“Svijetlite kao svjetlila u svijetu držeći riječ Života”

Silhouetted man praying at sunset

Neki dan, kupujući njemački prijevod Biblije u glavnom gradu Austrije skoro su mi oči ispale uočivši da je cijena najobičnije varijante (s tvrdim koricama, bez slika) deset eura. Usporedbe radi, kod nas džepno izdanje vrednuju nepunih 200 kuna. Ovdje čuđenju nije bio kraj; uzmem Bibliju, bio je to zadnji takav primjerak na polici, dođem na blagajnu, vadim euriće, a žena se ispričava i daje mi Bibliju na poklon. Zašto? Imala je neko sitno oštećenje (ne žena, nego Biblija, da ne bude nesporazuma) koje nisam ni primijetio koliko je neznatno bilo. Kažem joj da nema veze, ali ne – daje mi na poklon. Mislim se, ovo bi kod nas u najboljem slučaju došlo u pola cijene, ako bi to bilo prije isteka godine milosrđa. U svakom slučaju, uljepšalo mi je dan (a bilo je tek prijepodne). Nekako sam u svemu tome prepoznao Gospodina na djelu.

Ovo mi je malo otvorilo oči da pitam sebe i vas koliko u svakidašnjim naporima prepoznajemo i primjećujemo Gospodina? Jesmo li kadri u svijetu u kojem je svaki tjedan teroristički napad jedan vidjeti i ono dobro koje se događa? To svakako ne podrazumijeva ignorirati ono loše. Mogu li na kraju dana nabrojati barem pet situacija gdje sam uočio Božju ljubav na djelu, u praksi? A sigurno da ih je bilo i petnaest. Sa svih strana rastu napetosti ili da budem precizniji – mediji nam tako to serviraju pa svi koji u kući imaju TV mogu tu svjetsku atmosferu prenijeti na sebe i tako se puniti strahom, zabrinutošću, ružnim slikama i scenama. A mogu ugasiti TV, sklopiti ruke na molitvu, uteći se u zagovor Blažene Djevice Marije te razmatrati nad tekstom Svetog Pisma. Zašto? Tamo lijepo stoji da se oni koji su u Krista zagledani nemaju čega brinuti jer, ako nam i usmrte tijelo, to je najviše što mogu, a ionako će jednom srce prestati kucati. Svijet je poput kule od karata, jednom će se srušiti. Putnici smo i pridošlice na njemu. Čini se da nam ova vremena to zorno pokazuju.

Kršćanin se ne može (može, ali ne bi trebao) nadahnjivati zbivanjima u svijetu. Naša volja, raspoloženje i sreća ne mogu ovisiti o tome je li i danas negdje u Europi još malo eksploziva prostrujalo zrakom. Vrata srca moraju biti ne zatvorena, već zabarikadirana za svaku vrstu očaja i pesimizma. To ne dolazi od Boga. Sva naša sreća, mir i raspoloženje moraju ovisiti isključivo o Gospodinu. Ako me On vodi “gdje su najveće dubine”, onda sam nosilac nade i drugima. On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog” (2 Kor 1,4). Sasvim aktualni stihovi pjesme govore o tome: “Ime Tvoje zazvat ću i gledat gore iznad svih valova, u Tebi mirna ostat ću…”. Krist i križ su naši temelji, a svijet koji na tome ne gradi naravno da se ljulja i ruši. “Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika” (Mt 7,24-27).

Ne znam kako je to danas, no nekad dok sam intenzivno pratio vijesti, u pola sata trajanja 28 minuta gledamo crnu kroniku, a preostale dvije kako je dobri i hrabri čikica učinio junačko djelo riskirajući vlastiti život spasivši psa od utapanja. O ljubavi čovjeka prema čovjeku i Bogu niti onoliko koliko je zrno gorušice. Čini se, za takvo informiranje nema mjesta. Ako opet otvorimo Bibliju, vidjet ćemo da su to dvije najveće moguće zapovijedi ljubavi: “Koja je zapovijed prva od sviju? Isus odgovori: Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih” (Mk 12,28-31). Je li to što mediji nisu informirali znak da toga nema? Znak je to da potražnja za lijepim i dobrim ne nadmašuje potražnju za suprotnim. Baš u ovakvim vremenima kršćani mogu izvrsno posvjedočiti da je njihovo pouzdanje u Gospodina opravdano, baš u ovim vremenima možemo svijetliti “kao svjetlila u svijetu držeći riječ Života” (Fil 2,15-16), jer “niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima” (Mt 5,15-16). A za to se potrebno uvijek iznova prisjećati da je “oko svjetiljka tvomu tijelu. Kad ti je oko bistro, sve ti je tijelo svijetlo. A kad je ono nevaljalo, i tijelo ti je tamno. Pazi dakle da svjetlost koja je u tebi ne bude tamna” (Lk 11,34-35).

Zaključio bih ovomjesečni tekst izvatkom iz jednog spisa koji potječe iz prvih kršćanskih vremena, a do danas nam je ostao nepoznat njegov autor. Govoreći o kršćanima, piše:

“Žive u svojoj domovini, ali kao tuđinci; kao građanima sve im je zajedničko s ostalima, a sve podnose kao došljaci; svaka im je tuđina domovina, a svaka domovina im je tuđina. Žene se kao svi ostali i rađaju djecu, ali čeda ne odbacuju. Imaju zajednički stol, ali ne i postelju. U tijelu su, ali ne žive po tijelu. Žive na zemlji, ali građani su neba. Opslužuju donesene zakone, a načinom svojega života zakone nadmašuju. Sve ljube, a svi ih progone. Ne poznaje ih se, a osuđuje ih se; ubija ih se, a oni oživljuju. Siromasi su, a mnoge obogaćuju; u svemu oskudijevaju, a svim obiluju. Sramote ih, a u sramoti doživljavaju slavu; narušava im se dobar glas, a opet se svjedoči o njihovoj pravednosti. Vrijeđa ih se, a oni blagoslivljaju; ponižava ih se, a oni iskazuju čast. Kada čine dobro, kažnjava ih se kao zločince; dok ih se kažnjava, raduju se kao da oživljuju” (iz Poslanice Diognetu, 5,5-16).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s