Radite, ali ne za hranu propadljivu!

patnja

Ne tako davno jedan svećenik mi je posvjedočio kako je na župi puno lakše raditi na materijalnoj obnovi i izgradnji crkve, dvorane, obnovi fasade, koliko god to zahtjevno bilo, nego na duhovnoj stvarnosti, tj. obnovi. Zašto je tomu tako? Svjedoči on dalje – dok radiš na materijalnom ne dira te đavao. U tom grmu leži zec! Ne dira te jer svojim materijalnim poslovima ne radiš izravno na spasenju duša te tako ne ugrožavaš one koje nečastivi ima pod svojim lancima. Međutim, da se stvari uvelike promijene kada se krene aktivno baviti duhovnim iskusio je na vlastitoj koži. Tada se pojavljuje nešto što se zove: napast, kušnja, sto čuda niotkuda, nevolja, problem, itd. Tada Isus govori: Welcome to the club!

Baviti se duhovnim stvarnostima ne samo da je najspasonosnije i najkorisnije čime se čovjek na ovoj planeti može baviti, već je od presudne važnosti što današnji sekularizirani svijet odbacuje niječući nadnaravno uopće. Istina jest da duhovni put nije med i mlijeko, već uspon, napor, trnje i drač. Bogu hvala da je tako. Nije li nas tome Isus učio? Nije li On sam prošao tim putem? Sjeća li se itko da negdje u Bibliji piše da je duhovni put piece of cake? Piše da je to put križa, pa kao što se s Kristom želimo sjediniti u radostima, tako moramo i u križnom putu. Nema Uskrsa bez Velikog petka. To je najizvrsniji put čiju vrsnost rijetki shvaćaju jer za ovo razumijevanje nije dostatna učenost nego iskustvo odnosa s onim koga volimo.

Ovaj najizvrsniji put je razumjela i sveta Mala Terezija: “Da su me mudraci koji su proveli svoj život u učenju došli pitati, zacijelo bi se začudili videći djevojčicu od četrnaest godina kako razumije tajne savršenosti, tajne koje im sve njihovo znanje ne može otkriti jer za njihovo posjedovanje treba biti siromašan duhom”. Za ovo je potrebna vjera koju ovaj svijet u kojem živimo nastoji ugušiti. Vjera je prva meta na koju udara neprijatelj. Tako kaže sv Padre Pio kada, između ostalog, piše ocu Benedettu (26.11.1917.): “Taj zlobni otpadnik hoće upravo to iščupati što je u srcu najsvetije: vjeru.”

Kada krene aktivan rad oko duhovnog, odnosno, spasenja, na površinu dolaze razne stvari, pa i one neugodne s kojima se nije jednostavno suočiti, no bez suočavanja nema rješenja problema, a stavljam li u ladicu neriješeno,  time samo odgađam za čistilište. Sveci koji su pohodili to mjesto (stanje) kažu da je daleko bolje ovdje pretrpjeti nego tamo.

Zanimljivo je baciti pogled na neprijateljevu strategiju. Što je njegova preokupacija? Isključivo ljudske duše. Dok nam na sva zvona trubi da ne diramo u duhovno koje niti postoji, niti je vrijedno bavljenja, njega drugo ne zanima osim duhovne stvarnosti za koju je zasukao rukave i ulaže sve svoje snage, znamo, obilazeći kao ričući lav tražeći koga da proždre. No, sve su njegove snage podložne onoj Božjoj. Isus Krist ga je pobijedio, on je onaj pali, poraženi. Na koncu, ipak je on samo stvorenje, toliko oholo, da želi biti kao stvoritelj, pa kad već to nije, pokušava nas zavesti da mislimo da to jeste.

Bog je uz nas kad god ga iskreno zazovemo. Sve će izaći na dobro onima koji surađuju s Njim. Bog nam je svjetlost i spasenje, koga da se bojimo? Bitka je to u kojoj ćemo mnogo dobiti, rasti u spoznaji, istini, napredovati, učiti ljubiti, učiti manje brinuti o sebi, a više o drugima, bližnjima, Bogu. Borimo se za ono najviše, najizvrsnije, ne za sitniš. Stvoren si na sliku Božju, stvoren si za velike stvari, ne dopusti da ti srce okupiraju niže – svjetovne. Radi, ali ne za hranu propadljivu! Neka ti najveća preokupacija bude ona koju je sveti Franjo ostavio svojoj braći – iznad svega težite da posjedujete Duha Gospodnjega!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s