Najava: Spomen franjevačkih obljetnica u Zagrebu

franjevacke_obljetnice

Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini organizira spomen franjevačkih obljetnica u Zagrebu 16. rujna (16:30) i 17. rujna (9:30) u Franjevačkoj crkvi sv. Križa u Sigetu povodom 800 godina Porcijunkulskog oprosta (1216.-2016.) te 500 godina od diobe Prvoga franjevačkog reda (1517.-2017.).

Program dvodnevnog susreta

Petak, 16. rujna 2016. (Velika dvorana ispod crkve sv. Križa):

16:30: Studijsko-informativni skup: voditelj Igor Kanižaj OFS

 • molitveno-glazbeni uvod
 • otvaranje susreta (potpredsjednica VFZ) – pozdrav domaćina
 • Porcijunkulski oprost (fra Rozo Brkić OFM – fra Zvonimir Brusač TOR)
 • Dioba Reda (fra Josip Sopta OFM – fra Ljudevit Maračić OFMConv.)
 • posljedice i perspektive (s. Natalija Palac, SS FCr – Stjepan Lice OFS)
 • molitveno-glazbeni zaključak s molitvom Večernje

Subota, 17. rujna 2016. (Crkva sv. Križa):

9:30: Molitveno-liturgijski susret

 • pokorničko slavlje (fra Ante Vučković OFM)

11:00: Euharistijsko slavlje (mons. Vlado Košić OFS)

Nakon predaha (ručak iz torbe!) i rekreacije (uz glazbu) na otvorenom

14:00: Dvorana ispod crkve (voditelj Igor Kanižaj OFS):

 • dramski dijalog, ulomci iz knjige Bernardina Škunce “Mirotvorac u Bolonji” (dramski umjetnik Ivan Ševo
  s kolegom)
 • duhovno-molitveni svršetak s obredom poslanja (predsjednik VFZ)

Konferencija generalnih ministara franjevačkih obitelji, na svojoj sjednici, održanoj 12. ožujka 2015. u Rimu, uputila je svoj braći Reda ovo kratko, sadržajno i poticajno pismo:

Predraga braća:
Gospodin vam dao svoj mir!

Uz ovu želju mira, mi generalni ministri, otvaramo ovo pismo koje označava važan trenutak našeg hoda prema 800. obljetnici Asiškog oprosta (1216. – 2016.) i 500. obljetnici bile pape Leona X. „Ite vos“, poznate također i kao „Bulla unionis“ (1517. – 2017.).

Kad je 4. listopada 2013. papa Franjo posjetio Asiz i pohodio grob sv. Franje, obratio se nama generalnim ministrima riječima: „Dobro ste učinili: morate ostati ujedinjeni!“. U nama, generalnim ministrima okupljenim oko pape Franje, u podnožju groba sv. Franje, a i braći raznih franjevačkih asiških obitelji koji su nazočili toj poruci, ove su se jednostavne riječi duboko usjekle u srca. Papine riječi su se osobito duboko urezale u srca franjevačkih obitelji Asiza i pronašle potvrdu u ozbiljnoj i dubokoj želji da zajedno hodaju i rastu u zajedničkom pozivu i poslanju, probudivši zamisao, na proročki način, da se održi jedna sinoda (susret) franjevačkih obitelji.

Ova sinoda predstavlja zajednički hod koji, polazeći od povijesnih uspomena i prolazeći kroz pomirenje, osnaženi dijalogom i bratskim razabiranjem, dovodi, na novi način, do izbora i zajedničkog ostvarenja inicijativa evangelizacije. I tako su franjevačke obitelji Asiza došle do zajedničkog nacrta jednog hoda od četiri godine (2015.-2018.), za koji očekuju da bude samo temelj i polazište jednog procesa koji će se ubuduće dalje razvijati.

Mi, generalni ministri, u dubokoj slozi, prihvatili smo ovu inicijativu franjevačkih obitelji Asiza i iščekivanja koja papa Franjo polaže u današnje redovnike, izražene u nedavnom apostolskom pismu u povodu Godine posvećenog života Poziv i poticaji naših generalnih ministara (29. studenog 2014.), kao potvrda ispravnosti ove inicijative, za koju želimo da obuhvati svu braću cijelog svijeta.

Draga braćo, ovo što su pokrenule franjevačke obitelji u Asizu, što smo odmah prihvatili te blagoslovili i mi kao njihovi generalni ministri, želimo smatrati „dahom Duha“, „novim pozivom“ za sve nas koji slijedimo Isusa, potpomognuti istim Pravilom sv. oca Franje.

Želimo jednako, dok braća iz Asiza obavljaju hod koji su poduzeli, da cijeli naš Red pozorno na to gleda i pronađe kreativnost u slijeđenju njihova primjera, prihvativši slične programe na nacionalnoj ili regionalnoj razini. U tom će nam hodu pomagati raznovrsni nizovi informacija koje će dolaziti iz Asiza, ideje i prijedlozi koji se mogu preslikati i od kojih možemo primiti poticaj da sami pronađemo nešto znakovito u mjestima gdje živimo. Za neke posebno snažne inicijative (godišnji programi) pozivat ćemo vas izričito da u datim slučajevima sudjelujete i svojom nazočnošću.

Zasad pozivamo sve i svakoga da preuzme odgovorni teret suradnje, kako bi ovaj projekt imao sretan svršetak, počevši od molitve i ljubavi u akciji, uključenjem vlastitih snaga kao sastavni dio jedne velike redovničke obitelji.

Vaši ministri i sluge:

fra Marco Tasca, OFMConv (Predsjednik po turnusu)
fra Mauro Johri, OFMCap
fra Michael A. Perry, OFM
fra Nicolaus Polichnowski, TOR


“Dobro ste učinili: morate ostati ujedinjeni!”

Papa Franjo
Asiz, 4. listopada 2013.
generalnim ministrima franjevačkih obitelji

papafranjevci

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s