome što smo obećali.

Sve fotografije s duhovne obnove i primanja, kao i s obećanja i proslave 15. godine postojanja naše Frame, uskoro će biti dostupne na našoj Facebook-stranici.

Ivana Hardi, Frama Vukovar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s