Drž’te lopova

zandari i lopovi

Dragi Framaši i svi čitatelji Frama portala, određeno sam vrijeme tražio inspiraciju za svoju mjesečnu kolumnu, vezanu za mjesec veljaču. Inspiriran događajima u svojoj okolini i nedavnim zabavnim susretom na Frami Trsat pod istoimenim naslovom, pišem vam ovu kolumnu Drž´te lopova.

Prije mnogo godina, na našoj televiziji i našem domaćem programu prikazivala se jedna, meni izuzetno draga emisija, koje se neki možda i sjećate  a ova kolumna nosi naslov upravo po njoj. Riječ je bila o snimljenoj rekonstrukciji nekog događaja unutar kojeg je jedan dio izbačen iz konteksta, naravno taj dio jest ključan za pronalazak lopova. U studiju je bilo gostiju, a telefonski su se javljali gledatelji te predlagali i argumentirali što se je zapravo dogodilo tj. tko bi mogao biti taj lopov, što bi na kraju emisije bilo pokazano u onoj izbačenoj sceni. Sigurno se pitate kakve sve ovo ima veze za kolumnom i svime što slijedi? E, pa ima… Jeste li se kad našli u situaciji da nekome nešto povjerite, a da ista stvar dođe do vas od potpuno druge osobe, često uz modifikaciju priče, kako se to igra u gluhom telefonu? Jeste li se pitali tko je lopov? Koji dio priče je vama izmakao? Korak dalje, jeste li kad vi osobno ili možda u iskustvu drugih čuli neku vijest, pomalo kontroverznu, ali pozitivnu i preispitivali te šuškali druge o njoj, a kada vam je to rekla osoba o kojoj se priča, glumili da je sve u redu? Tko je tu lopov? Mogli bismo naći još toliko osobnih, tuđih, društvenih, Framaških i inih drugih primjera…

Dakle, u svakim sličnim situacijama, jesmo li lopovi ili detektivi? Za početak, prije igre detektiva treba sebi priznati jesam li ja ikad bio lopov i to posvijestiti drugima, posebice ako je riječ o istoj situaciji. Zašto lopov? Lopov, jer sam ukrao dragocjeno vrijeme koje sam mogao imati ukoliko sam direktno prišao osobi! Lopov, ako sam uhvaćen u djelu izigravanja nečijeg povjerenja? Lopov, ako sam preuzeo samo ulogu suca, često da me nitko nije pitao i kandidirao za to! Lopov, jer sam ukrao glumcima njihovu ulogu koja je isključivo profesionalna, a ja sam je zloupotrijebio! Lopov jer sam toliko zavidan i ljubomoran… Lopov… Lopov ako…!

Nakon dijagnoze slijedi liječenje, ali ako dobro preveniramo neće doći ni do jednoga ni do drugoga. Stoga, krenimo od sebe. Ukoliko sam ja pogriješio, uhvatio sam sebe na djelu, događa se, ali je važno da to uočim, da to priznam, da se za to pokajem. Ako sam ulovio drugog lopova, postepeno uhvatio cijeli lanac, onda bi trebali jasno dati do znanja što je dobro, a što nije. To se primjenjuje na Frami, školi, poslu, fakultetu, obitelji… Primjenjuje na način da se ukaže da nešto nije dobro, da se upozori, da se osvijesti… Prije nekoliko dana nam je na sastanku koordinacije zajednica mladih u Rijeci, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić rekao jednu rečenicu koja mi je odredila taj dan. Parafrazirano, mi trebamo promatrati zašto netko nešto čini, ali ne odmah osuđivati i napadati, jer možda ima najbolju namjeru koju kad provede vidimo da i nije tako dobra.

Trebamo stoga mirno, čiste glave ispuniti ono što je pravedno, na što nas poziva Isus u svom evanđelju. Reći, upozoriti, zaustaviti, preispitati…! To je uloga brata i sestre U Kristu! Također, važno je da budemo spremni oprostiti i sami tražiti oprost. Kada pometemo ispred svoga kućnoga praga  možemo naći lopova koji ima nečisti vlastiti kućni prag, ili nečiji drugi onečišćuje. Valentinovo se bliži, umjesto cvijeća i bobonjera poklonimo jedni drugima iskrenost, dobronamjernost i ljubav.

LopovBezDuse

6 Comments

  1. Kakve veze ovo ima ve z bilo čim?

   Ovak, ko prvo, ovo je ve ko da kuharica po mojem mišljenju loše skuha, ja joj velim da je loše skuhala, a ona meni veli – prijavi se Ti za kuhara. Zakej bi se ja išel prijavljivati za kuhara? V ovom slučaju ne kuham, delam druge stvari, a kaj se tiče kuhanja, tu znam jesti i reći ak mi je dobro ili nije i obrazložiti zakej mi je tak kak mi je – asimetrija 😉 Poanta je da kuharica morti ne bi trebala kuhati to kak kuha, trebala bi sebe popraviti ili prestati kuhati ak ne mre, a ne drugima ko odgovor pričati da se prijave za kuhara 😉

   Drugo, da imam takve želje, znal bi to i sam drukčije napraviti 😉

   Sviđa mi se

 1. Moj kritičar…. 😉 cijenim mišljenje… ali kako imam pravo i na svoje…zato je tu ova kolumna 😉

  Rekao je Isus: Tko može neka shvati!

  Mir i dobro nachtjaeger-u !

  Sviđa mi se

  1. Također cijenim kolumnu i ovaj članak, al mislim da bi mogel i trebal biti puno bolji s obzirom na ostale članke koji su tu i s obzirom da se dela o stranici cele hrvatske frame di bi za očekivati bilo najti nekaj onak, iznadprosječno, a ne nekaj kaj se (po mojem mišljenju) kak sam već rekel more najti na većini propovedi i v još boljoj verziji na križnom putu 😉

   Lepo je kaj svako ima pravo na svoje mišljenje, al NIJE svako mišljenje jednako vredno da se grubo izrazim. Pretpostavljam da se slažemo da je najvrednije kaj neko za života more postići to da uspe napraviti sve kaj treba da dojde na drugom svetu v nebo. E, ve, ak ga neke misli jače teraju prema tome i bolje potiču i vode na pravi put te miču proč z krivog puta, dok druge neke to delaju slabije ili štoviše delaju suprotno, peh, e, nekak se čini da nisu jednako vredne jer ne vode najvrednijemu.

   Da se nadovežem na prethodno spomenute primjere, kak su i Hitler, Staljin i Tito i stranke im imali pravo na svoja mišljenja, tak su tu bili Völkischer Beobachter, Pravda i Borba. Kaj se tu sve pisalo, to je da Ti pamet stane. To kaj neko more izražavati mišljenje, ne znači da je to mišljenje nekaj posebno.

   Naravno, cijenim trud, cijeni sigurno i dobri Isusek, al opet, kak nije svakome dano da dela sve kaj more i budući da to piše i v Bibliji, ne bi onda svako niti trebal delati nekaj za kaj morti nije osposobljeni. To kaj Ti ovde moreš pisati, opće ne mora značiti da imaš talent ili sposobnost za to (ne velim da je tak), recimo ak znaš ko je Josemaría Escrivá i ak si kad čital Put, videl buš nutra da upozorava na to kak neko bez sposobnosti ko dojde na određenu poziciju more samo štetiti. Konkretno, kak si Ti citiral Isuseka, ja bi ve citiral spomenutog sveca:

   “352. Samo te tvoje neiskustvo vodi do te umišljenosti, do te taštine, do toga što misliš da ti je izraz važnosti. – Popravi se, molim te. Makar bio i glup, možeš dotjerati do ravnateljskih položaja (bilo je mnogo takvih slučajeva) i, ako se ne uvjeriš o pomanjkanju svojih darova, ne ćeš htjeti slušati onih koji imaju dar savjeta. – I sama pomisao na štetu koju će učiniti tvoje naopako upravljanje, izaziva strah.”

   Dakle to kaj je neko na poziciji da more nekaj pisati ili delati NE ZNAČI DA JE SVETA KRAVA i po tome fakat ne vidim ozbiljniju izjavu one svhre od gore 😀 Odnosno, to kaj je ta kolumna tu, to more biti čak i štetno (ne velim da jeje, neg da more biti).

   Za kraj bi dodal da Ti v komentaru pak fali zaraz, ovaj citat bi trebal zgledati ovak: Ko more, nek razme. Znači ide zarez posle more 😀

   Ja mislim (znači ne velim da znam, neg mislim) da sam razmel, a Ti?

   Mir i dobro i Tebi! 😉

   Sviđa mi se

 2. Hm, ovo sve ima smisla i neku poruku, al usudil bi se reći da je poruka već jako izlizana. To da treba opraštati, ne odma suditi, da treba biti iskreni, dobronamerni i davati ljubav to moreš čuti za vreme većine propovedi na misi, nikaj novoga tu nema, eventualno spominjanje ove emisije na početku.

  Ozbiljno da ve velim, ak si ikad bil na križnom putu (ak nisi, ve je korizma pa su češće), tam dok se ide od postaje do postaje se lepi inspirativni tekstovi čitaju koji isto imaju većinu ak ne i sve poruke koje si ve tu rekel uz razliku da bar probaju KONKRETIZIRATI na nekom primeru, na primeru Isusa Boga, to da si prepisal bilo bi već konkretnije.

  Treba ovo, treba ono… Treba biti mir v svetu pa nije, niko ne bi trebal biti gladni i žedni pa eto opet ih ima koji jesu, treba kaj ja znam kaj sve ne, svi znaju da treba, znaju i katoliki, znaju čak i ateisti, kriminalci valjda isto znaju. I kaj ve kaj treba? KAK NAPRAVITI TO KAJ TREBA?

  Gle recimo ovo, gle kak je lepi članak napisala Marija Konjević nedavno tu na portalu, konkretni slučaj, konkretni problem i konkretno razmatranje, čitaš, čitaš i fora je, zanimljivo, od nikud upadne baka, prosi, od nikud na kraju zmogne pare, ajme, ima radnju, ima aktivnost, ima poruku I KONKRETNO JE, REALNO, POKAZUJE NOŠENJE Z SITUACIJOM KAKVA SE MORE DESITI JER SE VEĆ I DESILA, MARIJA FTW! TO JE BIL PRAVI ČLANAK! Nije naravno jedini takvi, al mi je ostal najfriškiji pa ga se zato zmislim.

  Ve jedno neretoričko pitanje: kaj Ti se ne čini puno boljim opisati neki konkretni slučaj? Peh, e, peh, je ikad Isus samo pričal il je dobri bogočovek i delal? Ak Ti Isus nije prihvatljivi, gle onda i drugu stranu: Hitler, Staljin, ajme kolko je tu propagande bilo, al i kolko puno akcije prije dolaska na vlast, reči, ne samo djela, a i reči su im bile konkretne, zanimljive, NOVE na neki način, pazi, očiti zlotvori, a izrazito učinkoviti i z puno pristalica i velikom atraktivnosti – ne zato kaj su pričali kaj bi trebalo, neg jer su nekaj ipak v konkretnom slučaju i delali i dok su pričali, pričali su o konkretnim stvarima.

  Dodatno, na puno mesta Ti fali zarez (ne stilski, nego gramatički) i obrnuto.

  Svesni sam da je ovo loša kritika, al mi nije žal iz dva razloga. Prvi je taj da ne mislim da sam nekaj krivo napisal (nisam rekel da znam da nisam, nego da mislim, moguće da sam fulal), a drugi je taj kaj bu neko sigurno i pohvalil tekst.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s