Galeb i gnjurac – misionari

Vraćajući se s jednog putovanja prema kući, prolazio sam jadranskom magistralom i na jednom kamenu blizu ugledao zajedno galeba i gnjurca. Za mene jedan vrlo neobičan prizor. Obično galeb sjedi sam na kamenu ili u društvu s drugim galebovima, a isto tako je i s gnjurcem (makar je češće viđen kako pliva po moru). No stoje tako galeb i gnjurac te međusobno komuniciraju, vjerojatno na samo njima poznat način. Upravo je ta “sličica u džepu”  inspirirala ovu kolumnu.

lebga

Danas nerijetko slušamo o komunikaciji. Poznajemo gotovo sve zakonitosti verbalne, neverbalne i paraverbalne komunikacije, makar u teoriji. Jasno nam je da je dijalog jedini način da se uspostavi odnos, mir, da se podijeli iskustvo, započne prijateljstvo, riješi problem i sl. S druge strane nekada tako rijetko međusobno razgovaramo. Nekada su naši razgovori toliko površinski i plitki, gotovo rezervirani. ,,Kako si?“ – često pitamo jedni druge. ,,Ma, dobro, sve je u redu!“ – jednako često odgovorimo. ,,Što ima kod tebe?“ – dodamo. ,,Ah, ma sve po starom…“ – odgovorimo uz eventualno neko kratko dodatno objašnjenje.

Svatko od nas ima svoje poslanje na ovom svijetu. U ovom društvu u kojem se nalazi, svojoj obitelji, poslu, školi i fakultetu, Crkvi, zajednici kao što je Frama i dr. Po svemu jedinstveno poslanje, autentično, a opet zajedničko. Tako da nas ima od izvrsnih karitativaca do velikih molitelja, od vrhunskih znanstvenika do najboljih čistačica. Ništa više ili manje vrijedno. Tako netko drugi ne može biti ono što sam ja, a ja ne mogu biti ono što je netko drugi. Možemo biti slični, možemo raditi iste poslove, gotovo na isti način, ali opet je u tome svatko autentičan.

Kakve imaju veze komunikacija i autentičnost sa naslovom kolumne? Na očigled nikakve! Stoga, vratimo se naslovu. Ono što bih istakao kod galeba i gnjurca je upravo susret. Galeb je zastao od lova na ribu, a očito da je i gnjurcu bilo dosta ronjenja. Imam osjećaj da su baš dijelili iskustva. Možda su graktali o najboljem ulovu, možda o najkvalitetnijoj ribi. Sigurno je galeb rekao nešto o prostranim visinama neba, a gnjurac o tajanstvenim dubinama mora. Galeb je zasigurno pokazao kako je njegovo bijelo perje postojano, dok je gnjurac objašnjavao kako mu je perje tamno smeđe i otporno na vodu. Na kraju, došli su zajedno na isti kamen i gledali u isto more. Što su učinili? Susreli se! Komunicirali! Svatko u svojoj autentičnosti! Ista misija – život. Također, oboje ptice. Ali svako sa svojim poslanjem. Jedan da leti nebom, drugi da pliva dubinama. Međutim, da bi djelovali zajedno, da bi izmijenili iskustva trebali su se susresti. U protivnom njihova bi jata bili neprijatelji.

Danas smo u deficitu susreta! Bojimo se pristupiti, bojimo se istupiti. Nadalje, strah nas se nekome otvoriti, radije bi samo slušali. Imamo dovoljno svojih briga i tisuću i jedno tzv. opravdanje. Papa Franjo poziva nas da misionarimo, da obnavljamo pučko misionarenje. Stoga, zaviri malo u svoje odnose. Imaš li ti kojeg gnjurca ili galeba pored sebe. Susjeda, kuharicu u školi, prijatelja u drugom gradu, kuma ili kumu itd. Imaš li u svojoj okolini  nekoga tko je različit, nekoga s kim nisi dugo razgovarao, nekoga… Jesi li ti odlučio katkada maknuti se sa društvenih mreža i poput ove dvije ptice susresti se češće uživo – jedini istinski susret. I Sin Božji je došao na svijet, postao čovjekom, susreo se i suretao! Drugi su nam dar! Koliko god bili drugačiji, možda nas baš dijeli isto poslanje. Budi i ti misionar u svemu onome što radiš i što jesi.  Možda ne na nebu ili u moru, ali barem na zemlji!

2 Comments

  1. Dragi moj Filipe,svaka me tvoja nova kolumna sve više potakne na razmišljanje.Svaka je posebna,drugačija i puna vjere u život,puna optimizma puna pouka.Svaka čast!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s