IX. seminar za voditelje formacije i X. škola animatora Zagrebačkog područnog bratstva

skola_seminar_2016_07

Bjelovar je posljednjeg vikenda u veljači bio domaćin IX. seminara za voditelje formacije i X. škole animatora Zagrebačkog područnog bratstva Frame koja se održala pod geslom “Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći” (1 Tim 4,12). Susret je počeo pozdravom područnog vijeća te euharistijskim slavljem u crkvi Svetog Antuna Padovanskog koje je predvodio fra Ivan Markanović, nacionalni duhovni asistent OFS Cap.

Seminar za voditelje formacije otvorila je područna voditeljica formacije Anamaria Marić (Frama Zagreb-Sveti Mihael) predavanjem na temu “Služba zvana ljubav”. Govorila je o formaciji u Frami, njenim temeljima i ciljevima, o tome kako bismo trebali voditi susrete, kako bi oni trebali izgledati te o razdobljima obećanja. Objasnila nam je kako možemo biti idealan i ponizan voditelj formacije te nas savjetovala o važnim stvarima u toj službi.

Analizirajući realne probleme nekih bratstava kroz igru smo razgovarali i dolazili do rješenja. Provjeravali smo znanje o Frami, bratstvima i slično te puno radili u skupinama odgovarajući na različita pitanja o životu bratstava, predlažući ideje, povjeravajući probleme te podupirući i savjetujući se međusobno oko njihova rješenja.

Fra Franjo Vuk, duhovni asistent Frame Zagreb-Kozari Bok, govorio nam je o duhovnosti. Potrudio se detaljno nam objasniti što znači duhovnost i kako je živjeti u Frami. Odgovarao je na naša pitanja te nam protumačio sve nedoumice koje smo imali. Takvo bi predavanje ponekad trebalo svakome od nas jer je uistinu duboko, u ljubavi, nadahnjujuće za svakoga.

seminar_skola_2016_01

Buduće animatore školovali su Lucija Rogina (Frama Zagreb-Leopold Bogdan Mandić) te Marijana Mijatović i Luka Tripalo (Frama Zagreb-Majka Božja Lurdska). Framaši su se predstavili gradnjom dvorca od ograničene količine papira i ostalog materijala te u ime grupe objasnili što za njih dvorac predstavlja. Prije počinka imali smo klanjanje u crkvi koje je predvodio fra Filip Đurđević, područni duhovni asistent OFM-a.

Subotnji dan je bio ispunjen raznim predavanjima te radom po skupinama. Imali smo predavanja na teme “Pogodi tko sam?” i “Sada si ti na redu”. Zatim smo osmišljavali susret na temu koju smo dobili te, nakon pauze i obilaska grada, u učionici predstavljali skečeve na dobivenu temu. Nakon večernje mise, povratkom u školu, animatori i vijeće pripremili su nam veseli program “The Froice”. Tekstove su osmislili sami framaši, motivirajući se na život svetog Franje. Uslijedila je večernja molitva i počinak.

Susret je uspješno završen osvrtom na održanu školu, evaluacijom i dodjelom diploma novim animatorima. Nakon proslave nedjeljne svete mise uslijedilo je slobodno druženje te oproštaj do ponovnog viđenja.

Kao što su nam napisali u pozivnici: svatko od nas naučit će kako se snaći u situacijama koje nam predstavljaju izazove. Ustati ranom zorom i poticati druge pjesmom cijeli dan sve do zalaska sunca jedan je od težih izazova, ali znamo da to možeš. Prepreka će biti uvijek, no u tome će nam pomoći molitva. Zajedno ćemo rasti i graditi svoj duhovni život jer je Bog taj koji nam je omogućio ovakvu priliku – zato ćemo ga svaki dan veličati u euharistiji.

skola_seminar_2016_02

Lucija, Marijana i Luka potrudili su se podučiti framaše u igri, plesu, pjevanju itd. na najbolji mogući način te im i ovim putem još jednom zahvaljujemo što su osvijestili naše nove animatore o ulogama i važnosti u bratstvu te je na njima sad da usvojeno znanje prenesu na svoje mjesno bratstvo.

Tri dana provedena punom ljubavi, prijateljstvu, Božje radosti i nadopunjavanju jedni drugih u Bjelovaru s divnim framašima predivno je iskustvo koje bismo preporučile svakome jer je to baš ono što čovjeku treba da se pronađe i sigurnim korakom hoda u svome životu bez straha.

Laura Nenadić, Frama Samobor i Antonela Krajinović, Frama Zagreb-Kaptol

Više fotografija sa susreta u Bjelovaru pronađite na Facebook-stranici Zagrebačkog područnog bratstva Frame.

IX. područni seminar za voditelje formacije i X. područna škola animatora održani su od 26. do 28. veljače u Bjelovaru….

Posted by Zagrebačko područno bratstvo Frame on 3. ožujka 2016

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s